Obavijesti

Show

Komentari 0

Mixtape Sessions: Hip-hop scena kod nas je dosta dobra

Mixtape Sessions: Hip-hop scena kod nas je dosta dobra
3

Svi članovi kolektiva Mixtape Sessions su studenti koji su prvim radijskim koracima utabali put prema glazbi, ali i DJ Chill koji slovi kao jedan od najboljih DJ u RH

VIDEO

Mixtape Sessions kolektiv ponosni su na svoj 9 godina dug staž kao jedna od ponajboljih radijskih emisija o hip-hopu. No, oni nisu samo to, imaju i svoj produžetak PhatKset- klupski program u Ksetu gdje objedinjuju hip-hop kulturu i glazbu. Svi članovi  kolektiva su studenti koji su prvim radijskim koracima utabali put prema glazbi, ali i DJ Chill koji slovi kao jedan od najboljih DJ u Hrvatskoj, a to i potvrđuje nominacija Hip Hop Unityja za Hip-hop DJ-a godine. Razgovarali smo sa Chillom i NoDefom o hip-hopu u Hrvatskoj:

1. Kako se osjećate kao hip hop radio emisija u Hrvata?

NoDef: Emisija „Mixtape Sessions“ emitira se već 9. godinu četvrtkom na Radio Studentu i osjećamo veliku dužnost da održimo visoku razinu pokrivanja hip hop kulture, prvo kod nas, a onda i šire.

2. S čime se sve bavi jedan hip-hop kolektiv?

Chill: Promoviranjem onoga što najviše voli: Organskih zvukova, hip-hop-a, funka, soula... svega što nam je uhu milo. Što god iskopamo, a zvuči nam funky.

NoDef: Bavimo se općenito promicanjem hip-hop kulture, integriranjem svih elemenata (brake dance, graffiti, Dj-ing i MC-inga) pod jedno okrilje. Tu nam još pomažu i Hip Hop Unity i nekoliko novih hip-hop organizacija/udruga koje su se nedavno otvorile,a s kojima ujedno radimo na dodatnom povezivanju.

3. Koliko članova imate i s čime se sve bavite?

Chill: Trenutno nas je 6 u ekipi (NoDef, Chill, Flash 91 i Wize Kid), radimo emisiju Mixtape Sessions na kojoj promoviramo najnoviju hip-hop glazbu specifičnog jazzy i funky zvuka, a također funk i soul glazbu iz koje je hip-hop dobio najviše nadahnuća. Isto tako otkrivamo i stare zaboravljene vinile, koje volimo zavrtjeti, a i domaće izvođače volimo podržati, koji imaju sličan zvuk koji mi volimo. Osim emisije organiziramo mjesečni party u legendarnom klubu Kset, gdje radimo sve isto što i na emisiji, ali dodamo i još koji element više, poput break dance bateova koje organizira naš kolega i host B-Boy Ill Demonilo. 

Svatko od nas ima svoje neke projekte koje će vam osobno oni sami reći, a ja zajedno sa Flashom 91 pripremam Phat Kset album na kojem će se pojaviti većina izvođača koji su nam gostovali na eventima i u cijelosti ćemo ga mi producirati. Osim toga ja spremam i svoj prvi solo EP, koji će biti konceptualan i u potpunosti vinyl sample based. Nakon 15 godina Djinga mislim da sam dovoljno spreman i da je vrijeme da ovako nešto napravim.

4. Planovi za budućnost glede mixtapea?

NoDef: Budućnost emisije „Mixtape Sessions“ leži u daljnjem integriranju s ostalim radio emisijama i vanjskim projektima koji se baziraju na hip-hop kulturi u regiji te naravno, podizanju ljestvice po pitanju kvalitete samih tema, pokrivenosti istih i daljnjoj izgradnji publike koja zaista voli, ali i traži istinski Hip Hop.

5. Kakva je hip- hop scena danas u Hrvatskoj?

NoDef: Ja bih rekao dosta dobra. Izašla je dosta novih kvalitetnih albuma, događa  se nekakav boom hip-hop partyja po cijelom Zagrebu. Ima ekipa koje rade na svim krajevima Hrvatske, Black Thing u Vinkovcima, Get Your Freak On iz Osijeka, dosta nas iz Zagreba radi puno, Balance crew i Kopaj Ovo crew u Rijeci i na Kvarneru, Why Not u Puli, Andy Boy i Exit u Dalmaciji... Itd. Plesači svako malo imaju plesne radionice sa svjetskim imenima, naravno voditelji i koreografi plesni škola su zaslužni za to i još masa toga. 2013 je bila dosta dobra godina a vjerujem da će 14 biti i bolja. Premalo je mjesta za spomenuti sve. Hhunity.org je odlično mjesto za izvidjeti sve informacije o Hip-Hop kulturi u Hrvata.

 6. Usporedba hip-hop scene u Hrvatskoj s prošlim sezonama i godinama?

NoDef: Mogu slobodno reći da se scena podigla u Hrvatskoj; 2013. je čak izdano 26 rap albuma što je presedan kod nas, a i tematika se blago promijenila s nekih „pitkih“ tema na one socijalno-političke što vraća onu višu dimenziju rap glazbi te se nadam da će takvih albuma biti još i više ove  godine. U svakom slučaju, pozdravljam takve projekte.

Chill: Zadnjih par godina dosta je sve stagniralo. Prije toga ne moram spominjati koliko je Hrvatska scena bila jaka, a od prošle godine imam osjećaj da se dešava neki novi boom. Vjerujem da to ide u dobrom smjeru.

7. Koja je veza između PhatKseta i Mixtape Sessionsa?

NoDef: Naša vizija „Phat Kset“ programa koji se odvija jedanput mjesečno u KSET-u, jest taj da ponudimo alternativu kulturnim i klupskim programima u Zagrebu, jer nigdje nećete čuti čisti funk umiksan s hard core rap glazbom i gdje će to zvučati tako prirodno i dobro. Želimo izgraditi ime za onaj čistokrvni party gdje ljudi zaista plešu sa zadovoljstvom dok ne padnu s nogu- mjesto gdje ćete vidjeti najbolje,ali i najsmješnije plesne pokrete, ali o kojima će se pričati tjednima kasnije. Radio emisija „Mixtape Sessions“ je baza tom programu s kojim gradimo put prema toj viziji.

8. Može li se od hip-hopa i DJinga živjeti?

Chill: Od onoga što mi radimo,  nikako. Niti nam je namjera od toga što radimo živjeti. Što se mene osobno tiče živim samo od DJ-inga, ali da bih živio od njega moram raditi dosta kompromisa. Sretan sam da mi ti kompromisi (u kojima uspijevam ostati umjeren i ne posezati za lakim notama) omogućavaju da radim Mixtape Sessions emisiju i Phat Kset žurke, sa predivnim ljudima, a da pri tome ne moram misliti koliko ću novaca zaraditi. Lijepo je otići kući nakon žurke, znajući da si vratio nešto zajednici iz koje si niknuo. Ako i kapne koja kuna od toga što radimo, bit će vraćena natrag u program i emisiju da bi postali još bolji.

NoDef: Osobno, važnije mi je pitanje može li Hip Hop živjeti od toga što mi radimo, a vjerujem da može.  Kset je tu ogromna pomoć jer je to jedini klub kojemu financije nisu u prvom planu te su prvi koji nas podržavaju u izgradnji „Phat Kset-a“ –legendarnog, za Zagreb bitnog, ali nekomercijalnog programa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.