Obavijesti

Show

Komentari 1

Imamović Pirke: Filmovi su mi najveća inspiracija za roman

Imamović Pirke: Filmovi su mi najveća inspiracija  za roman
2

VOLI NOIR Emiru Imamoviću Pirkeu najdraži su filmovi politički trileri, koji su ga potaknuli da napiše krimić. Za pisanje su ga inspirirale korupcija i propast društva

VIDEO

Htio sam provjeriti mogu li napisati zaista dobar kriminalistički roman, objašnjava tuzlanski pisac s prebivalištem u Šibeniku, Emir Imamović Pirke (42).

Likovi u njegovu romanu “Vršenje dužnosti” podsjećaju na one iz starih noir filmova iz ‘40-ih i ‘50-ih godina. Atmosfera je u krimiću vrlo pesimistična i mračna. Osim političkih trilera na filmu, za pisanje su ga inspirirale i društvene pojave kao što je politička korupcija, tranzicija i općenito propast društva. Političari su opisani kao najgori šljam.

- Oni imaju moć da čine dobro, ali rade samo za sebe. Htio sam ih upravo takvima i prikazati - kaže Pirke. Pazio je na detalje kad je pisao krimić.

- Prije objave dao sam psihologu da ga pročita. Htio sam precizno odrediti stanje svijesti likova - kaže Pirke. Njegov triler jedan je od osam romana renomiranih domaćih autora iz biblioteke Balkan Noir u izdanju 24sata te izdavačkih kuća Mozaik knjige, Algoritma, Frakture i Naklade Ljevak. Svi su u konkurenciji za nagradu od 75.000 kuna koje će autoru najboljeg krimića dodijeliti Podravka i Styria na Zagreb Book Festivalu u svibnju. O pobjedniku odlučuju čitatelji. 

Grgić otvorio drugi krug

Ovo je osvetnički krimić sa zaokretom, opisao je svoj roman “Bog vas mrzi” pisac Velimir Grgić.

Kaže kako mu je najvažnije bilo stvoriti noir atmosferu, a inspirirao se azijskim filmom. Grgićev roman prvi je iz drugog kruga Balkan Noira. U prodaji je na kioscima za 49,90 kuna.

Kako izabrati hrvatski krimi-roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više o svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu, može se doznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.