Obavijesti

Show

Komentari 12

Hopkins i Foster nisu bili prvi izbor, a ipak su osvojili Oscare

Hopkins i Foster nisu bili prvi izbor, a ipak su osvojili Oscare
5

Prije 30 godina premijerno je prikazan film ‘Kad jaganjci utihnu’, horor koji je postao klasik i jedan je od tri filma u povijesti Oscara koji je osvojio svih pet glavnih nagrada

VIDEO

Kad je potkraj 80-ih redatelj Jonathan Demme razmišljao o glumcima za novi film “Kad jaganjci utihnu”, uopće nije imao na umu Jodie Foster ni Anthonyja Hopkinsa. Njegov prvi izbor za ulogu FBI-jeve agentice Clarice Starling bila je Michelle Pfeiffer, s kojom je netom završio film “Udana za mafiju”, ali je ona odbila ulogu jer joj se film činio premračnim. Idući izbor pao je na Meg Ryan, ali je i ona odbila Demmea, pa mu je preostala Jodie Foster, koja je silno željela tu ulogu. 

Slično je bilo i s glavnom muškom ulogom - upečatljivim Hannibalom Lecterom. Prvi redateljev izbor bio je Sean Connery, koji ga je odbio. Osim njega, kandidati za ovu ulogu bili su i Robert De Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman... Ali Demme se obratio agentu Anthonyja Hopkinsa. Kad je čuo naslov filma, Hopkinsova prva reakcija je bila: “Što je to? Neki dječji film?”. Ali već nakon pročitanih deset stranica scenarija promijenio je mišljenje.

- Ovo je nešto najbolje što sam ikad pročitao - rekao je Hopkins i odmah dogovorio večeru s Demmeom.

Dvije godine kasnije, 14. veljače 1991., premijerno je prikazan horor-triler “Kad jaganjci utihnu”, koji je ušao u povijest kinematografije kao jedan od najboljih filmova. Potvrdila je to i zarada u kinima, ali i pet Oscara koje je osvojio. Budžet filma bio je 19 milijuna dolara, a zaradio je 270 milijuna. Ujedno, postao je tek treći film (uz “Dogodilo se jedne noći” iz 1934. i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” iz 1975.) u povijesti Oscara koji je osvojio pet glavnih nagrada - za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij, najboljega glavnoga glumca i najbolju glavnu glumicu te tako postao filmski klasik unatoč žanrovskim ograničenjima. Govoreći o ulozi, Hopkins je jednom otkrio zašto ga je očarala uloga.

Anthony Hopkins trijezan je 45 godina: Budite hrabri, borite se
Anthony Hopkins trijezan je 45 godina: Budite hrabri, borite se

- Pročitao sam scenarij i znao sam da je to uloga koja kao da je napisana za mene. Lecter je ima sličnosti sa mnom. On je samotnjak, živi u izolaciji i tu smo mnogo slični. Volim biti sam. Nemam baš puno prijatelja i nisam jako društvena osoba - ispričao je svojedobno. 

Na pitanje kako mu je uspjelo da u cijelom filmu ne trepne očima, rekao je: “To je trik koji sam pokupio od drugih glumaca. Znao sam da će to zaintrigirati publiku”. Jodie Foster se u nedavnom razgovoru prisjetila snimanja filma. 

- Zanimljivo, ali Anthony i ja se nismo sreli na setu sve do pred kraj snimanja. Svoje dionice snimali smo odvojeno jer većinu dijaloga govorimo u kameru. Hopkins je istodobno radio na još jednom filmu i na setu je bio tek desetak dana. Zadnji dan snimanja sjedila sam na setu i jela sendvič s tunom kad se odnekud pojavio. Rekla sam mu: ‘Moram priznati da sam te se bojala’, a on se nasmijao i rekao: ‘Bome i ja tebe’. I onda smo se zagrlili. Znali smo da radimo dobar film, ali tad nismo ni sanjali da će biti toliko uspješan - rekla je glumica.

Uspjehu filma pridonijela je i jedna Hrvatica. Glazbena urednica bila je Suzana Perić, Zagrepčanka koja već desetljećima surađuje s najpoznatijim redateljima i kompozitorima, pa je tako surađivala i s danas pokojnim Jonathanom Demmeom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao