Obavijesti

Show

Komentari 75

Krstin prijatelj Mate Matišić preuzeo je brigu 
o blizankama

Krstin prijatelj Mate Matišić preuzeo je brigu 
o blizankama
8

Tara i Ela prije nekoliko su dana ostale bez majke, a prije dvije godine preminuo im je i otac, ugledni redatelj Krsto Papić. O njima je brigu preuzeo scenarist Matišić

VIDEO

Imaju samo deset godina, a u srcu nose tugu koja bi slomila jače i starije. Tara i Ela prije nekoliko su dana ostale bez majke, a prije dvije godine preminuo im je i otac, ugledni redatelj Krsto Papić. Njihove suze u utorak su brisali, ali i istodobno s njima plakali Mate Matišić (50) i njegova supruga Marija (51).

Njih dvoje pokazali su istinsku vrijednost značenja prijateljstvo jer su prije nekoliko mjeseci, iako su i sami roditelji troje djece, pristali skrbiti o blizankama. Uz djevojčice su tako kraj majčina odra stajala i njihova djeca, sinovi Toma i Šimun te kći Marta.

S obitelji Krste Papića Matišići su prijateljevali godinama, zbog čega ih je smrt bliske prijateljice Jadranke duboko pogodila. Isprva je o djevojčicama trebala brinuti Jadrankina sestra, no zbog njezine obiteljske situacije taj je plan propao. 

Jadranka se, suprotno liječničkim prognozama, nije predavala dok nije osigurala dom u kojemu će Tara i Eli odrasti i graditi svoju budućnost. Djevojčice su odlične učenice zagrebačke osnovne škole, uče jezike i idu u glazbenu školu. Prije nekoliko mjeseci preselile su u dom Matišićevih, kako su se Mate i Jadranka dogovorili dok bolest još nije uzela maha. Jadranka je posljednjih mjeseci rapidno gubila bitku s rakom pluća i tada su Matišići počeli pripremati djevojčice na novi dom, ali i na tugu koja će ih zadesiti.

Jurica Galoic/PIXSELL


Dogovor o brizi oko djevojčica između Mate Matišića i Jadranke ganuo je sve koji ih poznaju. Matišić je o svojem činu šutio, a Jadranka mu se nije mogla dovoljno zahvaliti.

Kad su odlučili postati roditelji, Krsto u 73., a Jadranka u 57. godini, nastojali su učiniti sve da na vrijeme zaštite svoje blizanke Taru i Elu.

Bliski obiteljski prijatelj, ugledni scenarist i skladatelj Mate Matišić desetljećima je bio jedan od najbližih prijatelja i suradnika Krste Papića te se ponudio da će on i njegova supruga nastaviti brinuti o Tari i Eli (10). 

Matišić je i sam otac. Njegova supruga Marija završila je Muzičku akademiju te je 15 godina radila kao glazboterapeut u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Matišić se s Papićem zbližio krajem osamdesetih kad su obojica pisali scenarij za film koji je režirao Krsto - “Život sa stricem”. Rad na filmu koji je nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film zbližio je dvojicu kolega iako je između njih bilo čak tri desetljeća razlike u godinama.

Prijateljstvo dugo 35 godina

Suradnju su ponovili 1998. godine s uspješnom komedijom “Kad mrtvi zapjevaju”, a nakon Papićeve smrti Matišić je pomagao Papićevoj supruzi u organiziranju premijere posljednjeg Papićeva redateljskog ostvarenja, filma “Cvjetni trg”.

- Mi nismo samo suradnici. Krsto je moj prvi učitelj filmskog scenarija, a s godinama mi je postao prijatelj kakvog je teško naći. Uvijek iskren i dobar - rekao je Matišić u jednom intervjuu.

Pokojni redatelj u braku s Verom Pavličić Žitvaj dobio je sina Borisa, koji je nesretnim slučajem preminuo 2009. godine u 49. godini i kćer Branku.

Bio uz Krstu kad je izgubio sina

Boris Papić, poput oca, bavio se režijom koju je studirao i diplomirao u Los Angelesu, gdje je živio gotovo pola svojeg života. Vratio se u Hrvatsku te u mnogim poslovima pokazao svoju umjetničku svestranost, posebno u adaptaciji radiodrama pod uredničkom palicom Mate Matišića na Hrvatskom radiju.

- Borisa sam poznavao kao skromnu, dragu i jako talentiranu osobu koja je svoj posao radila predobro. Svatko s kim je surađivao za njega ima samo lijepu riječ - govorio je Matišić o svojem kolegi i prijatelju.

Inače, pisac, kompozitor i glazbenik diplomirao je na Pravnom fakultetu, iako se nikad tim poslom nije bavio. Počeo je pisati još u srednjoj školi. Rođen je 17. siječnja 1965. u Ričicama u Imotskoj krajini. Bio je scenarist ili suscenarist u filmovima Krste Papića “Priča iz Hrvatske”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Život sa stricem” i “Ostavština kralja štakora”. Napisao je glazbu za sve Brešanove filmove, dobio je dvije Zlatne arene za glazbu, a njegove su drame nagrađene na Danima satire. Svira jazz i piše filmsku glazbu.

- Sviram cijeli život. Ne znam kad se pojavila ta strast. Grubo govoreći, ako me pisanje vuče u grob, glazba me iz njega izvlači. Sviram samo zbog sebe. Svaki dan, u svojoj sobi, gitara i ja - rekao je Mate, čija je cijela obitelj povezana s glazbom.

Sigurno će zbog toga Tara i Ela imati priliku pokazati talente koje su u njima prepoznali roditelji te ih razvijati uz prave prijatelje koji ih neizmjerno vole.

Glazba ih povezuje

- Iako je sve upućivalo na Jadrankin odlazak, nadali smo se da će pobijediti opaku bolest. Ona je bila snažna žena puna energije i volje za životom. Nakon Krstine, a sad i njezine smrti, ostaju njihove prekrasne kćeri, Tara i Ela, koje su bile njihov centar svijeta. Provodili smo zajedno Božiće, družili smo se i smijali - rekao je filmski redatelj Branko Ivanda (73), kojem je Papić bio vjenčani kum i koji je, kao i većina iz glumačkog svijeta, iskreno ganut činom Mate Matišića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'
Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...
OMILJENO TV LICE

Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...

Rođena je u Sloveniji, a srednju školu i fakultet novinarstva završila je u Zagrebu. Srednja škola bila joj je traumatično iskustvo i tada je upala u probleme s prehranom. Borila se i s dva raka koji je nisu uništili...