Show

Komentari 3

Huljić i Grašo u duetu: 'Mijenjao bih mudrost za svoju mladost...'

Huljić i Grašo u duetu: 'Mijenjao bih mudrost za svoju mladost...'

Naravno da bih htio imati dvadeset godina manje. Ne dvadeset nego četrdeset. Rado bih se mijenjao za mladost ali nemam čime, rekao nam je Tonči Huljić (59)

U spotu za njegovu novu pjesmu, “Inamorana”, splitska diva Jasna Malec Utrobičić (76) glumi njegovu mamu. I kaže mu: ‘Evo, donijela sam ti jaja i kavu. Šta ti još triba?’. ‘Dvadeset godina manje, mama’, odgovara joj Huljić. Skladatelj je sam osmislio spot u kojemu se uz Petra Grašu (45), kao “pravog” Dalmatinca, pojavljuje i “prava Dalmatinka”, glumica Petra Kapor. Njih dvoje su “inamorani”, a Huljić ih, na pragu 60-ih, čeznutljivo promatra s prozora.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tko ne bi mijenjao mudrost za mladost? Ja bih odmah! Rečenicama da ‘se nikad ne bi mijenjali jer godine donose iskustvo, mudrost, zrelost’ ljudi se tješe - kaže Huljić.

Ne bi se mijenjao Petar Grašo. Kaže kako nema potrebe čeznuti za mladenačkim zagrljajima, nego u sebi valja prebroditi taj vremeplov jer povratka u prošlost – nema.

- Svatko ima potrebu grliti se, bez obzira na godine. Ne kaže se uzalud ‘Nije važno koliko imaš godina, važno je koliko života imaš u godinama’. Volio bih biti kao Mick Jagger i u 70-ima živjeti kao on - kaže Grašo.

Do suradnje u “Inamorani” došlo je spontano. Huljić i Grašo svaki se dan nalaze, preslušavaju pjesme. Madre Badessa jedan je od projekata s kojim je Grašo srastao od početka. Pjevao je cijeli prvi album, a kad je Huljić pustio “Inamoranu”, svima se za stolom svidjela.

- Rijetko radim duete s kolegama, ali Tončija ne računam pod pjevače. On je prijatelj i s njim mi je prirodno snimiti i deset novih pjesama - rekao je Grašo.

“Inamorana” je pjevani CD koji je od sutra na tržištu. Četvrti je to album Tončija Huljića i njegove Madre Badesse. Skladatelj je karijeru okrenuo prema instrumentalima, a dio svega što je napravio, pokazao je 2019. na Zrinjevcu gdje je nastupio sa Zagrebačkom filharmonijom. Svi ostali koncerti s filharmonijama koji su bili dogovoreni od ožujka do listopada 2020. zbog korone su bili otkazani. Zato je tad počeo raditi sakralni koncert. Na snimanjima zahtjevnih materijala, u Londonu ili Beogradu, zbog pandemije nije bio, pa mu se otvorilo vrijeme. Napravio je i glazbu za novu seriju te odlučio kroz projekt Madre Badesse za sebe napraviti novi CD. Imao je, priča, viška vremena, viška inspiracije i napravio ga je za svoju dušu. Najavio ga je još u veljači pjesmom “Mare luda” uz pratnju samo klavira i violinskog orkestra.

“Inamora se duša samo jednon, a maća miljun puti sva...” uvodni su stihovi “Mare lude” koja dočarava zvuk dubokih emocija. Osim “Inamorane” ove godine će predstaviti i “Misu Mediterànu”, prvu pop misu na svijetu. “Pop crossover misa”, s puno mediteranskog obilježja, pjevat će se na latinskom. To je moderna verzija “Ave Maria” koja je zadržala sva obilježja duhovnosti, ali je jako prijemčiva uhu. Svaki od pet stavaka ove mise - “Kyrie Eleison”, “Gloria”, “Credo”, “Sanctus Benedictus” i “Agnus Dei” - može uz malo kraćenja biti singl nekome pjevaču. Skladatelj završava i album Petri Graši. Od njegova zadnjeg albuma “Šporke riči” prošlo je 18 godina. Album, na kojemu će se uz “Moje zlato”, “Srce za vodiča”, “Ako te pitaju”... naći i nekoliko novih koje upravo rade, trebao bi izaći na jesen.     

POGLEDAJTE 24 PITANJA S GRAŠOM:

Najčitaniji članci