Obavijesti

Show

Komentari 132

Ismijavali ga jer je odbio ulogu u 'Valteru', ali ga nije bilo briga

Ismijavali ga jer je odbio ulogu u 'Valteru', ali ga nije bilo briga
13

NEZAMJENJIV Meni nitko neće govorit što ću ja radit ni kako, znao bi reći Boris Dvornik, od čije smrti je prošlo deset godina. Iako nije bio svađalica, jednom je rekao,koji put 'ono pukne luna čovjeku'

VIDEO

I eto, kume, kako vidiš, od baluna ništa nije bilo. Srićom, ima san uspjeha ka glumac. Počeja sam mlad u filmu ‘Deveti krug’. Ko je tad moga sanjat da ću posli snimit još puno filmova.

Pokretanje videa...

01:00

Čak njih 60-ak snimio je Boris Dvornik u dugogodišnjoj karijeri, a bilo je podosta i televizijskih uloga, od kojih su ga Roko Prč iz “Našeg malog mista” i brijač Meštar iz “Velog Mista” postavile među prvake jugoslavenske kinematografije.

Velikan hrvatskoga glumišta rođen je 1939. i, kao pravo splitsko dijete, oduvijek je bio istinski ljubitelj nogometa i jedan od najvećih navijača Hajduka. 

- Jasno, patin kad san na snimanju pa ne mogu doći na plac. Kad smo u Delnicama snimali ‘Kapelske kresove’, ja bih lipo u petak seja u auto i pravac u Split na utakmicu. Vratija bi se dobro raspoložen - rekao je jednom prilikom. 

Školovao se za električara, kasnije upisao glumu u Novom Sadu i nakon toga Kazališnu akademiju u Zagrebu. U suprugu Dijanu zaljubio se kad je imala samo 16 godina i vrlo brzo su se vjenčali. U to vrijeme dobio je nadimak “Trubadur Radunice ulice” jer je Dijani pjevao serenade pod prozorom. 

- Prvi put sam je vidio na Pjaci i uvijek je bila s prijateljicama. Jednu večer kad je bila sama, prišao sam joj i od tada smo
stalno zajedno. Ona za mene još ima petnaest i pol godina - ispričao je Dvornik. 

Screenhoot

Bio je poznat po ulogama čovjeka iz naroda i doživio je brojne anegdote na snimanjima. Za potrebe serije “Kapelski kresovi” naučio je govoriti kajkavski i skijati, na snimanju “Bitke na Neretvi” snimao je na velikoj hladnoći, a nekoliko članova filmske ekipe smrtno je stradalo.

- Kad smo u Beogradu na Kalemegdanu snimali film ‘Derviš i smrt’, ja sam jaha jednu kobilu, ima san vezane ruke, a oko mene su bila četiri konjanika. U jednom trenutku jedan je konj udarija u moju kobilu, ona se pripala i dala u galop. I možete zamislit mene vezanih ruku, a kobila juri ravno prema jednoj okuci od 90 stupnjeva! Već sam vidija kako sam udarija glavom u zid jer san zna da je kobila ćorava na jedno oko i da ‘zanosi’ u suprotnu stranu. Kad tamo, kobila je, ka u crtanim filmovima, zakočila gotovo u mistu, prošla tu opasnu okoku i ona sa mnom, vezanim, galopirala po parku sve dok se nije smirila - izjavio je svojedobno za sportski list Tempo. Dvornik je trebao glumiti, uz Ljubišu Samardžića i Batu Živojinovića, u filmu 'Valter brani Sarajevo', no do suradnje ipak nije došlo.

– Kad sam pročitao tu ulogu, vidio sam da je mala. Ne samo mala, nego i beznačajna, i tu sam ulogu odbio iz tih razloga. Onda sam poslije desetak dana dobio od ekipe jedan uvredljivi telegram na moj račun i na račun Roka. Asocirali su nešto na Dalmacija-vino, na one plakate koji su u ono vrijeme izlazili u svim gradovima. Oni su vidjeli te plakate i poslali telegram otprilike ovog sadržaja: da im je jasno zašto sam odbio ulogu jer su im jasne moje umjetničke preokupacije kad mogu taj lik zamijeniti likom na plakatu Dalmacija-vina. 

Borisa nikad nije bilo briga što drugi misle. Živio je svoj život, kako on hoće. Rekao bi:

'Meni nitko neće govorit što ću ja radit ni kako”. Nije bio svađalica, ali kako je sam znao reći, “koji put ono pukne luna čovjeku.'

Volio je biti u društvu, pojesti, popiti i zapjevati. Uz skladbe koje je otpjevao u sklopu uloga u filmovima i serijama, nastupao je i na Splitskom festivalu, stoga je objavljen i antologijski CD album “Čovik i po”.

- Onda priko lita svi ti moji prijatelji polako dolaze na more, a kako je Split centar svita, sve mora proći priko Splita. I tako ja moram, što je normalno, tim prijateljima biti pri ruci. Neću ga pustiti da ide sam obidovat, večerat, a onda se tu zapne i noć izgubi, i tako... I onda žena ima razloga da mi reče: ‘Moga bi malo i doma ostat’.

Uglavnom u društvu muškaraca, konzervativni Splićanin nikad nije snimao uloge ljubavnika, njemu je uvijek prva i posljednja bila obitelj. Uvijek je bio veliki zabavljač, koji je posebno nakon nekoliko čaša više nasmijavao sve do suza govorima protiv alkoholizma, i to na slovenskom jeziku.

– Pa mene zovu Winnetou, što dolazi od ‘vino tu’ – znao se našaliti.

Preminuo je 24. ožujka 2008. od srčanog udara, samo nekoliko mjeseci prije sina Dina Dvornika, koji je, baš poput oca, ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

Pročitajte još i ovo! Starije, a mlađe: Ove zvijezde uopće ne stare. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'
I DALJE JE UPORAN

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'

Pero Jukić izgubio je više od 60 kilograma u showu 'Život na vagi' te je završio kao najbolji među nefinalistima

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca
Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!
GLAZBENI SPEKTAKL

Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!

Finale će otvoriti Šveđani, a nakon njih nastupaju redom Ukrajinci pa Njemci, Luksemurg, Nizozemska, a šesti po redu je Izrael