Show

Komentari 4

Kraljica u božićnoj poruci otkrila da joj nedostaje suprug Philip

Kraljica u božićnoj poruci otkrila da joj nedostaje suprug Philip

Godina 2021. je bila teška za kraljicu, koja je nakon smrti supruga morala odustati od većine svojih obveza po preporuci liječnika i nakon noći provedene u bolnici iz nikada jasno utvrđenih razloga

Iako je veselo razdoblje za mnoge ljude, Božić može biti jako težak za one koji su izgubili dragu osobu. Ove godine to posebno dobro razumijem", izjavila je kraljica Elizabeta II. (95) u božićnoj poruci. Radi se o prvom televizijskoj javljanju otkako je preminuo njezin suprug, princ Philip. 

POGLEDAJTE  VIDEO: Kraljičina čestitka

- Ove godine posebno razumijem kako teško može biti - ispričala je kraljica. Video poruka započela je isječkom kraljičina govora iz 1997. kada je sa suprugom slavila 50. godišnjicu braka. Fotografija para iz 2007., kada su slavili 'dijamantni pir' (op.a. 60 godina braka) stajala je na stolu ispred kraljice.  

Dodala je da je veliku utjehu pronašla u brojim počastima vojvodi od Edinburgha koji je umro u travnju u 99. godini. 

Elizabeta II. se nježno prisjetila Philipa s kojim je bila 73 godine u braku i njegovog "osjećaja odgovornosti, intelektualne znatiželje i sposobnosti da se zabavi u svakoj situaciji". "Nestašni sjaj njegovih očiju bio je na kraju jednak kao i kada sam ga vidjela prvi puta", rekla je. 

Godina 2021. je bila teška za kraljicu, koja je nakon smrti supruga morala odustati od većine svojih obveza po preporuci liječnika i nakon noći provedene u bolnici iz nikada jasno utvrđenih razloga.

Sin Charles i supruga Camilla provode Božić uz kraljicu, ali ne i kćer Anne, koja je u izolaciji nakon što joj je suprug pozitivan na koronavirus. Princ William i supruga Kate s njihovo troje djece provode božićne blagdane na istoku Engleske.

Queen Elizabeth II, accompanied by HRH The Duke of Edinburgh attends the State Banquet at the Bellevue Palace in Berlin

Kraljica je u govoru spomenula prenošenje tradicija i vrijednosti posebice u zaštiti okoliša i zadovoljno dodala da su Philipov "pionirski rad" nastavili Charles i William i sudjelovali na konferenciji o klimi COP26 u Škotskoj, dok je ona morala otkazati svoj odlazak. Ali nije spomenula princa Harryja i suprugu Meghan, koji su se udaljili od kraljevske obitelji 2020. i žive u Kaliforniji, iako je bila oduševljena rođenjem četvero djece u kraljevskoj obitelji u 2021. godini, među kojima je i Lilibet, drugo dijete tog para. 

Kraljica Elizabeta II. je također spomenula i velike događaje u nadolazećoj 2022. godini,  među kojima Igre Commonwealtha sljedećeg ljeta i svoj platinasti jubilej, kojim se obilježava 70 godina od stupanja na prijestolje 6. veljače 1952.

The Princess Royal turns 70

Najčitaniji članci