Lidia Bastianich, rodom iz Pule, danas je slavna kulinarska zvijezda koja živi i radi u SAD-u, no put do uspjeha nije bio nimalo lagan
Lidia Bastianich o djetinjstvu: 'Iz Istre smo pobjegli u Italiju, u izbjegličkom kampu smo živjeli'
Lidia Bastianich, kulinarska zvijezda rodom iz Istre proslavit će ove godine 25 godina svoje TV karijere. Povodom obljetnice izlazi jednosatni dokumentarni film '25 godina s Lidijom: Kulinarski jubilej'. Bastianich je tom prigodom u razgovoru za The Boston Globe ispričala svoju priču; od teškog djetinjstva pa do uspona i padova tu karijeri.
- Rođena sam u Istri, koja je pripadala Italiji, ali je tada postala komunistička Jugoslavija. Obitelj i ja smo se našli iza Željezne zavjese pa smo pobjegli natrag u Italiju. Tamo smo završili u izbjegličkom kampu. Iz izbjeglištva otišli smo u Ameriku - prepričala je 76-godišnja Bastianich.
U vrijeme kada je živjela u Queensu, preko puta njezine kuće nalazila se slastičarnica Walken's Bakery.
Bastianich je na početku nosila kutije
- Imala sam 14 godina, bila sam imigrantica, pomislila sam da bi bilo dobro da zaradim nešto novca. Otišla sam u tu slastičarnicu, rekla im da imam 16 godina i pitala imaju li posao za mene na pola radnog vremena. I primili su me. Radila sam petkom navečer, subotom i nedjeljom - kaže.
U početku je nosila kutije, a zatim se bavila prodajom kako bi naučila engleski. S vremenom je počela raditi sa slastičarima. Prisjetila se i kako bi nedjeljom svi slastičari otišli, a nekada bi znao doći kupac sa željom da mu se napravi posebna rođendanska torta. Torte su već bile pripremljene, ali ih je ona zatim ukrašavala.
Slastičarnica je bila u vlasništvu obitelji Walken, a Bastianich se tako sprijateljila s Christopherom Walkenom, holivudskim glumcem s kojim je i danas bliska.
Upoznala Juliju Child
Godine 1971. otvorila je svoj prvi restoran Buonavia u Queensu. U to vrijeme upoznala je Juliju Child, američku kuharicu, autoricu i TV ličnost koja ju je pozvala da gostuje na televiziji. Bastianich je s vremenom počela objavljivati kuharice, otvarati restorane i voditi svoje TV emisije.
U to vrijeme nije bilo mnogo žena koje su bile uspješne na gastrosceni, što je i sama prokomentirala ističući da spol ne bi trebao biti važan.
- Žene trebaju gledati na sebe kao na profesionalke. Trebaju se uvijek pitati jesu li najbolje što mogu biti - kaže ona.
Međutim, danas smatra da žene imaju više mogućnosti nego što je ona imala, iako, kako kaže, još uvijek postoje otpori i poteškoće.
- Mislim da je najvažnije imati kontrolu kada nešto posjedujete. Dobivati investitore. To je sjajno iskustvo za svakoga, ali ohrabrujem žene da to čine, jer se tako ističu - naglašava.
Iako je u karijeri imala uspone i padove, ističe da joj je neizmjerno pomogla podrška obitelji i prijatelja. Bilo je trenutaka kada bi došla doma i samo željela odustati, ali uz njihovu podršku prebrodila je teške trenutke.