Obavijesti

Show

Komentari 12

Lady Di i princ Charles prije 40 godina rekli su sudbonosno 'da' pred čak 750 milijuna gledatelja

Lady Di i princ Charles prije 40 godina rekli su sudbonosno 'da' pred čak 750 milijuna gledatelja
10

Princ od Walesa i Diana Spencer vjenčali su se prije točno 40 godina. Kraljevsku svadbenu ceremoniju na televiziji pratili su gledatelji iz čak 74 države

VIDEO

Princ Charles je upoznao Dianu Spencer u studenom 1977. u Althorp Houseu, njenom obiteljskom imanju od 1500 hektara u Northamptonshireu u Engleskoj. Tada je došao posjetiti Dianinu stariju sestru Sarah, s kojom je izlazio u to vrijeme. Kada je u kasnijim intervjuima opisivao svoj prvi susret s Dianom ispričao je da mu je tom prilikom bila 'vrlo zabavna'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Lady D VIDEO

Godinu nakon, Charles i Sarah odlaze na skijanje u Klosters u Švicarskoj. Ondje je Sarah navodno ispričala jednom novinaru da se ne bi udala za Charlesa 'bio on smetlar ili engleski kralj'. Pogođen njezinom izjavom, princ je ubrzo prekinuo vezu. Unatoč tome, obje sestre ostale su u njegovom krugu prijatelja te su se pojavile na proslavi Charlesovog 30. rođendana u Buckinghamskoj palači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pictured in 1970 Friday 31st August - 15 years since Dianas death

U srpnju 1980. i Charles i Diana pozvani su na vikend u  obiteljskoj kući zajedničkog prijatelja Philipa de Passa u Sussexu. Diana je tada s princem razgovara o nedavnoj smrti njegovog voljenog praujaka, lorda Mountbattena.

- U trenutku je praktički skočio na mene. Od tada je sve krenulo - ispričala je Lady Di u dokumentarnom filmu 'Diana: Svojim riječima'. Nekoliko mjeseci nakon paparazzi su je snimili na na Balmoralu, privatnom imanju kraljevske obitelji u Škotskom gorju i tada je njihova veza postala javna.

PRINCE CHARLES AND LADY DIANA SPENCER ENGAGEMENT

Princ Charles zaprosio je Dianu u dvorcu Windsor u veljači 1981. godine. Navodno su prije toga izašli na spoj tek desetak puta, no Spencer je pristala na brak. 19-godišnja Diana tada se našla u centru pažnje medija, što joj je ponekad vrlo teško padalo. New York Times je izvijestio kako je jednom prilikom zaplakala za volanom svog automobila.

Lady Di: 'Camilla, znam što se događa između tebe i Charlesa'
Lady Di: 'Camilla, znam što se događa između tebe i Charlesa'

- Znam da moraju raditi svoj posao no ponekad poželim da ga ne rade - izjavila je o fotoreporterima. 

Nakon što je par službeno objavio zaruke, novinar je upitao Charlesa jesu li zaljubljeni.

- Što god 'zaljubljeni' značilo - glasio je prinčev slavni odgovor.

Ubrzo nakon Charles je otputovao na pet tjedana za Australiju i Novi Zeland a njegova novopečena zaručnica ostaje u Engleskoj. Diana je viđena kako plače na aerodromu Heathrow nakon Charlesova odlaska. Razlog je bio prinčev telefonski razgovor s Camillom Parker Bowles prije leta. Diana je kasnije u dokumentarcu izjavila kako joj je to slomilo srce.

Netom prije velikog kraljevskog vjenčanja Diana je sa sestrama podijelila svoje sumnje o princu Charlesu. Naime, pronašla je narukvicu koju je Charles izradio za Camillu. Sestre su je je uvjerile da je sada prekasno za odustajanje od vjenčanja.

A collection of unpublished photos from the wedding of Princess Diana and Prince Charles at Buckingham Palace (1981)

Princeza Diana i princ Charles vjenčali su se 29. srpnja 1981. u katedrali sv. Pavla u Londonu. Kraljevsku svadbenu ceremoniju na televiziji je pratilo 750 milijuna gledatelja iz 74 države. Taj je datum proglašen državnim praznikom u Velikoj Britaniji a više od 600.000 građana izašlo je tada na londonske ulice pozdraviti novopečene mladence.

Diana Princess of Wales and Prince Charles with new born Prince Harry

Lady Di je bila prva kraljevska mladenka koja je iz crkvenih zavjeta izbacila riječ 'poslušnost' a ostala je zapamćena i po haljini koju su za nju dizajnirali Elizabeth i David Emanuel. U vjenčanicu od svilenog tafta bilo je ušiveno više od 10 tisuća bisera, čija je vrijednost 776.000 kuna.

Otkrili stihove pjesme ispod skulpture Lady Di, za sinove i nju imaju posebno značenje...
Otkrili stihove pjesme ispod skulpture Lady Di, za sinove i nju imaju posebno značenje...

U lipnju 1982. rodio im se prvi sin, princ William i Diana tada pati od postporođajne depresije. 1984. rodila je mlađeg princa Harryja, no ni to nije popravilo odnose između supružnika.

Dvije godine nakon, oboje su nezadovoljni brakom i imaju izvanbračne afere - Charles sa Camillom, a Diana s vojnim kapetanom Jamesom Hewittom. Sve se više šuška o problemima u njihovom odnosu, a tokom javnih nastupa par izgleda udaljeno i nesretno.

PRINCE WILLIAM AT ETON COLLEGE

Andrew Morton objavljuje knjigu 'Diana: Njezina istina priča' 1992. u kojoj opisuje propast kraljevskog braka, Charlesovu vezu s Camillom i Dianinu borbu s mentalnim zdravljem. Princeza mu je u tajnosti pomagala s knjigom i dostavljala audio materijale.

Princess Diana death anniversary

Iste godine je britanski premijer John Major najavio Donjem domu da se princ i princeza od Walesa rastaju.

- Ova je odluka donesena sporazumno i oboje će i dalje u potpunosti sudjelovati u odgoju svoje djece - izjavili su iz Buckinghamske palače.

Princess Diana death anniversary

Nakon razvoda Diana dobiva značajnu financijsku naknadu, ali joj se oduzima status njezina kraljevskog visočanstva. Nažalost, nije dugo uživala u slobodnom životu izvan kraljevske obitelji jer je godinu dana kasnije smrtno stradala u fatalnoj prometnoj nesreći u Parizu.

POGLEDAJTE NOVU SEZONU ZVIJEZDE VRIŠTE: NIVES RAZBILA BMW

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba