Obavijesti

Show

Komentari 9

Leonard Cohen se bio povukao radi vjere, htio je biti svećenik

Leonard Cohen se bio povukao radi vjere, htio je biti svećenik
5

Leonard Cohen preminuo je na današnji dan, 7. studenog, prije dvije godine u Los Angelesu. Otišao je mirno, sa spoznajom da je za života napravio sve što je naumio

VIDEO

Na današnji dan prije dvije godine napustio nas je u 82. godini glazbeni velikan i književnik, Leonard Cohen. Te 2016. godine obilježavao je punih 60 godina djelovanja, a s pisanjem poezije započeo je još davne 1956., dok je prvi glazbeni album izdao u drugoj polovici 60-ih. 

Odrastao je u Montrealu, u uglednoj  židovskoj obitelji, a veliku ulogu u Leonardovu odrastanju odigrao je njegov djed, s obzirom da je rano ostao bez oca. Od malih nogu pokazivao je interes prema glazbi, književnosti i religiji, a što se i moglo osjetiti njegovoj dugovječnoj karijeri te djelima koja je ostavio. S pisanjem pjesama počeo je kao 17-godišnjak, a po fakultetu je shvatio da mu rodni grad i okruženje nisu dovoljno velik izazov pa se otisnuo u svijet i s vremenom postao prepoznat kao vrstan glazbenik, čije su pjesme nadmašile i njegovu prvu ljubav poeziju. 

Duško Marušić/Pixsell
Ovo su pjesme u kojima će Leonard Cohen vječno živjeti
Ovo su pjesme u kojima će Leonard Cohen vječno živjeti

- Sve moje pjesme u pozadini imaju gitaru, čak i novele - izjavio je jednom prilikom Cohen te tako najbolje opisao svoj opus. 1967. godine, razočaran što ne može živjeti od karijere književnika, Cohen se okreće kantautorskoj karijeri te seli u SAD. Ubrzo izlaze neki od njegovih najboljih albuma, smatrani remek - djelima kao što su Songs of Leonard Cohen (1967), Songs of Love and Hate (1971) i Death of a Ladies' Man (1977). Za glazbene karijere snimio je 14 studijskih albuma, a posljednji You Want It Darker izašao je samo tri tjedna prije nego li je glazbenik preminuo. 

Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca, a koliko je cijenio španjolskog pjesnika najbolje pokazuje i to da je Cohen vlastitu kćer nazvao Lorca. Uz kćer, glazbenik ima i dvije godine starijeg sina Adama koji je krenuo očevim glazbenim stopama, a oboje djece dobio je s umjetnicom Suzanne Elrod. Religija mu je bila iznimno važna, a svojevremeno se čak i povukao iz javnoga života kako bi postao budistički redovnik. 

Leonard Cohen: Gospodin čiji su prekrasni stihovi vječni...
Leonard Cohen: Gospodin čiji su prekrasni stihovi vječni...

Mnogi domaći glazbenici bili su ljubitelji Leonarda Cohena te su stvarali inspirirani upravo glazbom kanadskog umjetnika. Sredinom 1970-ih Arsen Dedić namjeravao je snimiti album obrada Cohenovih pjesama, a ideju je djelomično realizirao tek 1985. na albumu Kantautor s prepjevima svojih omiljenih kantautora, gdje je uvrstio i Cohenovu Seems So Long Ago, Nancy, pod naslovom To sve je davno sad. Ibrica Jusić snimio je tribute album s dvanaest Cohenovih pjesama u prepjevu šansonijera Srđana Depola. Cohena je kao uzor navodio i Branimir Štulić, a obrađivali Ivo Amulić, Klapa Libar te Ivo Gamulin Gianni

Željko Hladika/PIXSELL

Glazbenik je svoju svjetsku turneju 2010. godine otvorio koncertom u Areni Zagreb, a nakon nastupa su tiskane čak dvije njegove biografije na hrvatskom jeziku te je iste godine primio Nagradu Porin za album Live in London (2009.) u kategoriji najboljeg inozemnog video programa. 

Leonard Cohen je predvidio svoju smrt: Uskoro ću umrijeti
Leonard Cohen je predvidio svoju smrt: Uskoro ću umrijeti

Leonard Cohen preminuo je 7. studenog u Los Angelesu, a vijest o njegovoj smrti javnost je saznala tri dana kasnije kada su poruke sućuti i žaljenja uputile mnoge svjetske zvijezde, ali i brojni Leonardovi fanovi. Po riječima njegovog sina Adama, Leonard je preminuo mirno, sa spoznajom da je napravio sve što je želio prije smrti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...