Obavijesti

Show

Komentari 0

Koncert Ede Maajke i film Quo vadis, Aida? oduševili sve na zatvaranju Festivala tolerancije

Koncert Ede Maajke i film Quo vadis, Aida? oduševili sve na zatvaranju Festivala tolerancije
13

Iznimno mi je drago da smo u pandemijsko doba, već drugu godinu za redom uspjeli organizirati festival koji je iz godinu u godinu sve posjećeniji, rekla je direktorica festivala Nataša Popović

VIDEO

Ovog vikenda zatvoreno je ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije, festivala koji već 15. godina promiče toleranciju u društvu. Ove su godine posjetitelji imali priliku pogledati 51 film, što je gotovo 3000 filmskih minuta, poslušati 12 koncerata, pogledati tri izložbe, prisustvovati tri Tolerance talk diskusije i jednom predstavljanju knjige. Za ovogodišnje izdanje ostvarena je i suradnja s umjetnikom Silviom Vujičićem, koji je za festival napravio ekskluzivnu modnu liniju. Ovogodišnji bogat program, kroz deset dana festivala, posjetilo je više od 10.000 posjetitelja. 

- Iznimno mi je drago da smo u pandemijsko doba, već drugu godinu za redom uspjeli organizirati festival koji je iz godinu u godinu sve posjećeniji. Unatoč promjeni lokacije, posjetitelji su s nama, jer kvalitetnim sadržajem privlačimo publiku svih uzrasta. Veselimo se idućoj godini, za koju smo već započeli s pripremama. Hvala svima koji su i ove godine bili uz nas - istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Posljednjeg dana u programu su posjetitelji mogli pogledati film Svetica nemogućeg. Film prati blizance tinejdžere Paula i Tita, djevce i ilegalne imigrante u New Yorku. Oni se mole svecu zaštitniku izgubljenih slučajeva da izgube djevičanstvo. Odraslost, vjeruju, izliječit će sve njihove brige. Kada upoznaju Kristin, žustru Hrvaticu koju utjelovljuje Tara Thaller, zaljubljuju se, uvjereni da su pronašli „onu pravu“. No Kristin se bori s vlastitim demonima i žrtvuje sve za svoje poimanje ljubavi.

Nakon njega, na programu je bio film Spaceboy. Stigavši u novi grad s tatom, Jim, daroviti jedanaestogodišnjak sudjeluje na prirodoslovnom natjecanju s novom razrednom kolegicom Emmom. Jim je nagovara da potajno izgrade pravi balon na zrak. U želji da ostvari očev san i otputuje u svemir, Jim je uvlači u avanturu koja ih zbližava.

Nakon Spaceboya, posjetitelji su mogli poslušati koncert Ede Maajke. Edu Maajku ne treba posebno predstavljati, regionalno je poznati reper čije pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu i ljudima općenito. Edo je sa svojim bandom sastavljenim od vrhunskih instrumentalista (Yogi Lonich, Mario Rašić, Toni Starešinić i Mirsad Dalipi) nastupio pred dupkom punim Bundekom. 

Na programu je bila i crna komedija Planet. Film istražuje suvremeno siromaštvo, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri. Kći je prisiljena vratiti se kući nakon očeve smrti, gdje se iznova povezuje sa svojom ekscentričnom majkom, trudeći se da zadrže privid srednjestaleškog života dok im prijeti deložacija.

Edo Maajka i film Quo vadis, Aida? zatvorit će ovogodišnje 15. izdanje Festivala tolerancije
Edo Maajka i film Quo vadis, Aida? zatvorit će ovogodišnje 15. izdanje Festivala tolerancije

Čast da zatvori festival u glazbenom smislu pripala je međunarodno poznatom DJ Ludvigu koji je globalno zapažen kao skladatelj, producent i tekstopisac projekta Ludvig & Stelar, s izdanjima na prestižnoj glazbenoj etiketi Cafe del Mar te samostalnim izdanjima za elitne izdavače kao što su PlattenBank, Baroque, Bonzai, Clinique i Toolroom. 

Ovogodišnje 15. izdanje festivala zatvorio je film Quo vadis, Aida?, redateljice Jasmile Žbanić. Film prati prevoditeljica za UN u gradiću Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme grad, njezina se obitelj nađe među tisućama građana koji traži sklonište u UN-ovom kampu. Upoznata s pregovorima, Aida ima insajderski pristup ključnim informacijama koje mora prevoditi. Što čeka njezinu obitelj i narod – spas ili smrt? Koji potez povući? To je ujedno bila i prva projekcija tog filma na velikom ekranu u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje