Show

Komentari 0

Lee postao prvi Afroamerikanac koji će predsjedati žirijem Filmskog festivala u Cannesu

Lee postao prvi Afroamerikanac koji će predsjedati žirijem Filmskog festivala u Cannesu

Ovogodišnji se festival iščekuje s velikim nestrpljenjem. Dopuste li okolnosti i zdravstveni uvjeti održavanje u predviđeno vrijeme, bit će to najveći skup filmaša u svijetu u zadnjih više od godinu dana

Američki redatelj Spike Lee (62) predsjedat će žirijem ovogodišnjega 74. Filmskog festivala u Cannesu koji bi se trebao održati u srpnju, izvijestili su organizatori u utorak. Lee će biti prvi Afroamerikanac u toj ulozi. Lee je kazao da mu je čast što će postati "prvi Afroamerikanac koji je izabran na tu prestižnu funkciju". 

The coronavirus disease (COVID-19) pandemic in New York City

Lee je posao predsjedavajućeg trebao odraditi još prošle godine, no zbog epidemije koronavirusa održavanje Festivala je odgođeno. S obzirom na to da je u Francuskoj još uvijek velik broj zaraženih koronavirusom, a kampanja cijepljenja u zemlji sporo se provodi, i dalje postoji sumnja u to hoće li se ovogodišnje izdanje festivala održati kako je planirano, od 6. do 17. srpnja ili će se morati ponovno odgoditi. 

Službeni izbor filmova i sastav žirija bit će objavljeni početkom lipnja. Organizatori su u objašnjenju napisali da su Leeja izabrali za predsjednika žirija, jer se zalaže za pitanja Afroamerikanaca i jer je autor filmova koji se bave aktivizmom, namijenjenih široj publici.

Ovogodišnji se festival iščekuje s velikim nestrpljenjem. Dopuste li okolnosti i zdravstveni uvjeti održavanje u predviđeno vrijeme, bit će to najveći skup filmaša u svijetu u zadnjih više od godinu dana. Naime, većina ostalih velikih filmskih festivala dosad je otkazana ili se održala internetskim putem.

Najčitaniji članci