Obavijesti

Show

Komentari 17

Najuspješnija hrvatska pjesma u povijesti Oliverova 'Cesarica'

Najuspješnija hrvatska pjesma u povijesti Oliverova 'Cesarica'
6

'HRVATSKI BROJ JEDAN' Publika u studiju podjednako je ostala bez teksta kada je Josipa zapjevala svoj veliki hit, kao i kada je, prvi put u životu, zaplesala vlakić

VIDEO

Ultimativna diva hrvatske estrade, Josipa Lisac, oduševila je izvedbom legendarnog hita „O jednoj mladosti“. No publika u studiju emisije „Hrvatski broj jedan“ podjednako je ostala bez teksta kada je Josipa zapjevala svoj veliki hit, baš kao i kada je, prvi put u životu, zaplesala vlakić. Iako diva nikada do sada nije zaplesala na popularnu pjesmu „Večeras je naša fešta“, u našem ju je studiju povela atmosfera pa je, uhvativši Miroslava Škoru i Sinišu Škaricu pod ruku, u pratnji Davora Dretara Dreleta priredila pravu ekskluzivu za gledatelje u studiju i one ispred malih ekrana.

Klapa Kampanel je uz pomoć talentiranog beatboxera Marijana Gačića dala novu dimenziju slavnom hitu neponovljivog Dina Dvornika „Zašto praviš slona od mene“, a Miroslav Škoro je do suza ganuo publiku svojom slavnom „Ne dirajte mi ravnicu“. Zabave nije nedostajalo, a na kraju emisije smo saznali i da je „Cesarica“ Olivera Dragojevića ponijela titulu najuspješnije hrvatske pjesme svih vremena.

- Kad čovjek promisli da pjesma koju on pjeva može biti izabrana za najbolju, odnosno i najizvođeniju pjesmu, onda je to velika čast. Jako sam zadovoljan. Volio bih da ta pjesma ostane onako, za povijest – komentirao je Oliver. „Cesarica“ je objavljena 1993. godine, a njezin je autor, Zlatan Stipišić Gibonni, ubrzo postao skladatelj čije su pjesme bez iznimke postajale veliki hitovi. Pjesma je osvojila i Grand Prix na Melodijama hrvatskog Jadrana, a uskoro i srca fanova iz cijele regije. 

U Top 10 najuspješnijih hrvatskih pjesama svih vremena su i, redom, od drugog do desetog mjesta, „Proplakat će zora“ Mate Miše Kovača, „Mala djevojčica“ (Tata kupi mi auto) Ive Robića i Zdenke Vučković, „Mojoj majci“ (Ruža hrvatska) Prljavog kazališta, „Džuli“ Danijela Popovića, „Ta tvoja ruka mala“ Ive Robića, „Ana“ Srebrnih krila, „Hajde da ludujemo“ Tajči, „Saša“ Novih fosila i „Večeras je naša fešta“ Tomislava Ivčića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do top ljestvice, odnosno „Top 40“ došli smo kombinacijom stručnog znanja hrvatskih glazbenih eksperata i statističke analize podataka. Na temelju stručne procjene glazbeni eksperti su odabrali 661 pjesmu, odnosno kandidate za ulazak u „Top 40“. Za sve te nominirane pjesme smo prikupili podatke ZAMP-a, Croatia Recordsa, Hrvatske diskografske udruge i Instituta hrvatske glazbe. Uz suvremene izvore, poput YouTubea, nismo zaboravili ni povijesne izvore poput časopisa Studio i Plavi vjesnik za pjesme iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Na temelju statističke analize podataka donijeli smo konačnu odluku o izboru i poretku pjesama koje smo predstavili u emisiji – objasnila je naša vrijedna statističarka Ivana Radić proceduru kojom su došli do najuspješnije hrvatske pjesme u razdoblju od 1954. do danas.

Ovog petka, 24. listopada, nastavljamo s potragom. Od 20 sati na RTL Televiziji pratite drugu emisiju „Hrvatski broj jedan“ u kojoj ćemo razbiti misterij najuspješnije ljetne pjesme u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'