Show

Komentari 1

Najtraženiji orkestar na svijetu napokon će nastupiti u Zagrebu: 'Oni su imali veliku želju doći'

Najtraženiji orkestar na svijetu napokon će nastupiti u Zagrebu: 'Oni su imali veliku želju doći'

Pregovori su bili jednostavni i kratko su trajali. Izrazili su želju da dođu jer u Zagrebu jako dugo nisu svirali, otkrio je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević

Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe vraća se u Zagreb 19. veljače 2022. godine nakon nešto manje od stotinu godina, pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ponosna je to najava sa stranica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koja je domaćin slavnim gostima. Orkestar će sljedeće godine obilježiti 140 godina postojanja, a međunarodni ugled stekao je još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tom razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa i Gustava Mahlera. Neki od drugih velikih dirigenata koji su vodili orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Davne 1941. svirali su u današnjem zagrebačkom HNK, pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Berliner Philharmoniker 7.3.2019 in Berlin

- Mogli bismo s punim pravom reći da je to najtraženiji orkestar na planetu. Kad pogledate članove orkestra, mnoštvo imena će vam sigurno biti poznato jer ovo je tim vrhunskih solista, virtuoza, najpoznatijih i najboljih u svom području u svijetu. Sad smo napokon dobili jedinstvenu priliku da uživamo u kompletnoj slici, perfektnom zvuku punog sastava Berlinske filharmonije - rekao je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević.

Otkrio je jesu li imali posebne želje i kako to da su uopće došli svirati u Zagreb...

- Pregovori su bili prilično jednostavni i kratko su trajali. Zapravo su oni izrazili veliku želju da dođu u Zagreb jer ovdje već jako dugo nisu svirali. Oni imaju svoja pravila što se tiče turneja i uvjeta, koje Lisinski u potpunosti ispunjava. Ne smatramo ovo gostovanje kao poseban produkcijski izazov. To je za sve nas u prvom redu umjetnički i glazbeni izazov - dodao je Siriščević. 

Najčitaniji članci