Obavijesti

Show

Komentari 6

Jerryju Stilleru humor je bio u genima, kao i njegovoj obitelji

Jerryju Stilleru humor je bio u genima, kao i njegovoj obitelji
9

Jerryja Stillera mnogi će se prvo sjetiti po ulozi Franka Costanze, Georgeova oca, u jednom od najpopularnijih sitcoma svih vremena, kultnom “Seinfeldu”, no iza njega je obilje važnih uloga i obitelj komičara

VIDEO

Komičar i glumac Jerry Stiller preminuo je u ponedjeljak, 11. svibnja u 93. godini, potvrdio je to mnogobrojnim obožavateljima prvi na društvenim mrežama njegov sin, holivudska zvijezda Ben Stiller (54).

- Moram vam reći kako je moj otac Jerry preminuo prirodnom smrću. Bio je sjajan otac, djed i muž svojoj Anne pune 62 godine. Jako ćeš nam nedostajati. Volim te, tata - napisao je Ben.

Jerryja Stillera mnogi će se prvo sjetiti po ulozi Franka Costanze, Georgeova oca, u jednom od najpopularnijih sitcoma svih vremena, kultnom “Seinfeldu”. Za tu ulogu 1997. godine nominiran je za nagradu Emmy, a Festivus, parodijska fiktivna “svetkovina” i alternativa komercijalnom duhu Božića, bez njega nikad neće biti isti. Njegovu najpoznatiju uzrečicu “Serenity now”, koju je na neobičan način pokušao kopirati iz self-help literature, nemoguće je pak čuti i instantno se ne sjetiti Stillerova uzrujanog lica. Naravno, ako ste seriju gledali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A brojni koji jesu Jerryja Stillera s razlogom pamte kao vrsnoga komičara, kojem je humor upisan u genetskom kodu, no manje je poznato da je Stiller stariji bio i vrlo ozbiljan dramski glumac sa zavidnim stažem na kazališnim daskama Broadwaya. Zanimljivo, Jerry Stiller nije izvorno uopće trebao igrati ulogu Franka Costanze, nego je ona pripala Johnu Randolphu, s kojim je već bilo snimljeno nekoliko scena. Uloga Georgeova oca tek se u to vrijeme u sitcomu počela sramežljivo pojavljivati pa su producenti odlučili, jednom kad je Stiller preuzeo ulogu, snimiti ponovno stare scene, ali s Jerryjem. Tako su sve TV kuće posljednjih dvadesetak godina emitirale isključivo Stillera kao oca Costanzu, no najveći fanovi “Seinfelda” znaju za ovu triviju, čiju istinitost potvrđuju DVD-ovi tog vremena, na kojima se isprva u ulozi čangrizavog Franka pojavio Randolph.

Jesu li obitelj Costanza Talijani ili Židovi? Jerry sve objasnio...
Jesu li obitelj Costanza Talijani ili Židovi? Jerry sve objasnio...

Još jedna stvar oko koje čak ni mnogi vjerni fanovi “Seinfelda” nisu nikad bili potpuno sigurni jest podrijetlo legendarne obitelji. Jedni su tvrdili da su Costanze Talijani katoličke vjeroispovijesti, što se lako moglo naslutiti po prezimenu, ali i jednoj od brojnih epizoda u kojoj Frank govori o rođaku iz Toscane, no puno obrazaca ponašanja obitelji navodilo je fanove da misle kako se ipak radi o židovskom podrijetlu. Jerry je prije nekoliko godina pojasnio i tu nedoumicu na događaju u židovskome muzeju Beit Hatfutsot u Tel Avivu, u kojem se nalazi stan Jerryja Seinfelda.

- Kad bi me ljudi pitali o tome, ja bih jednostavno rekao da smo mi bili židovska obitelj u programu zaštite svjedoka - rekao je u svom stilu. Inače, Stillerova obitelj u New Yorku zaista je dio židovske emigracije.

Nakon velikog uspjeha sa “Seinfeldom” godinama je igrao Arthura Spoonera u humorističnoj seriji “Kralj Queensa”. U toj seriji bio je otac glumici Leah Remini, a u privatnom životu otac je, dakako, bio Benu Stilleru, s kojim je glumio u jako puno projekata. Prvo na pamet vjerojatno pada “Zoolander”. Glumio je i u komedijama “Heavyweights”, “Hot Pursuit” te “The Heartbreak Kid”. U ranijoj fazi svoje karijere sa suprugom Anne Meara oformio je komičarski duo Stiller & Meara, iznimno popularan šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Par se vjenčao 1954. godine, a ubrzo su započeli zajedničke javne nastupe. Bili su omiljeni komičari vrlo gledanog “The Ed Sullivan Showa”, a tih godina svojim neobičnim i drukčijim pristupom promijenili su pojam bračne komedije. Igrali su osebujne i duhovite supružnike, a gledatelje je nasmijavala i sam pogled na njih na pozornici. Anne je bila viša i veća od tek 165 centimetara visokog Jerryja, no zajedno su činili vrlo skladnu kombinaciju.

FILE PHOTO: Brother and sister Amy and Ben Stiller pose for pictures at a ceremony where their parents Jerry Stiller and Anne Meara are honored with a star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California

U braku su bili više od 60 godina prije nego što je Anne preminula 2015. godine. Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokaz su i njihova zajednička djeca. Holivudska zvijezda Ben Stiller proslavio se upravo mnogobrojnim vrlo uspješnim komedijama, a njegova starija sestra Amy (58) manje je poznata glumica, scenaristica i stand-up komičarka. U obitelji Stiller, čini se, ovakav scenarij bio je jednostavno neizbježan. Uz oca Jerryja Stillera, koji je život posvetio komediji, te uz svoj neizostavni njujorški naglasak briljantno igrao uloge mrzovoljnih tipova bez dlake na jeziku, imali su definitivno od koga još u mladima danima naučiti pokoji trik za ispeći jedan od najtežih zanata na svijetu - onaj kako uspješno nasmijavati ljude.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju