Jabuka je pobijedila narodnjake i preživjela sve ere, a posljednji čavao u lijes zakucao je Bandić | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 1

Jabuka je pobijedila narodnjake i preživjela sve ere, a posljednji čavao u lijes zakucao je Bandić

Jabuka je pobijedila narodnjake i preživjela sve ere, a posljednji čavao u lijes zakucao je Bandić
11

Jabuka je otvorena 1968., a najstariji zagrebački klub će se zauvijek ugasiti u utorak, 20.10. u 10 sati. Prošle su kroz njega brojne generacije, slušali su se rock, punk i jazz, a sad im slijedi deložacija.

VIDEO

Općinski Građanski sud u Zagrebu donio je 15. rujna 2020. rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja, nad Glazbeno scenskim klubom Jabukom kao ovršenikom. Provedba rješenja je određena za dan 20. listopada 2020. u 10 sati. Pojednostavljeno rečeno, toga dana određena je deložacija i zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba, pedesetdvogodišnje Jabuke. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Kako se navodi u sudskoj odluci, udruga GSK Jabuka sama je predložila pokretanje stečaja navodeći da je rješenjem zagrebačkih vlasti krajem 2017. utvrđen njezin prestanak djelatnosti. No, u postupku likvidacije udruge utvrđeno je da je ona vlasnik 1/11 poslovnog udjela u Glazbenom klubu Jabuka, koji je iz ranijih razdoblja imao zadržanu dobit od nešto manje od 350.000 kuna. Utvrđeno je i da taj udjel nije dovoljan za podmirenje dugova GSK Jabuke od koje je Grad Zagreb potraživao više od 140.000 kuna na temelju 'naknade za korištenje prostora na Jabukovcu 28 bez valjanog pravnog osnova'.

Bandić zauvijek zatvara Jabuku, voditelj ogorčen: Veliki moćnici su 'u igri', nadamo se pravdi...
Bandić zauvijek zatvara Jabuku, voditelj ogorčen: Veliki moćnici su 'u igri', nadamo se pravdi...

'Kako bi u tome uspio i konačno zatvorio Jabuku, Grad Zagreb je samoinicijativno kao likvidatora udruge GSK Jabuka imenovao odvjetnički ured 'Krsnik i partneri'. Poznato je da navedeno odvjetničko društvo zastupa Grad Zagreb i njegove istaknute pojedince u mnogim sporovima pa se ovdje u najmanju ruku radi o sukobu interesa, a i o možebitnom kaznenom djelu', javlja Marin Viduka Stiv, voditelj kluba. 

Viduka dodaje kako Grad Zagreb predvođen likvidatorima, odvjetničkim društvom 'Krsnik i partneri' zapravo rukovodi svim pravnim procesima u ime Jabuke, a čiji je cilj zatvaranje kluba.

- Članovi udruge GSK Jabuka podigli su tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu, čiji se pravorijek još čeka. Pored toga, Općinski Građanski sud u Zagrebu je u slučaju Jabuke napravio presedan ili u najmanju ruku propust, jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a i u vrijeme kada se zbog odluke Vlade RH zbog pandemije virusa COVID 19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi, na što smo ih i upozorili i tražili da se poništi navedena odluka - javlja voditelj kluba. 

Jabuka je otvorena 1968., a prvi puta je zatvorena 1998. temeljem rješenja Grada Zagreba.

- Nedugo nakon što je u susjedstvu dovršena vila koja služi za iznajmljivanje raznim moćnicima. Međutim, 2001. godine Jabuka je dobila spor na Upravnom sudu i ponovno je otvorena, a na otvaranju je bio i sam gradonačelnik, Milan Bandić. Poznato je da su novi problemi i zahtjevi za iseljenje od strane Grada Zagreba počeli 2015., kada se u spomenutu vilu preko puta kluba uselila rezidencija ruskog Veleposlanika čiji mandat upravo ističe. Podsjećamo, i kako je Putin prije dvije godine osobno odlikovao našeg gradonačelnika odlikovanjem Red prijateljstva pa to prijateljstvo valja i opravdati. Nadamo se da će Općinski sud u Zagrebu uvažiti naš prijedlog i ukinuti ovrhu nad Jabukom - kaže Viduka.

U protivnom, najstariji zagrebački klub će se zauvijek ugasiti u utorak, 20.10. u 10 sati. 

- Želimo još naglasiti da Jabuka cijelo ovo vrijeme radi poštujući sve epidemiološke mjere nadležnih stožera, pa sada radimo samo do ponoći, kako smo to zadnji puta radili davne 1986. godine. Nadamo se pravdi i razumu. Ničija nije dovijeka - kaže. 

U najstarijem zagrebačkom klubu Jabuci rađale su se prve ljubavi, otkrivale se rock zvijezde, dizajneri, filmaši, strip crtači... I nakon pola stoljeća ondje je jedino bilo bitno 'znanje, a ne imanje'. Jabuka je desetljećima odolijevala svim estradnim oscilacijama i jedan je od rijetkih klubova u Zagrebu koji je ostao lišen cajkaškog ludila. Od Titove kuglane do najpoželjnijeg mjesta u gradu dogurala je zahvaljujući šačici maturanata 1968.

Kod nas su svi zadovoljeni, a posebno pazimo na osobe ljepšeg spola. Nema mlađih od 18 i onda uz dobru mjuzu sve ide, nema tu trikova, a i ne mogu vam baš sve trikove otkriti. Ispričao nam je Marin Viduka Stiv, dugogodišnji voditelj Jabuke, kako su uspjeli zadržati svoju publiku 51 godinu, koliko Jabuka i postoji. Jabuka je dobila ime po ulici Jabukovac, a osnovali su je tadašnji maturanti koji su samo htjeli natkriveno mjesto za druženje uz glazbu koje bi im zamijenilo parkove i klupe.

Morali su u tadašnja vremena osnovati omladinski klub kako bi dobili prostor. Bili su veliki entuzijasti kojima nije bilo teško mačetama krčiti prašumu u dvorištu, istom onom koje pedeset godina kasnije pokušava prisvojiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Klub u kojemu su mnogi naši uspješni glazbenici napravili prve korake, u kojemu su bendovi u redu čekali da zabave alternativce, koji su 1979. posjetili i Rolling Stonesi, od 2016. više je u medijima zbog terase koju pokušavaju devastirati gradski moćnici umjesto po  glazbi i nezaboravnom provodu. Hoće li Jabuka preživjeti Milana Bandića, pitali smo dugovječnog jabukovca Stiva, koji kaže:

- Lako za Bandića, on je već u ozbiljnijim godinama, čak i od Jabuke. Pravo pitanje je hoće li Jabuka preživjeti mene, ja sam još mladi dečko. No moguće je da smo pogriješili kaj od Jabuke nismo napravili narodnjački klub, jer kad se u naše susjedstvo doselio ruski veleposlanik, mislili smo: ‘Sad smo na konju, sad će tek biti zabave’. Znate da se Rusi vole provesti. Međutim, ništa od toga. Izgleda da im se mjuza ne sviđa'.

Spasimo kultnu oazu Jabuku: 'Ujedinimo se i obranimo klub'
Spasimo kultnu oazu Jabuku: 'Ujedinimo se i obranimo klub'

Nema tog minusa na računu ni Bandićeva bagera koji će mu ubiti volju za humorom pa evo kako objašnjava što je to 'nešto u zraku' u Jabuci kojoj se publika vraća i kojoj nekadašnja mladež sad šalje svoje potomke u provod.

- Dobrim djelom smo klub i za ‘starije i nemoćne’, koji su ovdje proveli svoju mladost, upoznali prvu curu, prvog dečka... Većinom se svi poznaju pa su u Jabuci kao doma. A to nešto u zraku je sigurno najveći razlog da Jabuka još radi. Toliki period nisu izdržali ni legendarni rock klubovi u New Yorku ili Londonu - kaže nam Stiv.

Azra, Bijelo dugme, Leb i sol, EKV, Ibrica Jusić, Arsen Dedić, Karlo Metikoš, Zdenka Kovačiček, Dado Topić, Grupa 220, Ratko Divjak, Pop Asanović..., samo su neki od izvođača i grupa koji su svojim notama natapali Jabuku kroz povijest. Teško je Stivu od svega što je slušao i čega se nagledao u Jabuci izdvojiti najdraži događaj, no nakon duljeg razmišljanja kaže:

- Subjektivno, Fiju Briju period iz 90-ih. U veljači 1993. sam kao DJ prešao iz Lapidarija u Jabuku, a već nakon deset mjeseci smo radili prvi Fiju Briju u Domu sportova. Taj koncert sam otvorio tako da sam se dovezao na motociklu do mikrofona ispred 10.000 ljudi. Inače je taj period bio toliko spontan, uopće nismo znali gdje će nas to odvesti, a ispala je velika stvar, pravi pokret. Imali smo i sreće kaj je baš u tom periodu stasavalo desetak odličnih bandova, pa smo zajednički proizveli pravu stvar'.

A koji su političari često gosti Jabuke? Stiv kao pravi domaćin zaključuje:

- Uf, to ne smijem. Kaj se desi u klubu, ostaje u klubu'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Gdje je danas Indirin prvi muž? Ima novo ime i prezime, živi na Floridi i u braku je već 5 godina
OŽENILI SE 2001. PA RASTALI

Gdje je danas Indirin prvi muž? Ima novo ime i prezime, živi na Floridi i u braku je već 5 godina

Narcis Mujkić je nakon razvoda od Indire preselio u SAD. Prvo je živio u Chicagu, a zatim na Floridi. Od 2019. je u braku s uspješnom agenticom za nekretnine, Senadom Adžem, s kojom i radi

Ronaldova Georgina pokazala 'savršenu' guzu na ljetovanju
OBITELJSKO LJETOVANJE

Ronaldova Georgina pokazala 'savršenu' guzu na ljetovanju

Par se s djecom smjestio na luksuznoj jahti. Engleski The Sun objavio je kako Ronalda jahta stajala oko šest milijuna eura