Obavijesti

Show

Komentari 0

’Krleža je kao žestoki panker i nije za mlade nego za one zrele’

’Krleža je kao žestoki panker i nije za mlade nego za one zrele’
4

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu sa 75.000 kuna

VIDEO

Vrijeme je kiča i laži, nadolaženja novog oblika fašizma. Eto, kič-izjavu "Ne plači, dušo" zapravo htjedoh spasiti od kiča, preseliti je u svijet tuge, gubljenja svijesti i sumraka života, gdje će dobiti primjerenije značenje. Naslov mi je od početka rada na toj knjizi priča bio jasan, nimalo sladunjav, rekao nam je Borivoj Radaković, koji je s knjigom "Ne plači, dušo" ušao u polufinale Književne nagrade Fric.

- Inspiracija je stvar trenutku, bar ja to tako shvaćam, nekontroliran spoj svega što imamo u glavi koji nije misao, a niti emocija, nešto što ne znam nazvati, sam doživim da je to TO! Poslije slijedi rad, ponekad mukotrpan, ponekad lak. A svi imamo bezbroj loših rezultata, neiskorištenih inspiracija, a građa je došla iz života, iz mene, iz mojeg poznavanja jezika i književnosti - rekao je autor, koji bi svoje djelo volio vidjeti kao seriju.

'Fric je povlastica koju mi jezik omogućuje da čitam sve autore'
'Fric je povlastica koju mi jezik omogućuje da čitam sve autore'

- Svaka priča trebala bi biti samostalna epizoda. Mnogo je izvrsnih glumaca danas u Hrvatskoj. S mnogima sam već radio u kazalištu, ali nisam nikad s Ninom Violić i Jadrankom Đokić. To su žene kojima se divim i uvijek me naprosto opčine kad ih gledam. Volio bih raditi sa Zrinkom Ogrestom, davno smo imali neke razgovore koji su nam, nažalost, izblijedjeli - rekao je Radaković, koji je prema Krleži imao promjenjiv stav.

- Katkad mi je bio odbojan, pa privlačan, ponekad mi je bio model koji mi je govorio: 'Nemoj kao ja slučajno'…, ali sve to pripada prošlosti, mojoj mladosti. Uopće, Krleža nije za mlade nego za zrele ljude koji mogu shvatiti njegovu zgađenost i gnjev prema suvremenosti. On kao da je žestoki panker koji zna zašto je panker. U svojim današnjim godinama klanjam se tom našem velikanu, a kao uvijek ostajem zadivljen 'Baladama Petrice Kerempuha' - rekao je književnik, koji bi dobivenu nagradu potrošio na liječenje nekog djeteta, darove i putovanja.

Trinaest lica je u lovu na Frica: Ova djela ušla su u polufinale prestižne književne nagrade
Trinaest lica je u lovu na Frica: Ova djela ušla su u polufinale prestižne književne nagrade

Nagradu Fric i ove godine organizira i dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu financijskim dijelom od 75.000 kuna, što ćemo uskoro čitati kao 10.000 eura, brutalnim bruto iznosom. Materijalni dio nagrade ostaje isti: mobilna skulptura, a za medijsku pratnju i uočljivost nagrade i književnosti i dalje brine pogon Expressa i 24sata, koji je ovu nagradu učinio najprepoznatljivijom i najvažnijom po medijskom dosegu. Zadnjeg dana Sa(n)jam knjige u Puli bit će javnosti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, između kojih će biti odabran pobjednik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu