Meryl Streep slavi rođendan: Osvojila je brojne nagrade, javno se suprotstavila Trumpu... | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 3

Meryl Streep slavi rođendan: Osvojila je brojne nagrade, javno se suprotstavila Trumpu...

Meryl Streep slavi rođendan: Osvojila je brojne nagrade, javno se suprotstavila Trumpu...
6

Da je jedna od najvećih glumica na svijetu pokazuje to što je čak 19 puta bila nominirana za Oscara, a osvojila ga je tri puta

VIDEO

Legendarna glumica Meryl Streep danas slavi svoj 75. rođendan. Njezino ime je među najpoznatijima u Hollywoodu, a da je jedna od najvećih glumica na svijetu pokazuje to što je čak 19 puta bila nominirana za Oscara, a osvojila ga je tri puta. Osim Oscara je osvojila i osam Zlatnih globusa, a za istu je nagradu bila nominirana 28 puta.

Meryl Streep oplakivala bivšeg, pa se nakon šest mjeseci udala: 'Potrebno je nekad zašutjeti...'
Meryl Streep oplakivala bivšeg, pa se nakon šest mjeseci udala: 'Potrebno je nekad zašutjeti...'

Meryl je rođena 1949. godine u New Jerseyju, gdje je odrasla s roditeljima i dvojicom braće. Prije uspješne karijere se školovala na Vassaru i Yaleu.

Svoju prvu ulogu je igrala u filmu 'Julia' iz 1977. godine, u kojem je imala sporednu ulogu. Samo godinu dana kasnije se pojavila u filmu 'Lovac na jelene' te dobila svoju prvu nominaciju za Oscara. Prvu prestižnu nagradu je osvojila 1978. godine za film 'Kramer protiv Kramera', za najbolju sporednu ulogu. Iste je godine dobila i Emmyja za seriju 'Holokaust'. U osamdesetima je glumila u filmovima kao što su 'Žena francuskog poručnika', 'Moja Afrika', 'Plač u tami' i 'She-Devil'. 90-ih godina je imala uloge u filmovima 'Postcards from the Edge', 'Smrt joj dobro pristaje' i 'Marvinova soba', a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Francesce u filmu Clinta Eastwooda, 'Mostovi okruga Madison'.

76th Venice Film Festival

Jednu od svojih najpoznatijih uloga je odigrala 2008. godine u mjuziklu 'Mamma Mia!', a 2012. godine je osvojila Oscara za film 'Željezna lady'. 

Osim svojih upečatljivih uloga, Meryl je poznata i po svojim mudrim izrekama koje je izjavila tijekom svoje karijere.

- Dobro je gurati sam sebe i raditi ono što možda ne želite raditi. Ako niste automatski dobri u nečemu, morate nastaviti - rekla je jednom prilikom.

- Mislim da pronađete svoj put. Imate svoja pravila. Razumijete sami sebe i to je ono na što možete računati. Na kraju, bitno je ono što se vama čini ispravnim. Ne ono što vam je majka rekla. Ne ono što vam je neka glumica rekla ili ono što vam je netko drugi rekao - poručila je glumica.

Photocall 'The Laundromat', Venice International Film Festival 2019

Glumica je posljednjih godina privukla pozornost i time što se javno suprotstavila nekim slavnim zvijezdama, među njima i bivšem predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu. Glumica je 2017. godine prisustvovala dodjeli Zlatnog globusa te je iste godine i osvojila nagradu. Tijekom svog govora se osvrnula na Trumpa i kritizirala ga.

Meryl Streep dobila je Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu
Meryl Streep dobila je Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu

Ispričala je kako je 2016. godine pogledala brojne izvedbe glumaca, ali izvedba koja joj je najviše ostala u pamćenju nije bila ona koju je izveo glumac, nego Donald. Osvrnula se na situaciju kada je Trump izrugivao novinara s invaliditetom. Kritizirala je to što koristi javnu platformu kako bi ponizio druge te što na taj način potiče druge da rade isto. 'Nepoštovanje potiče nepoštovanje. Nasilje potiče nasilje', rekla je tada. Kasnije se oko svega oglasio i Trump te Meryl nazvao 'precijenjenom glumicom'. 

The 77th Cannes Film Festival - Opening ceremony - Red Carpet Arrivals
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO