Obavijesti

Show

Komentari 2

'Misli su se zbrojile i nastala je lirika o ljubavi prema Zagorju'

'Misli su se zbrojile i nastala je lirika o ljubavi prema Zagorju'
1

Sjela sam za kompjuter i napisala svoju pjesmu u deset minuta, žiri ju je prihvatio i odabrao za zatvaranje 54. po redu Festivala kajkavskih popevki, priča nam to Snježana Flegar, urednica portala nizagorjemalo.hr

VIDEO

Je li Zagorje malo? Pjesnik jučerašnjih dana kaže da nije, jer je "tak velke ljude dalo" (Mihanovića, Gaja, Gubeca, Tita)  a pjesnik - to jest pjesnikinja današnjice - veli da nije, ali iz drugog razloga: "Da je Zagorje malo nigdar ne bi dalo Na škrte grude Tak dobre ljude..." Snježana Flegar, urednica portala nizagorjjemalo.hr, nije se bavila lirikom a onda je, u trenutku inspiracije, sjela za kompjutor i za desetak minuta iz tastarure se izlila pjesma koja će zatvoriti ovogodišnji festival zagorske popevke.

- Na pisanje me je potakla jedna mala životinjica, moja kujica Pippa. Promatrala sam kako beskrajno uživa u toj zagorskoj ljepoti, kako se raduje ljudima i otvorila mi je oči. Pokazala gdje zapravo živim i kakvi su ti ljudi, moji Zagorci - priča Snježana, pa nastavlja:

- Jedno jutro, ustala sam, sjela za kompjuter i napisala pjesmu za nekih desetak minuta. Sve te misli su se 'zbrojile' u glavi i spontano pretočile u pjesmu koja govori o bezuvjetnoj ljubavi prema Zagorju i Zagorcima - kaže nam.

Kako nastaje poezija? Sto pjesnika, sto recepata. Neki pišu odjednom, u trenutku nadahnuća; drugi rade skice, brišu, prepravljaju. treći čekaju da stihovi "odleže" pa onda, ponukani radom vremena, mijenjaju detalje. Snježani se poezija "dogodila." Prva verzija bila je i posljednja.  

- Nikakvih preinaka nije bilo. Pjesmu sam ponudila Rajku Suhodolčanu iz Kvarteta Gubec. Oduševio se, malo ju je porihtal kaj se more popevati i uglazbil. Festivalski žiri ju je odma prihvatil, pa je popevka ušla u ovogodišnje, 54. izdanje Festivala kajkavskih popevki. Za nju se zagrijal i Siniša Leopold i samoinicijativno ju uzel 'pod svoje', on je htel napraviti aranžman - kaže Flegar. 

Ekipa koja je pjesmu "uzela pod svoje" je prvorazredna - maestro Leopold prvi je čovjek HRT-ove glazbe, kvartet Gubec pjeva iz srca, Rajko Suhodolčan napisao je glazbu koja nadilazi regionalne zagorske okvire. Prekrasna kajkavska balada na CD-u će biti 1. po redu, a s njom će, prema  odabiru maestra Leopolda, biti završen Festival.

- Popevala se bu zadnja, 21. po redu - kaže Flegar.

A pjesmu onda čeka dug put, prema srcima i dušama dobrih ljudi sa škrtih gruda, zagorskih i onih drugih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...