Obavijesti

Show

Komentari 10

Ian Curtis se ubio u kuhinji, na gramofonu je svirao Iggy Pop

Ian Curtis se ubio u kuhinji, na gramofonu je svirao Iggy Pop
10

Curtis je u bendu bio poznat po svom neobičnom ponašanju, a uglavnom je bio tih. Na koncertima je imao i neobičan ples, po kojem je ostao poznat do dan danas

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Frontmen Joy Divisiona, Ian Curtis, u svibnju 1980. godine bio je u kući svojih roditelja, a vratio se kako bi sa suprugom Deborah razgovarao i pronašao način da ostanu zajedno. Razgovor nije urodio plodom, a kako je Curtis 18. svibnja trebao otputovati na turneju, zamolio je suprugu da otiđe iz kuće i vrati se kada on ide na vlak sutradan. Rano ujutro 18. svibnja 1980. godine Ian Curtis se objesio u kuhinji u kući u Macclesfieldu, a imao je tek 23 godine. Pronašla ga je Deborah, koja je mislila kako je Ian otišao na vlak. U gramofonu se još vrtjela ploča "The Idiot" Iggyja Popa, a Deborah je istrčala na ulicu i dozivala pomoć.

Ian Kevin Curtis rođen je 15. lipnja 1956. godine u britanskom Stretfordu, a odrastao je u Macclesfieldu. Još kao dječak pokazivao je zanimanje za poeziju, a s 11 godina osvojio je stipendiju u svojoj školi zahvaljujući talentu. Iako je bio dobar učenik, nije ga zanimalo obrazovanje, a jedini mu je san bio pronaći posao u glazbenoj industriji. Još od kada je krenuo u školu slušao je glazbu, a glavni heroji bili su mu David Bowie, Iggy Pop i The Velvet Underground. Prvi korak u glazbenoj industriji Ianu je bio zaposlenje u Rare Recordsu, trgovini u centru Manchestera. Zahvaljujući trgovini, proširio je svoje vidike što se glazbe tiče.

Ian i Deborah vjenčali su se nakon srednje škole

Curtis i Deborah Woodruff upoznali su se dok su još bili u školi, a vjenčali su se 23. kolovoza 1975. godine. On je imao 19, a ona 18 godina. Njihova kćer Natalie rođena je 16. travnja 1979. godine. 

Ian je na koncertu Sex Pistolsa 1976. godine upoznao Bernarda Sumnera i Petera Hooka. Pokušali su osnovati bend, a Curtis je odmah zaključio kako će on biti frontmen te da će pisati pjesme. Trio je prije dolaska Stephena Morrisa neuspješno pokušavao pronaći bubnjara.

Bend se prvo trebao zvati Warsaw, ali se to ime podudaralo s drugim bendom, Warsaw Pakt. Ime je nakon toga promijenjeno u Joy Division, a bilo je inspirirano novelom poljskog Židova Yehiela De-Nura koji je pisao pod pseudonimom Ka-tzetnik 135633, s temom Drugog svjetskog rata pod nazivom "Kuća lutaka". U knjizi je naziv Joy Division (Vesela divizija) bio korišten u slengu za grupu žena koje su u koncentracijskom logoru u nacističkoj Njemačkoj bile prisiljavane da se prostituiraju s nacistima.

Bio je poznat po neobičnom plesu i čudnom ponašanju

Curtis je u bendu bio poznat po svom neobičnom ponašanju, a uglavnom je bio tih. Osim toga, na koncertima je imao i neobičan ples, kojeg su mnogi povezivali s epileptičnim napadajem. U siječnju 1979. godine Ianu je dijagnosticirana epilepsija. Od onda je trebao svakodnevno uzimati prikladne lijekove, a bend je trebao paziti na rasvjetu u  klubovima, jer je određeni tip rasvjete mogao dovesti do napadaja. Njegova supruga Deborah nije s njima pri kraju karijere bila na koncertima te je u svojoj knjizi kasnije otkrila kako je bila ljuta na članove benda, jer nisu obraćali pozornost na njegovu bolest.

U nekoliko navrata Curtis se srušio na pozornici te je trebao prekinuti koncert zbog napadaja. U intervjuu iste godine kada mu je dijagnosticirana epilepsija Ian je ispričao kako njegov ples nije ukazivao na to, već je bio oblik znakovnog jezika. Zbog lijekova koje je uzimao često je mijenjao raspoloženja, a bio je depresivniji nego ranije. O svom iskustvu s epilepsijom napisao je i pjesmu "She's Lost Control".

Kako je bend napredovao, tako je propadao njegov brak s Deborah. Njegova supruga radila je puno radno vrijeme, a sve rjeđe se viđao s njom. U to je vrijeme upoznao i novinarku Annik Honore s kojom je započeo vezu. Deborah je svoju stranu cijele priče opisala u knjizi.

Posljednji nastup imao je 2. svibnja 1980. godine

Ian Curtis je tijekom cijele svoje karijere pisao pjesme o izolaciji i smrti, a dok je bio u bendu otkrio je sve svoje talente, uključujući i sviranje sintisajzera. 

Posljednji nastup Iana Curtisa sa Joy Divisionom bio je 2. svibnja 1980. godine na Sveučilištu u Birminghamu. Na tom je koncertu bend prvi i posljednji put u punom sastavu uživo izveo pjesmu "Ceremony", koju je kasnije ponovno snimio bend New Order te su pjesmu izdali kao svoj prvi singl. Posljednja pjesma koju je Curtis izveo na pozornici bila je "Digital". 

Ian se ubio 18. svibnja 1980. godine, a njegovo tijelo nakon smrti su kremirali, a njegov su pepeo zakopali. Pokopan je na groblju u Macclesfieldu. Njegovi prijatelji i obitelj bili su šokirani njegovom smrću, a kasnije su govorili kako su znali da je bio depresivan, ali nitko točno ne zna što ga je nagnalo da počini samoubojstvo. Članovi Joy Divisiona nakon Curtisove smrti osnovali su bend New Order, a Ian je ostao zapamćen u svijetu glazbe kao "osnova" Joy Divisiona i kao glazbena legenda zbog svog stila pisanja i pjevanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'