Obavijesti

Show

Komentari 10

Najpoznatiji brčići Hollywooda danas bi slavili 118. rođendan

Najpoznatiji brčići Hollywooda danas bi slavili 118. rođendan
29

Clark Gable je uveo ultimativni seks simbol zlatnog doba Hollywooda, tanke i ravne brčiće koji se još nazivaju i 'penkala brkovi'. Imidž macho muškarca njegovao je sve do smrti 1960., kad je doživio srčani udar

VIDEO

Ženskar i zavodnik kojeg su zvali 'kralj Hollywooda', Clark Gable, proslavio se ulogom u filmu 'Zameo ih vjetar', a nije mu odmoglo ni to što je bio među prvim glumcima koji su izveli scenu seksa pred kamerama, 1932 godine.

Pokretanje videa...

Clark Gable scena u Zameo ih vjetar 00:51

On je uveo ultimativni seks simbol zlatnog doba Hollywooda, tanke i ravne brčiće koji se još nazivaju i 'penkala brkovi'. Imidž macho muškarca njegovao je sve do smrti 1960., kad je doživio srčani udar. Da je danas živ, imao bi 118 godina.

- Cijela priča sa statusom kralja je sranje. Ja jedem, spavam i idem na zahod kao i svi drugi. Ne obasjava me neko posebno svjetlo zbog kojeg sam zvijezda. Jednostavno sam se našao na pravome mjestu u pravo vrijeme - rekao je jedanput Gable, koji je bio san svake djevojke. Ženio se pet puta, a prve dvije supruge, Josephine Dillon i Maria Franklin Gable, bile su starije od njega 17 godina. Tek je s posljednjom suprugom, Kay Williams, dobio dijete, sina Johna Clarka Gablea (57).

- Malo tko je znao da je zapravo imao i izvanbračno dijete davno prije Johna. Kći Judy Lewis - rekao je izvor blizak Clarku. Slika savršenog i markantnog muškarca koji je ljubio neke od najljepših glumica tih vremena bila je samo 'predstava' za gledatelje.

- Ljubiti Clarka Gablea u filmu i nije bilo baš uzbudljivo. Njegov dah je bio grozan - rekla je Vivian Leigh, koja je glumila s njim u 'Zameo ih vjetar'. Iako su mnogi smatrali da je to zbog njegove loše higijene, uzrok je ležao u gnojnoj upali, zbog koje je uklonio većinu zubi. Također je patio od disleksije, zbog koje je teško čitao scenarij.

Legendarni holivudski zavodnik kojem je jako smrdjelo iz usta
Legendarni holivudski zavodnik kojem je jako smrdjelo iz usta

- Nikad nije dopuštao da ga fotografiraju dok je na setu ponavljao tekst kako njegov imidž ne bi pao u vodu jer ne zna čitati - tvrdio je tad izvor. No koliko god bio 'nesavršen', Clark Gable obilježio je filmsko doba od 1930-ih do 1960-ih i muškarcima postavio visoku ljestvicu u kavalirstvu i šarmiranju žena.

Njegov utjecaj osjetio se i u Hrvatskoj, gdje su ga mnogi glumci i političari 'kopirali'. Tako je vjerojatno najpoznatija hrvatska inačica Clarka Gablea legendarni Gospon Fulir, kojeg je glumio Relja Bašić u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli'. Šarmantan, načitan i uglađen, Fulir se isticao upravo zbog tankih brčića po uzoru na Gablea. Bivši predsjednik Stjepan Mesić (84) također je brkove brijao na 'penkalu', što se moglo vidjeti kad je glumio u filmu 'Ne okreći se, sine'.

Neodoljivi šarmer nakon njene smrti više nikad nije bio isti...
Neodoljivi šarmer nakon njene smrti više nikad nije bio isti...

- Tad sam bio student i nosio sam brkove kao Clark Gable i zalizao kosu, on mi je bio uzor - rekao je Mesić. Kralja Hollywooda skinuli su još Boris Dvornik, nogometaš Šime Vrsaljko i političar Vlaho Orepić.

RELJA BAŠIĆ - GOSPON FULIR

Gospon Fulir u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Küss die Hand, milostiva, rekao bi legendarni Gospon Fulir. Glumac Relja Bašić u filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’ vrlo zorno je prikazao hrvatsku inačicu ‘kralja Hollywooda’.

STJEPAN MESIĆ

Zvali su me mladi Clark Gable, imao sam iste brkove i istu frizuru kao on, rekao je bivši predsjednik Mesić, koji je glumio kao statist u studentskim danima.

BORIS DVORNIK

Genijalac u svom poslu, kako su ga oslovljavali, skoro je oduvijek imao brkove. S godinama su postali gušći i veći, ali u mladosti se brijao poput glumca Gablea.

VLAHO OREPIĆ 

Zagreb: Vlaho Orepić o nemoći i nefunkcionalnost države

Političar i bivši ministar unutarnjih poslova kao mali je očito gledao Gablea kako vješto zavodi žene. I on je htio tako, pa se dosjetio jednostavnog načina - pustio je brčiće.

ŠIME VRSALJKO

Nogometni reprezentativac Šime Vrsaljko i na Svjetskom prvenstvu uređivao je brkove ‘na špic’. I njegov djed, kojeg je neizmjerno volio, brijao se na isti način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.