Show

Komentari 199

Legendarni Dudek preminuo u 88. godini: 'Svi smo neutješni'

Legendarni Dudek preminuo u 88. godini: 'Svi smo neutješni'

Rođeni Novigradec hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina diljem Podravine, najviše u Sigecu

Glumac Martin Sagner umro je u 88. godini života.

- Preminuo je doma nakon što je tri do četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni - rekla nam je njegova uplakana supruga Zorica Bajgot-Sagner.

Rođeni Novigradec hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina diljem Podravine, najviše u Sigecu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sagner je uz Gruntovčane, između ostalog, imao uloge u serijama Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Inspektor Vinko, a glumio je i u filmovima Duga mračna noć, Breza, Protest, Tamburaši, Priča iz Hrvatske i mnogim drugima. 

Legendarni glumac rodio se kao jedno od četvero djece u Novigradu Podravskome. Svi su pomagali obrađivati 16 jutara zemlje, a Martin je često pričao kako su mu se u djetinjstvu urezale slike 'žitnoga žutog mora' i šume u kojoj se kao dijete izgubio. Čistinu je pronašao tek kada je svanulo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegova obitelj bila je bavarskog podrijetla. Od djeda je još kao dječak naučio arhaičnu varijantu njemačkog jezika. Zahvaljujući tim lekcijama Martin 'prevoditelj' je za vrijeme Drugog svjetskog rata do suza nasmijao Nijemce kada su upali u selo. Tražili su da upoznaju djeda koji ga je naučio 'stari' njemački.

Sagner je bio svestran glumac, vješti urar kojeg je u glumačke vode pogurao seoski postolar Jagar. S obzirom da je Martinov otac bio vješti pjevač od kojeg je Martin naslijedio i taj dar, upao je u glumačku sekciju u kojoj je postolar bio režiser.

- Jagar je bil pravi režiser, a ne kao ovi današnji agitpropovci reži - seri; reži i seri. Znal nas je odvratit od kleti i vina i znal nas je zadržati u dramskoj sekciji. I pisal je komedijice koje su se ticale pojedinih ljudi u selu. E onda je došel sestrin muž, pravnik, imal je odvjetničku kancelariju i Podravec je išel za penezima - ispričao je 2014. u intervjuu Dudek. Martin se isprva vidio u ulozi odvjetnika te je bio upisao Pravni fakultet, no gluma mu je očito bila suđena. Glumačka akademija je bila preblizu Pravnom fakultetu, a Martinova znatiželja jača od učenja zakona i tako je završio u glumačkim vodama.

Nakon završene Akademije 1955. godine Sagner se bio zaposlio u Narodnom kazalištu u Varaždinu. No, ispričao je kako je od tamo pobjegao 'u Indijance', na set čuvenog filma Winnetou.

Bio je i branitelj koji se 1991. našao na frontu kod Sunje pod zapovjedništvom Slobodana Praljka, a pokojni predsjednik Franjo Tuđman ga je odlikovao sa šest odličja. Do 1995. bio je i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Najčitaniji članci