Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Izgubljena sjećanja u igri svjetla i sjene

Izvanredan i kompleksan triler s atmosferom škotskih pustopoljina

Foto: Knjige
0 komentara

Svaki se novi krimić Petera Maya, u zemljama engleskog govornog područja, očekuje s velikim iščekivanjem. Kod nas je upravo objavljen njegov samostalni roman (inače je poznat po serijalima) „Cesta lijesova“, a to je i prva knjiga autora objavljena na hrvatskom jeziku. Peter May rodom je iz Škotske i to njegovo podrijetlo utkano je u roman na najbolji i najprirodniji način – čim krenete čitati, nalazite se na osamljenoj pustopoljini šibanoj vjetrom. Ono što je autor postigao ovim romanom obično se može prenijeti jedino slikom ili filmom kao najdirektnijim medijima atmosfere. Ali, pročitajmo kako nas izdavač uvodi u ovu intrigantnu priču:

„Na pustoj plaži otoka Harris na Hebridima, more je izbacilo čovjeka, jedva živog i na rubu pothlađenosti. On ne zna tko je ni kako se našao ondje. Jedini je trag do njegova identiteta karta na kojoj je označena cesta poznata kao Cesta lijesova. Ne zna kamo će ga odvesti, ali ispunjen stravom i nesigurnošću zna da je mora slijediti. Detektiv George Gunn plovi burnim vodama Atlantika do usamljene hridi 30 km zapadno od Hebrida u Škotskoj. S lošim predosjećajem izlazi na obalu gdje su trojica svjetioničara nestala prije više od stotinu godina. To je tajna koja nikada nije riješena, ali sada se pojavila još jedna. Na toj istoj hridi pronađen je čovjek prebijen nasmrt, a detektiv Gunn mora otkriti tko je to učinio i zašto. Adolescentica leži u krevetu u svojoj sobi u Edinburghu, očajna što još ne zna istinu o smrti svojeg oca, uglednog znanstvenika. Dvije godine nakon što je pronašla njegovo oproštajno pismo, Karen Fleming još ne može prihvatiti da bi je otac svojevoljno napustio na takav način. Što više otkriva o prirodi njegova istraživanja, to više sumnja da iza njegova nestanka stoje drugi ljudi. Cesta lijesova slijedi tri opasna putovanja prema jednoj šokantnoj istini – i shvaćanju kako je neznanje pogubno za pojedinca, ali i za čitavo čovječanstvo.“

Već iz samog opisa izdavača je jasno da se radi o priči koja sadrži ključne elemente dobrog krimića. Radnja koja prati tri kompleksna lika, napetost i misteriji koji, svakim novim obratom, postaju sve dublji, opisi krajolika i istančan osjećaj za atmosferu – ovaj roman Petera Maya je vrhunski primjer zašto su škotski krimići u svijetu jako cijenjeni. Iz priče prvog protagonista kojeg upoznajemo uviđamo da će kriminalistički element biti skriven do samog kraja i naš savjet čitateljima je da jako dobro prate radnju te, prilikom čitanja, obrate pozornost na sve detalje jer će inače ostati u magli. Budući da roman slijedi isječke iz života tri različita lika, za autora je najveći izazov kako te tri priče na kraju spojiti u jedan koherentan završetak. Na vrlo malom broju stranica (280 str., što je za krimić ovog tipa vrlo neuobičajeno), May se pokazuje kao majstor, ne samo radnje – u svojem ispreplitanju naoko nepovezanih sudbina i navođenju čitatelja na stranputicu, on je i velemajstor – nego i razrade likova različitih slojeva društva i socijalnog statusa. Svaki lik se, već prilikom prvog susreta, ističe osobnošću, a autor nas, dodajući mu sitne detalje koje ga čine stvarnim, uvlači sve dublje i dublje te se stalno zapitkujemo kako će se ova kompleksnost razviti u zadovoljavajući završetak. May, kao jedan od vodećih autora škotskog krimića, misterij razjašnjava neočekivanim zaokretima koji čitatelju, na kraju, donose zadovoljan smiješak na lice. Smiješak koji ukazuje na osjećaj ispunjenosti nakon čitanja vrhunskog krimića.

Knjigu potražite u prodaji po cijeni od 99,00 kuna.

Message