Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Ivica Propadalo o novoj statui Porina: Imat će retro izgled

Ove smo se godine odlučili za čisti minimalizam što znači da ćemo statuu izraditi od čistog prozirnog kristala bez ikakve boje i intervencije, kaže dizajner statue

Boris Šćitar/Pixsell
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
5 komentara

Uoči 22. dodjele glazbene nagrade Porin koja će ove godine biti u splitskoj Spaladium Areni 6. ožujka, organizatori su u suradnji s Ivicom Propadalom (65) odlučili promijeniti izgled statue.

- Ove smo se godine odlučili za čisti minimalizam što znači da ćemo statuu izraditi od čistog prozirnog kristala bez ikakve boje i intervencije što će Porinu dati retro izgled - kaže Propadalo. 

Sam oblik statue nikada se nije mijenjao pa tako ni ova godina nije iznimka. Mijenjali su se, kako kaže Propadalo, materijali i boje kristala. 

Rogaška

- Od materijala smo najčešće upotrebljavali kristal kojem smo dodavali materijale poput platine i zlata. Nekoliko godina Porin je bio izrađen od bračkog kamena - objašnjava umjetnik zaslužan za dizajn same statue.

Sam proces izrade Porina zaista je zahtjevan i dugotrajan. Kipići se lijevaju u metalne kalupe i dugotrajno hlade u posebnim pećima, kako ne bi pucali. Nakon nekoliko dana hlađenja odlaze na poliranje i daljnju doradu. Svaki kipić je ručno rađen i kao takav je unikatan. Za izradu 40 komada potrebno je otprilike mjesec dana.

- Teško mi je izdvojiti jedan Porin koji mi je najdraži, no da moram birati izbor bi pao na onaj izrađen za 20. godišnjicu, crni s dodatkom platine koji je ujedno i 'najrockerskiji' - kaže Propadalo.

Prve tri godine kipić se jako razlikovao od ovog današnjeg. Doživio je veliku transformaciju i redizajniran je zbog promijenjenih vlasničkih odnosa. Istu sudbinu je doživio i logo, koji je također Propadalovo djelo.

Naši partneri pišu
Message