Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Misli su se zbrojile i nastala je lirika o ljubavi prema Zagorju'

Sjela sam za kompjuter i napisala svoju pjesmu u deset minuta, žiri ju je prihvatio i odabrao za zatvaranje 54. po redu Festivala kajkavskih popevki, priča nam to Snježana Flegar, urednica portala nizagorjemalo.hr

Foto: Borna Filić/PIXELL
2 komentara

Je li Zagorje malo? Pjesnik jučerašnjih dana kaže da nije, jer je "tak velke ljude dalo" (Mihanovića, Gaja, Gubeca, Tita)  a pjesnik - to jest pjesnikinja današnjice - veli da nije, ali iz drugog razloga: "Da je Zagorje malo nigdar ne bi dalo Na škrte grude Tak dobre ljude..." Snježana Flegar, urednica portala nizagorjjemalo.hr, nije se bavila lirikom a onda je, u trenutku inspiracije, sjela za kompjutor i za desetak minuta iz tastarure se izlila pjesma koja će zatvoriti ovogodišnji festival zagorske popevke.

- Na pisanje me je potakla jedna mala životinjica, moja kujica Pippa. Promatrala sam kako beskrajno uživa u toj zagorskoj ljepoti, kako se raduje ljudima i otvorila mi je oči. Pokazala gdje zapravo živim i kakvi su ti ljudi, moji Zagorci - priča Snježana, pa nastavlja:

- Jedno jutro, ustala sam, sjela za kompjuter i napisala pjesmu za nekih desetak minuta. Sve te misli su se 'zbrojile' u glavi i spontano pretočile u pjesmu koja govori o bezuvjetnoj ljubavi prema Zagorju i Zagorcima - kaže nam.

Kako nastaje poezija? Sto pjesnika, sto recepata. Neki pišu odjednom, u trenutku nadahnuća; drugi rade skice, brišu, prepravljaju. treći čekaju da stihovi "odleže" pa onda, ponukani radom vremena, mijenjaju detalje. Snježani se poezija "dogodila." Prva verzija bila je i posljednja.  

- Nikakvih preinaka nije bilo. Pjesmu sam ponudila Rajku Suhodolčanu iz Kvarteta Gubec. Oduševio se, malo ju je porihtal kaj se more popevati i uglazbil. Festivalski žiri ju je odma prihvatil, pa je popevka ušla u ovogodišnje, 54. izdanje Festivala kajkavskih popevki. Za nju se zagrijal i Siniša Leopold i samoinicijativno ju uzel 'pod svoje', on je htel napraviti aranžman - kaže Flegar. 

Foto: Borna Filic/PIXSELL Ekipa koja je pjesmu "uzela pod svoje" je prvorazredna - maestro Leopold prvi je čovjek HRT-ove glazbe, kvartet Gubec pjeva iz srca, Rajko Suhodolčan napisao je glazbu koja nadilazi regionalne zagorske okvire. Prekrasna kajkavska balada na CD-u će biti 1. po redu, a s njom će, prema  odabiru maestra Leopolda, biti završen Festival.

- Popevala se bu zadnja, 21. po redu - kaže Flegar.

A pjesmu onda čeka dug put, prema srcima i dušama dobrih ljudi sa škrtih gruda, zagorskih i onih drugih.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Naši partneri pišu
Message