Obavijesti

Show

Komentari 49

Koliko zarađuju domaći autori? 'Dobio sam 150 kn, lani ništa'

Koliko zarađuju domaći autori? 'Dobio sam 150 kn, lani ništa'
1

Najpoznatiji globalni božićni hitovi svojim autorima donose astronomske svote, a u prosincu novac od tantijema dobivaju i tvorci glazbe i tekstova hrvatskih pjesama

VIDEO

U vrijeme darivanja, u kojem se trenutačno nalazimo, poklone od autorskih prava dobivaju tvorci glazbe i tekstova božićnih hitova. Od onih pjesama koje svi znamo i već nam 'izlaze na uši' do underground hitova, čiji su autori danas daleko od glazbenih karijera. Sve ove pjesme vjerojatno ste bar jednom čuli i to je bilo u posljednjem mjesecu godine. 

Sretan Božić svakome – Fantomi 

Pop-rock bend iz Zagreba snimio je 1992. najizvođeniju i najobrađivaniju hrvatsku božićnu pjesmu 'Sretan Božić svakome'. U Fantomima je svojedobno je uz Roberta Marekovića (48) gitaru svirao i novinar, pisac te TV voditelj Krešimir Mišak (47). 

Božić dolazi – Srebrna Krila i Prijatelji 

Jedna od omiljenih i najslušanijih domaćih božićnih pjesama, osim Srebrnih Krila okuplja u spotu još mnogo poznatih estradnih lica. Pojavljuju se Sanja Doležal (56), Boris Novković (51), Zrinko Tutić (64), Željko Krušlin Kruška (63), Vladimir Kočiš Zec (71) i druga poznata glazbena lica. 

Sritan Božić – Tomislav Bralić i klapa Intrade 

Singl je objavljen u predblagdansko vrijeme prije pet godina, a na studijskom albumu 'Sritan Čovik' izašao je nešto kasnije. Tomislav Bralić (51) i Intrade ove su zime zapjevali pred tisućama ljudi u zagrebačkoj Areni te tako zaključili uspješnu 2018. godinu. 

Božić dolazi - Diletanti 

Pjesma je vrlo popularna kod mlađe generacije, a nekad aktualni punk-rock bend Diletanti ostao je upamćen isključivo po njoj. Ponovno je postala hit 2016., kad se pojavila u soundtracku hrvatskog filma Život je truba. 

Švicarski Božić - No more 

Humorističnu verziju Božića i darivanja prezentirali su prije 10-ak godina Splićani No more, a iako su u to vrijeme potpisali za Croatia Records, bend se ubrzo razišao. Koautor pjesme Tonči Raić prisjeća se dana snimanja pjesme i govori o njezinom statusu u eteru danas. 

- Pjesma se i dalje vrti na CMC-u, nešto i po radiju. Prije dvije godine sam od tantijema zaradio punih 150 kn, a lani ništa jer Zamp ne isplaćuje honorare manje od 100 kn - rekao nam je Raić. 

Božić - Antonela Doko 

Mlada riječka pjevačica, Antonela Doko (20), svoj uspješni božićni singl snimila je još kao maloljetna, a godinu kasnije punoljetnost je proslavila Porinom za Najboljeg novog izvođača godine. Bila je iste godine nominirana i u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba. 

Raduj se cijeli svijete - Opća Opasnost 

Slavonski rokeri svoju božićnu pjesmu snimili su 2016., a u spotu sudjeluje i crkveni dječji zbor Isusovi biseri iz Županje. Od povratka benda na scenu prošlo je 10 godina, u kojima su snimili nekolicinu vrlo uspješnih singlova. 

Bijeli Božić - Oliver Dragojević 

Jedna od mnogobrojnih suradnji pokojnih glazbenih velikana, Olivera Dragojevića i Zdenka Runjića, 1990. je rezultirala božićnom pjesmom, koja je objavljena na Oliverovom albumu 'Jedina'. 

Božić Bijeli - Dalmatino 

Dalmatinski pop sastav božićni singl uvrstio je na svoj debitantski i vrlo uspješan album, Cukar i sol, iz 2001. godine. Na sceni su odmah ostavili snažan trag, a godinu kasnije nagrađeni su Porinom za Najboljeg novog izvođača godine. 

Od Božića do Božića - Prva Liga 

Božićni singl obilježio je karijeru osječkog benda, koji je ostao upamćen gotovo isključivo po ovoj pjesmi, često izvođenoj u predblagdansko vrijeme. Glazbenik Igor Delač, nekadašnji pjevač Prve Lige rado je progovorio o svom božićnom hitu. 

- Za zaradu konkretno od te pjesme ne znam pouzdano, ali primjetan je trend koji se pojavljuje u ovo doba godine. Pjesma se vrti samo u prosincu, ali se zato pušta svake godine već 25 godina. Puste ju i do 1000 puta u 12. mjesecu - komentira Delač.

Božić je pred vratima - TS Prijatelji feat. Minea ​​​​

Hrvatska pop pjevačica i TV voditeljica, Minea (42), 2014. godine je svoj božićni singl snimila s Tamburaškim sastavom Prijatelji u Đakovu, a pjesma se sluša i danas. 

Božić je! - Stoka ft. LayZ & Zsa Zsa 

Reper Marin Ivanović Stoka (38), Matija Lazarević poznatiji kao LayZ (22) i pjevačica Zsa Zsa (25) prošle su godine objavili svoj božićni singl, a sudeći po broju pregleda na YouTubeu, pjesma je rado slušana. 

Cimet i čaj - Mia Dimšić 

Osječka pop pjevačica i kantautorica, Mia Dimšić (27), popularnost je na domaćoj glazbenoj sceni stekla singlom Život nije siv i istoimenom albumom. Iste godine objavila je i cijeli božićni album 'Božićno jutro', na kojem se nalazi i ovaj singl. 

Za usporedbu, najpoznatiji globalni božićni hitovi svojim autorima donose kudikamo veću '13. plaću'. Britanski rokeri Slade svoju uspješnicu Merry Xmas Everybody objavili su 1973., a prošle godine su na račun autorskih prava zaradili više od 8 milijuna kuna (1 milijun funti). Više od 3 milijuna kuna (400 000 funti) zaradili su irski rokeri The Pogues za pjesmu Fairytale of New York, koju su snimili s Kirsty MacColl, a jednaku zaradu bilježi i američka glazbena diva Mariah Carey (49) za pjesmu All I Want for Christmas is You. Pjesme koje od tantijema također zarađuju milijunske iznose u kunama su i White Christmas Binga Crosbyja, Last Christmas od Wham!-a i Wonderful Christmastime, koju potpisuje Paul McCartney (77). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac