Obavijesti

Show

Komentari 1

Nagrada Fric: 'Cilj mi je bio govoriti Andrićevim jezikom'

Nagrada Fric: 'Cilj mi je bio govoriti Andrićevim jezikom'
3

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna

VIDEO

U ovom romanu sam otišao i korak dalje, gdje sam pored ‘Andrićeva rukopisa’ napisao i neka svoja razmišljanja o ovom piscu. Ujedno i neka vrsta hommagea Ivi Andriću, i on je prije svega plod moje dugogodišnje fascinacije ovim piscem, još tamo od završnih razreda osnovne škole, kad sam se prvi put susreo s njim. Izjavio je to Josip Mlakić, koji je s knjigom “Na Vrbasu tekija” ušao u polufinale književne nagrade Fric.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Josip Mlakić fric VIDEO

- Cilj mi je bio progovoriti svojim i ‘Andrićevim’ jezikom o nekim Andrićevim opsesivnim temama i u tom kontekstu napraviti određene poveznice s današnjim vremenom, i to u ‘Paučini i promaji’, koji je neka vrsta autobiografskog teksta i studije o Ivi Andriću istovremeno, a ujedno i nastavak priče iz prvog i drugog dijela romana, kao neka vrsta treće fabularne linije - rekao je Mlakić. Na “Vrbasu tekija” je roman koji andrićevskim stilom progovara o važnoj bosanskoj temi, o onoj za koju u dosad objavljenim tomovima nije bilo mjesta - samostanu u Jajcu.

Nagrada Fric: 'Knjigu sam pisao zato što ne znam fotografirati'
Nagrada Fric: 'Knjigu sam pisao zato što ne znam fotografirati'

Uspio je nemoguće

- ‘Na Vrbasu tekija’ je knjiga koja svjedoči o piscu i o čitatelju te o njihovim fatalnim identitetima. Pisac je, naravno, Andrić, a Mlakić je samo čitatelj. Takav je to žanr, a takva je i sudbina. ‘Prokletu avliju’ čitao je u dva vremena, iz dva sveska i iz dvije perspektive jedne te iste pripadnosti. Da bi je mogao dvaput pročitati, Josip Mlakić morao je ispuniti istu zadaću koja će mogućim učiniti ovu njegovu knjigu: nije se smio odricati. I nije smio pristajati da originale zamijeni kopijama. A pritom je svom rodu i svojoj književnosti dugovao razumijevanje za sve i za svakog, uključujući i one koji su uvijek skrušeno pristajali na kopije, da bi zaslužili da ih se, skupa s ostalim Jugoslavenima, smatra ‘našima’ - napisao je književnik i kolumnist 24sata Miljenko Jergović.

Izdašna nagrada

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. Sljedećih dana imat ćete priliku na Facebook stranicama 24sata, BestBooka i Nagrade Fric slušati i gledati intervjue sa svih 14 autora, koje će voditi koordinator nagrade Kruno Lokotar. Proglašenje finalista, tj. užeg izbora Nagrade Fric, bit će u četvrtak, 25. studenog, na pulskom sajmu knjiga. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna u bruto iznosu.

- Pročitane knjige određuju nas u mnogo većoj mjeri nego što to mislimo. Citirat ću tom smislu velikog talijanskog pisca i erudita Claudija Magrisa, koji u svojoj zbirci eseja ‘Abecede’, a koja je nedavno prevedena na hrvatski, piše: ‘Neki Borgesov junak koji crta krajolike shvaća da je, na kraju krajeva, nacrtao svoje lice, a isto se događa onome tko govori o knjigama’ - zaključio je Mlakić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...