Show

Komentari 0

Kanadske underground legende u Zagrebu nakon 17 godina

Kanadske underground legende u Zagrebu nakon 17 godina

Godspeed You! Black Emperor tradicionalno sviraju u gotovo potpunom mraku, tek osvjetljeni projekcijama s analognog filma, a njihova glazba u tim trenucima zvuči kao soundtrack apokalipse

Ekperimentalni post-rock bend Godspeed You! Black Emperor u Zagrebu je prvi put zasvirao sad već davne 2002., a kanadska devetorka u Tvornici kulture je podsjetila zašto slove za jedno od ključnih imena instrumentalne rock glazbe 21. stoljeća.

Zavodljiva dvosatna buka gitara, baseva, bubnjeva i gudačke sekcije, u novoj je formaciji podebljana jazz solažama norveške saksofonistice Matte Rasmussen, a rezultat je impresivan. GY!BE tradicionalno sviraju u gotovo potpunom mraku, tek osvijetljeni projekcijama s analognog filma, a njihova glazba u tim trenucima zvuči kao soundtrack apokalipse. 

Politički angažman važan je dio identiteta benda od njegovih samih početaka, a zbog svojih su stavova znali upasti i u probleme. U SAD-u su svojedobno, u po sigurnost osjetljivom periodu nakon napada 11. rujna, pritvoreni i odvedeni u FBI na ispitivanje zbog 'sumnjivog' izgleda. Nedugo nakon toga raspustili su bend. Vratili su se na scenu tek 2010., a u međuvremenu je njihova fan baza drastično porasla, a bend stekao zasluženi kult.

Povratnički album 'Allelujah! Don't Bend! Ascend!', pokupio je salve pohvala od glazbene kritike, a ovog puta ni komercijalni uspjeh nije izostao. Nakon 17 dugih godina, bend je zagrebačkoj publici još jednom doveo organizator koncerta Žedno uho, a ovo je ujedno i događanje s kojim odlaze u povijest. Naime, projekt koji je u posljednjih 20-ak godina stajao iza velikog broja aktualnih i iznimno važnih glazbenih koncerata u zemlji, kao i iza NO Jazz, Terraneo te SuperUho festivala, ovime se oprostio sa svojom vjernom publikom. 

Najčitaniji članci