Obavijesti

Show

Komentari 28

Ludi su jedno za drugim nakon 35 godina braka i četvero djece

Ludi su jedno za drugim nakon 35 godina braka i četvero djece
6

Iako se Meryl Streep još oporavljala od smrti zaručnika, kad ju je brat upoznao s prijateljem Donom Gummerom, silno se zaljubila u tri godine starijeg kipara

VIDEO

Osamnaesti put u karijeri Meryl Streep nominirana je za najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Ulogom u filmu “Kolovoz u okrugu Osage” oborila je sve rekorde i postala glumica s najviše nominacija u karijeri. Dosad je svojila tri zlatna kipića, prvi 1980. godine za ulogu u “Kramer protiv Kramera”, 1983. za “Sofijin izbor” te prije dvije godine za ulogu Margaret Thacher u filmu “Željezna lady”.

Suprug Don bio je prijatelj njezina brata Harryja

Meryl ne živi tipičnim životom holivudske zvijezde, njezin privatni život, brak i obitelj, nikad nije bio tema kojom su se bavili tabloidi. Možda je upravo to jedan od razloga dugovječne karijere na vrhuncu. Kad je 2012. za ulogu Margaret Thatcher primila Oscar, u emotivnom govoru sa suzama u očima prvi je put na pozornici Kodak Theatrea spomenula supruga Dona. Zahvalila mu se istaknuvši da sve vrijednosti do kojih drži u životu duguje upravo njemu. Kipar Don Gummer upoznao je tri godine mlađu sestru dugogodišnjeg prijatelja Harryja na zajedničkom druženju. Bila je to mlada Meryl Streep. 

Ubrzo se par upustio u strastvenu vezu. Iako se oporavljala od smrti svoje prve velike ljubavi, Don joj nije bio prolazna utjeha. Nakon samo nekoliko mjeseci veze Meryl i Don vjenčali su se na skromnoj i intimnoj ceremoniji u domu njezinih roditelja u Connecticutu. Bilo je to u rujnu 1978. godine. Donu su tada bile 32, a Meryl 29 godina. U proljeće sljedeće godine proslavili su vjenčanje u krugu prijatelja na otkačenoj, ali vrlo ležernoj koktel-zabavi.

- Neki su ljudi ludi za religijom, neki za poslom, neki za slavom, neki za materijalnim dobrima. Ja sam uvijek bila luda samo za osnivanjem obitelji. Oduvijek sam težila pronaći pravog čovjeka s kojim ću osnovati meni tako svetu zajednicu. Nikad nisam mogla zamisliti da živim sama - rekla je jednom Meryl. 

Njezina prva ljubav i čovjek s kojim je planirala zasnovati obitelj bio je glumac John Cazale. Upoznala ga je 1976. kad su zajedno glumili u predstavi “Measure for Measure”. Zaljubili su se toliko snažno da ju je Cazale zaprosio nakon samo nekoliko tjedana. Pristala je. Već iduće godine, 1977., glume u filmu “Lovac na jelene”.

Uzela je pauzu od glume kako bi se brinula o Johnu

Zajedno su proveli dvije sretne godine sve dok John nije preminuo od raka kostiju 1978. godine. Bilo mu je samo 42 godine. Meryl je prije njegove smrti napustila glumu kako bi se posvetila Johnu. Posljednje tjedne njegove borbe s teškom bolesti provodila je s njim u bolnici čitajući mu sportske stranice, izvodeći komične interpretacije i usmjeravajući svu svoju energiju na održavanje Johnova duha vedrim do samog kraja. Nikad u javnosti nije govorila o tom bolnom razdoblju mladosti.

'Za brak je najvažnije slušati svoje bližnje'

- Naučila sam što je zaista važno. Naučila sam razlučiti istinu i vrijednosti od glupih i nevažnih stvari kojima nije vrijedno težiti - otkrila je godinama poslije. 

Merylina druga ljubav života njezin je današnji suprug. Tijekom njihova braka Streep se profilirala u najveću glumicu moderne ere Hollywooda. Bračni par zajedno je promijenio nekoliko adresa, od New Yorka preko Connecticuta do Kalifornije. Iako se mnogima čini kako je Don u drugom planu, on je izgradio respektabilnu karijeru i jedan je od najuglednijih kipara današnjice. Zbog njihove ljubavne priče koja traje više od 35 godina glumica rijetko uspijeva izbjeći pitanja o tajni njihova uspješnog braka kojemu mediji nikada nisu uspjeli pronaći nedostatak. Brak im nikad nije bio ni u kakvoj krizi.

- Mi smo sretni što smo pronašli jedno drugo. Naš brak, djeca i njihova budućnost predstavljaju odluke koje smo donijeli. Možemo pripisati sreći to što su naši životi dovoljno fleksibilni da se možemo prilagoditi potrebama onog drugog. Mislim da je u braku presudno slušati partnera i svoje bližnje, djecu, supruga, prijatelje, majku, oca. Slušanjem ćete naučiti sve što treba o životu - otkrila je glumica koju kolege zbog uloge u filmskom hitu od milja zovu Mamma Mia. 

Dona i Meryl nikada nisu pratili skandali, tračevi niti afere. No objavom biografije holivudske legende Jacka Nicholsona prije samo nekoliko mjeseci otkriveno je mnoštvo pikantnih detalja iz Jackova, ali i iz Merylina života. Nicholson, kojega i danas prati glas markantnog ženskara, kako piše u biografiji, intimno se družio sa Streep, koja mu je bila partnerica u dva filma, “Ljubavnoj boljki” i “Čeličnom krovu”. Tijekom snimanja “Čeličnog krova” 1986., spominje se u biografiji, njegova se kamp-kućica na setu često ljuljala.

'Jack i Meryl često su raščupani izlazili iz njegove kamp-kućice'

- Meryl i Jack izlazili bi raščupani. Često bi shvatili da su se u brzini krivo odjenuli, a i njihove zaljubljene poglede bilo je teško ne primijetiti - ispričao je radnik na setu i dodao da je filmska ekipa puno više pričala o navodnim ljubavnicima nego o samom filmu. Jack i Meryl upoznali su se godinu prije, a Streep je tada izjavila kako joj je to bio doživljaj ravan upoznavanju Micka Jaggera ili Boba Dylana. Kako bi razbio napetost uoči snimanja prve zajedničke scene, Nicholson je navodno pokucao na vrata njene prikolice i pitao je može li se poslužiti zahodom. Ona se složila i napetost je u nekoliko trenutaka nestala. Na kraju snimanja, kako su tvrdili radnici hotela, Meryl je izbacila Jacka iz hotelske sobe i rekla kako više nikada s njim neće snimati. Istodobno, zavodnik Nicholson bio je u dugogodišnjoj vezi s kolegicom Angelicom Huston. No i nju je navodno varao s glumicom Veronicom Cartwright. Jack i Meryl prekinuli su odmah nakon završetka snimanja filma. No ostali su dobri prijatelji.

- Za koga bih se od kolega udala, s kime bih imala avanturu, a koga bih ubila? Sjajno pitanje. Dajte da razmislim. Znam. Udala bih se za Roberta Redforda, ubila Dustina Hoffmana, a seksala bih se s Jackom Nicholsonom - ispalila je legendarna glumica.

Premda su se o aferi iz osamdesetih raspisali svi svjetski mediji, Meryl Streep baš kao i njezin suprug Don, nisu se trudili čak ni demantirati navode, nego su ih potpuno ignorirali. Osim ljubavi, povezuju ih isti interesi pa često putuju. Kao istinski filantropi uživaju u humanitarnom radu. Osim toga, obožavaju umjetnost, pa se u svakom gradu trude posjetiti muzeje i galerije diljem Europe i Azije

- Suprug razumije moju potrebu za stvaranjem i glumom. Mislim da bi mi bilo puno teže da on ima ‘normalan’ uredski posao. Poanta ljubavi za mene je u dijeljenju istih životnih vrijednosti i interesa sa svojom boljom polovicom - objasnila je Meryl i dodala kako je sigurna da bi bez supruga bila emocionalno mrtva. 

Meryl i Don imaju četvero djece. Sina Henryja (34) i tri kćeri, Mary (Mamie) Willu (30), Grace Jane (27) i Louisu (22). Svu djecu Meryl je na izričit zahtjev rodila kod kuće u Connecticutu umjesto u bolnici.

- Mnogo je teže biti roditelj nego glumica. Gluma donosi pohvale, zadovoljstvo, novac, a roditeljstvo ni­­šta od toga. Od njih nećete čuti riječi zahvale. Da­­pače, nekad neće ni stol pospremiti za sobom ako ih ne upozorim. Kad su djeca bila mala, putovala su sa mnom u Afriku, Australiju, Veliku Britaniju, a kako smo živjeli u Connecticutu, trudila bih se svaku večer dolaziti kući. Sjećam se da sam snimala u New Yorku i onda bih svaku večer helikopterom jurila kući - ispričala je Meryl i dodala da joj je puno lakše sad kad su djeca odrasla, iako se nije prestala brinuti o njima, kao i svaka majka.

- Trenutno svi živimo u New Yorku, a i nisam im više po­­­­­­­­­trebna za svakodnevnu njegu. I još mi je nešto važno: sjećam se da je Katharine Hepburn svojedobno izjavila kako nije moguće imati i obitelj i uspješnu karijeru. Mi­­slim da sam pokazala da je to ipak moguće i na to sam silno ponosna - kazala je glumica koja se trudila djecu držati podalje od prividnog holivudskog glamura.

Požalila se nekoliko puta kako ima dojam da njeni savjeti samo prolaze pokraj njezinih kćeri i da joj samo preostaje nadati se da će ih djevojke jednom poslušati. U odgoju je, kaže, bila dosta stroga.

- O, ja sam uvijek zločesti policajac. Uvijek sam imala ulogu one koja sve brani, a Don je dobio ulogu oca koji je prilično popustljiv prema djeci, posebice kćerima, jer zna da će ih majka dovesti u red - ispričala je kroz smijeh Meryl. 

No premda ih je pokušala držati daleko od glume, Mamie i Grace već su kao tinejdžerice krenule majčinim stopama, a i najstariji sin Henry radi kao glumac i svira u bendu. Upravo je sin popularne glumice u središtu pozornosti otkako se saznalo da su se Meryl i Katie Holmes na setu novog filma “The Giver” zbližile. Bivša supruga Toma Cruisea od njihova razvoda ni s kim se, koliko je javnosti poznato, nije upuštala u ozbiljniju i dugotrajniju romansu. Izvori s filmskog seta tvrde da je Meryl u mladoj Katie prepoznala sve kvalitete djevojke koju bi poželjela za Henryja. Premda se još ne zna je li Meryl uspjela spojiti mladi par, ponosno je glumici pokazivala Henryjevu fotografiju.

- Sretna sam, ali i nervozna. Po­nosna sam na svoju djecu jer mislim da su talentirana. Zbog mene su pod dodatnim ‘povećalom’, a uvijek će se naći netko tko će reći da nisu dovoljno dobri, nego da im daju posao zbog mene. Moje kćeri i Henry su svjesni toga, ali time se ni najmanje ne zabrinjavaju. Žele se baviti glumom, a svaki roditelj to zapravo i želi svojoj djeci - da rade ono što vole jer svi imamo samo jedan život - rekla je Meryl, čija se najmlađa kći Louisa nedavno udala. Holivudska diva ne krije kako se nada da će vrlo brzo postati baka, što bi je silno veselilo.

Niti jedan holivudski zavodnik ne može zamijeniti Dona

Rođena kao Mary Louise Streep 22. lipnja 1949. američka glumica prvi pljesak dobila je već s 12 godina kad je na školskoj božićnoj predstavi pjevala “Svetu noć” na francuskom.

U srednjoj školi napustila je pjevanje jer su je počeli zanimati izlasci pa se činilo da su glumački i pjevački nastupi u djetinjstvu bili samo kratkotrajna faza. Nakon srednje škole, iako je željela upisati pravni fakultet, upisala je Vassar Collage, koji je specijaliziran za umjetnost. I to potpuno slučajno, jer je zakasnila na prijamni ispit. Nakon što je diplomirala, odlučila je godinu dana ne raditi ništa i posvetiti se sebi. A potom je upisala Yale School of Drama, gdje je studirala s kolegicom Sigourney Weaver. Odluku da se posveti glumi učvrstila joj je starija kolegica Bette Davis, kojoj se Meryl oduvijek divila. 

Kad je jednog jutra na početku karijere u poštanskom sandučiću našla pismo u kojem joj legendarna Bette Davis piše da joj se divi i smatra je svojom nasljednicom, shvatila je da je na pravom putu. Uskoro je za ulogu u televizijskom serijalu “Holokaust” dobila nagradu Emmy. Samo godinu poslije dobila je i prvi Oscar za ulogu supruge koja ostavlja muža i sina u hitu “Kramer protiv Kramera”.

U osamdesetima se pojavila u hvaljenim filmovima poput “Žena francuskog poručnika” s Jeremyjem Ironsom, “Silkwood” s Kurtom Russellom te “Plač u tami”. Tijekom devedesetih Meryl Streep pomno je birala još raznolikije uloge u kojima je mogla pokazati sav svoj talent. No ulogom u filmu “Mostovi okruga Madison” Clinta Eastwooda 1995. osvojila je svijet. Romantična priča u kojoj se kao supruga i majka nađe u situaciji u kojoj je prisiljena birati između privrženosti obitelji i strasti prema drugom muškarcu oduševila je i kritičare i publiku. Meryl je po mnogima odigrala ulogu života jer, premda je stotine puta bila u zagrljaju holivudskih zavodnika, Meryl se uvijek najviše veseli Donovim poljupcima. I tako već 35 godina.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu