Obavijesti

Show

Komentari 8

Kad je Bob bio Bobby: Pogled u svijet poznatog pjevača Dylana

Kad je Bob bio Bobby: Pogled u svijet poznatog pjevača Dylana
4

Prijatelj iz djetinjstva legendarnog glazbenika Boba Dylana, Louie Kemp, odlučio je upoznati javnost s mitologijom o Bobu Dylanu u obliku memoara

VIDEO

Od prvoga koncerta Boba Dylana (78) u ljetnom kampu za dječake do recentne turneje, prijatelj iz djetinjstva legendarnog glazbenika na sve je imao pogled iz prvog reda. 

Sada je Louie Kemp (77) odlučio i druge upoznati s mitologijom o Bobu Dylanu u obliku memoara objavljenih ovaj tjedan. Upoznali su 1953. dok je Dylan još uvijek bio Bobby Zimmerman, dvanaestogodišnjak s gitarom od koje se nije odvajao. 

Bilo je to u židovskom kampu u šumama sjevernog Wisconsina kamo je Dylan stigao s druge strane granice iz obližnjeg rudarskog gradića Hibbinga u Minnesoti u kojemu je rođen. Dvojac se ondje zbližio i zajedno sudjelovao u mnoštvu nepodopština, uključujući i krađu automobila. Dylan je već tada bio uvjeren u svoju sudbinu.

PA/PIXSELL

- Uvijek je govorio i meni i ostalim 'klincima' da će postati rock zvijezda. To je ponovio toliko puta da sam mu na kraju i povjerovao. Imao je prirodan glazbeni talent i nevjerojatnu motivaciju - kazao je Kemp. 

Ostalo je povijest, no Kemp je osjetio potrebu da na papir stavi svoju jedinstvenu perspektivu na Dylana u knjizi 'Dylan & ja: 50 godina pustolovina' pošto je imao uvid u razvoj njegove prebogate karijere. 

- Bilo bi sebično da sve te priče i avanture ponesem u grob - rekao je.

- Njemu je sa mnom bilo ugodno jer nisam bio koristoljubiv. Vjerovao mi je baš kao što sam ja vjerovao njemu. Ali u njegovom slučaju, to je bilo važnije. Jednom kad postanete slavni teško je stvarati nove prijatelje kojima posve možete vjerovati. U našem slučaju korijeni su bili toliko duboki da to nije bilo u pitanju - ispripovijedao je.

Kemp je opisao kako je njegov prijatelj Bobby Zimmerman na sveučilištu u Minnesoti postao Bob Dylan i kako se preko Madisona u Wisconsinu i Chicaga domogao boemskoga njujorškog Greenwich Villagea. Dylan se brzo istaknuo na živopisnoj folk sceni u Villageu, a potom i uzdigao do slave kada ga je Joan Baez počela pozivati da svira na njezinim koncertima. 

- Prva njegova autorska pjesma koju sam čuo bila je 'Blowin' in the Wind' i tada sam pomislio: 'Moj Bože, on je to napisao?'. Svi smo ostali bez teksta. Pjesme su dalje samo izlazile iz njega, kao voda iz slavine - prisjeća se Kemp u razgovoru za AFP. 

Nije prošlo dugo prije nego što ga je Dylan pozvao da ga posjeti na istoku. Bio je i u Meksiku na snimanju filma 'Pat Garrett i Billy the Kid' u kojem je Dylan i glumio i napisao glazbu, uključujući klasik 'Knockin' On Heaven's Door'. Pratio ga je i na Dylanovoj slavnoj povratničkoj turneji "Tour '74."

Dylan, tada već superzvijezda, potom ga je pozvao da producira njegovu turneju 'Rolling Thunder Revue', nedavno prikazanu u dokumentarcu Martina Scorsesea, na kojoj je zajedno s drugim glazbenicima poput Joni Mitchell svirao u manjim gradovima za sve one koji nisu mogli do ulaznica na njegovim velikim koncertima. 

File photo of U.S. musician Bob Dylan performing during on day 2 of The Hop Festival in Paddock Wood

- On nema ego kao većina ljudi u industriji zabave. Moram mu odati priznanje za to. Slava ga nije dotaknula, uvijek je ostao čvrsto za zemlji - kaže Kemp o svojemu starom drugu.

Kemp u knjizi navodi brojne zabavne anegdote, među kojima i onu kada je jedne večeri slavni Marlon Brando 'pozelenio' jer se prejeo hrena na tradicionalnoj židovskoj večeri. Prisjeća se i kako mu je Dylan bio kum na vjenčanju 1983. godine, iznenadivši goste nastupom. 

- Naš je odnos kao bilo koji odnos dvojice prijatelja. Samo što je jedan od njih Bob Dylan. Ali za mene je on ostao Bobby Zimmerman - kaže Kemp. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...