Obavijesti

Show

Komentari 66

Legendarni F. Mercury umro je od upale pluća jer je imao AIDS

Legendarni F. Mercury umro je od upale pluća jer je imao AIDS
24

Pokojni frontmen grupe 'Queen' umro je 1991. od upale pluća izazvane AIDS-om. Kremiran je nakon smrti, a javnost nikad nije saznala gdje je položen njegov pepeo

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Jedan od datuma koji je promijenio glazbenu povijest svakako je 24. studenog 1991. godine kada je umro frontmen rock grupe 'Queen' i jedna od najkarizmatičnijih osobnosti u povijesti rocka. Legendarni Freddie Mercury otišao je prije gotovo 22 godine, a njegovo mjesto karizmatičnog i talentiranog rock pjevača svih vremena u glazbenoj povijesti nikada neće izblijediti. 

- Na stadionu s tisućama ljudi znao je kako uspostaviti vezu i s onima u zadnjim redovima koje nije čak ni vidio. Živio je život do kraja, proždirao ga je i slavio svaku njegovu minutu - rekao je gitarist grupe Queen Brian May

Freddie je imao brojne poroke, uživao je u alkoholu, kokainu i ludim noćnim provodima. O privatnom životu i ljubavima nije pričao za medije pa tako nikada nije javno priznao svoju seksualnu orijentaciju. Poznato je da je bio hedonist kao i ljubitelj skupocjenih umjetnina te mačaka kojih je imao nekoliko u svom domu. Svojoj najdražoj mački Delilah posvetio je istoimenu pjesmu s albuma 'Innuendo'. I dok je na pozornici i javnosti djelovao kao snažan, moćan, ekscentričan, neobuzdan i prilično samouvjerljiv, u privatnom životu bio je gotovo čista suprotnost. Mnogi njegovi bliski prijatelji tvrde da je zapravo bio tih, plah te vrlo srdačan i obziran.

Bio je biseksualac i veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona

Bio je veoma svestran, kreirao je odjeću, crtao, skladao, svirao i pjevao. Freddie je bio biseksualac, s Mary Austin proveo je šest godina u vezi, a nakon prekida su ostali prijatelji sve do njegove smrti. Potkraj 70-ih počeo je istraživati gay scenu, a najviše je volio boraviti u New Yorku, Münchenu i na Ibizi. Početkom 80-ih je promijenio imidž, skratio kosu i pustio brkove po kojima je i danas prepoznatljiv. Njegov zadnji dugogodišnji partner bio je Jim Hutton, koji je umro u siječnju 2010. godine. Zajedno su bili od 1984. godine sve do Freddiejeve smrti. Prije veze s njim, Freddie je u Münchenu uživao u društvu austrijsko-njemačke glumice Barbare Valentin, koja je tvrdila da je bio ljubav njezina života i da su živjeli zajedno. 

Freddie je bio veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duet "State of Shock

Freddie je bio veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duet "State of Shock" koji nikad nije izdan kao singl u izvedbi njih dvojice, već je Mick Jagger naknadno u studiju snimio vokale identične onim Freddijevim, a pjesma je postala hit. Zanimljivo je da je original pjesme s Mercuryjevim dionicama ipak kasnije izašao u javnost. Freddie je i s Davidom Bowiem snimio pjesmu "Under pressure", iako je nikada nisu uživo izveli. Surađivao je također i s Cliffom Richardom te brojnim drugim glazbenicima i producentima.

Noći je provodio na ludim zabavama i u tajnosti se testirao na HIV

Tijekom svog prvog intervjua 80-tih godina izjavio je da se u njemu nalaze tri osobe, marljivi profesionalac, čovjek koji se voli ludo zabavljati i onaj koji želi biti sam. Noći je provodio na ludim zabavama, a krajem 1985. godine u tajnosti se testirao na HIV. Rezultat je bio negativan, a Freddie se na neko vrijeme primirio. Godinu dana kasnije saznao je strašnu istinu koju je uspješno skrivao neko vrijeme.

Umro je u dobi od 45 godina od upale pluća izazvane AIDS-om i to dan nakon što je to obznanio javnosti u svom priopćenju

Umro je u dobi od 45 godina od upale pluća izazvane AIDS-om i to dan nakon što je to obznanio javnosti u svom priopćenju. Da ima opaku bolest njegovi kolege saznali su 1990. godine u studiju u Montreuxu u Švicarskoj jer Freddie više nije mogao skriti svoje loše zdravstveno stanje. Kremiran je nakon smrti, a javnost zbog njegove želje nikada nije saznala gdje je položen njegov pepeo. To zna samo njegova bivša djevojka Mary Austin koja je poštovala njegove želje. Njegovi fanovi tek su nedavno saznali gdje mu mogu odati posljednju počast. No i to je bilo kratkog vijeka, jer je ploča s natpisom posvećena pokojnom glazbeniku ukradena s londonskog Kensal Green groblja nedugo nakon što je otkrivena. 

- U spomen na Farrokh Bulsara. Uvijek ću biti uz tebe svojom ljubavlju - stajalo je na ploči uz ugravirane datume njegova rođenja i smrti.

Ispod natpisa je stajalo slovo M iza kojeg se krije njegova bivša djevojka Mary Austin kojoj je pokojni pjevač ostavio svoj sedam milijuna funti vrijedan dom u londonskom Kensingtonu.

Rođen je kao Farokkh Bulsara u Zanzibaru

Frontman rock grupe Queen rođen je 5. rujna 1949. godine u državi Zanzibar koja 1964. godine postaje dio afričke države Tanzanije pod pravim imenom Farokkh Bulsara. Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno.

Obitelj se zbog očeva posla uskoro preselila u Bombay. Nadimak Freddie dobio je još tijekom školskih dana, a prezime Mercury uzeo je 1970. godine na što ga je inspirirao Merkur, glasnik bogova iz rimske mitologije. U školi se pokazao kao dobar sportaš, no bio je sramežljiv i povučen. Obitelj se uskoro odselila u grad Feltham u Velikoj Britaniji, a Freddie je 1966. godine upisao tečaj grafičke umjetnosti i dizajna te preko prijatelja upoznao Briana Maya i Rogera Taylora

Smatra se jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti

Grupa 'Queen' osnovana je 1970. godine nakon raspada grupe 'Smile' koju su činili May i Taylor. Nakon što je grupu napustio pjevač Tim Staffell na njegovo mjesto došao je Mercury.

Freddie je kao izvođač poznat po svom glasu nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni te se i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Kao  tekstopisac je napisao mnoge poznate hitove kao što su 'Bohemian Rhapsody', 'Killer Queen', 'Somebody to Love', 'Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love", "We Are the Champions" i brojne druge. Osim pjevanja u bendu, Freddie je imao i samostalnu karijeru, a povremeno je radio i kao producent.

Freddie je 1985. godine objavio prvi samostalni pop-rock-dance album 'Mr. Bad Guy' i istovremeno nastavio raditi s grupom

Freddie je 1985. godine objavio prvi samostalni pop-rock-dance album 'Mr. Bad Guy' i istovremeno nastavio raditi s grupom. Najpoznatija pjesma s tog albuma je "Living On My Own", koja je nakon njegove smrti remiksirana te doživljava više verzija i postaje veliki hit diljem svijeta. Dvije godine kasnije upoznao je španjolsku opernu pjevačicu Montserrat Caballé s kojom je snimio album 'Barcelona', na kojem se nalazi poznata istoimena pjesma, izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine.

Singl 'Bohemian Rhapsody' obarao je sve rekorde slušanosti diljem svijeta

Grupa je prvi album pod nazivom 'Queen' izdala 1973. godine, a godinu dana kasnije izlazi im drugi album 'Queen II'. Singl 'Seven Seas of Rhye' s drugog albuma uskoro je postao njihov prvi hit. Treći album 'Sheer Heart Attack' objavili su iste godine i on im je omogućio veliki proboj na tržište. Singl 'Bohemian Rhapsody' s četvrtog albuma 'A Night at the Opera' postao je njihov najveći hit.

Izdali su 15 studijskih albuma, pet koncertnih albuma i brojne kompilacijske albume. Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine britanski je najprodavaniji album svih vremena. Kompilacija je 2006. godine postala britanski najprodavaniji album u povijesti, prodan u više od 5,6 milijuna primjeraka, dok je u Americi dosegla osmerostruku platinastu nakladu.

Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine britanski je najprodavaniji album svih vremena

Bend je početkom 1991. godine objavio album 'Innuendo' koji je ponovno postao britanski broj jedan te dobio pohvale kritike i publike. Na njemu se nalaze hitovi poput 'I'm Going Slightly Mad', 'Headlong' i 'The Show Must Go On'. Snimili su još neke od pjesama i posthumno ih objavili na albumu 'Made in Heaven' 1995. godine. Nepunih mjesec dana prije Mercuryjeve smrti objavili su svoj drugi kompilacijski album Greatest Hits II kao presjek svojih najvećih hitova iz osamdesetih i albuma Innuendo.

Nakon Freddiejeve smrti bend je ponovno objavio njihov najpoznatiji singl 'Bohemian Rhapsody' s oproštajnom pjesmom s albuma 'Innuendo' 'These Are The Days of Our Lives' te dvostruki singl koji je postao još jedan britanski hit godine. Pola godine kasnije organizirali su tribute koncert na londonskom stadionu Wembley. Sva zarada išla je u dobrotvorne svrhe, organizaciji za borbu  protiv AIDS-a Mercury Phoenix Trust. Koncert je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rock koncertom ikada.

Legendarni Mercury pamti se po energičnom stilu nastupanja te kao snažni, izuzetno karizmatični i talentirani glazbenik s iznimnim vokalnim sposobnostima. 

>>> Amy je preminula prije dvije godine od trovanja alkoholom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin