Show

Komentari 0

Krajaču priznanje za poseban doprinos: Prije 60 godina osvojio je svoj prvi Zagrebfest

Krajaču priznanje za poseban doprinos: Prije 60 godina osvojio je svoj prvi Zagrebfest

Krajač se na Zagrebačkom festivalu predstavio ukupno 26 puta, bilo kao samostalni izvođač, s kvartetom 4M ili autor pjesama za Josipu Lisac, Zdenku Vučković, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Ljupku Dimitrovsku...

Skladatelj, libretist, pjevač, kazališni redatelj i tekstopisac Ivica Krajač (84) ovogodišnji je dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Organizator i utemeljitelj festivala, Hrvatsko društvo skladatelja, ovom će nagradom i simbolično obilježili šezdeset godina otkad je Krajač sa svojim kvartetom 4M i pjesmom 'Platno, boje, kist i twist' kao debitant osvojio svoj prvi Zagrebački festival.

Kao autor i izvođač obilježio je šezdesete godine na Zagrebfestu, a zanimljivo je da 1964. imao čak 5 autorskih pjesama na festivalu.

Deset godina nakon debija, 1972., Krajač je, uz Karla Metikoša, autor još jednog trijumfa na Zagrebačkom festivalu i pjesme 'Dok razmišljam o nama' koju je svojim vokalom bezvremenskom učinila Josipa Lisac.

Sveukupno, Krajač se na Zagrebačkom festivalu predstavio ukupno 26 puta, bilo kao samostalni izvođač, s kvartetom 4M ili autor pjesama za Josipu Lisac, Zdenku Vučković, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Ljupku Dimitrovsku, Đorđa Marjanovića, Ivicu Šerfezija, VIS Delfine, Ivu Robića, Jimmyja Stanića i niz drugih.

- Vječni mladić radoznalog uma, Krajač je i danas neumoran, kreativan i umjetnički aktivan. Iza njega su brojna glazbena i scenska djela, od naše prve rock opere 'Gubec Beg' do antologijskog albuma 'Dnevnik jedne ljubavi' kojima je obilježio ne samo domaću glazbu već i hrvatsku kulturu 20 stoljeća. Svojim doprinosom Zagrebačkom festivalu istovremeno je podizao kvalitetu festivala i tako nesumnjivo utjecao na njegovu prepoznatljivost i značaj u okvirima domaće glazbe - izjavio je ovim povodom Branimir Mihaljević, umjetnički direktor festivala.

Ovogodišnje, 69. izdanje Zagrebačkog festivala održava se u četvrtak, 28. travnja s početkom u 21 sat, uz izravan prijenos na HTV2 i HR2.