Obavijesti

Show

Komentari 27

'Ne bih htio umrijeti u bijedi, želim novac koji sam zaradio'

'Ne bih htio umrijeti u bijedi, želim novac koji sam zaradio'
1

Frontmen Azre trideset godina vodi rat s izdavačima i kaže da neće izdavati nove knjige i pjesme dok problem s isplatom njegovih autorskih prava ne bude riješen

VIDEO

Branimir Johnny Štulić (61) u Srbiji je pokrenuo postupke protiv izdavačke kuće 'Plato' te diskografa 'Komuna' i Hi-fi', a u Hrvatskoj protiv Croatia Recordsa, sve zbog kršenja autorskih prava i utvrđivanja materijalne štete zbog neovlaštenog iskorištavanja Azrine diskografije. Sada je u intervjuu za srpski Blic rekao kako je prilično ljut zbog cijele situacije u kojoj ne može doći do novca koji zaslužuje.

- Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svijetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već skladatelj i pisac Johnny, ne bih htio umrijeti tako - rekao je Štulić koji i dalje u Houtenu u Nizozemskoj živi bez osobnih dokumenata.

Još tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore s izdavačkim kućama za svoja djela, dodajući da se početkom osamdesetih, da bi dobio honorare, morao učlaniti u SOKOJ. Međutim, kaže da mu mu SOKOJ nikada ništa od tantijema nije isplatio zbog, kako su mu rekli, pogrešaka koje su se dogodile prilikom prelaska na kompjuterski sistem.

- Iz SOKOJ-a sam izašao u veljači 1981. godine. Od onda pa sve do danas pjesme Azre, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana djela koja je tiskao Plato. Ja za trideset godina eksploatacije mojih djela pravdu ne mogu dobiti ni na sudu. Moji zahtjevi budu odbačeni i zastarjeli. A za to vrijeme, mnogi puno zarađuju na mojim djelima. To se može usporediti s razduživanjem u vojsci. Kad se netko razdužuje u vojsci, a netko mu je ukrao remen, on ga krade drugom vojniku, sljedeći put vojnik kojeg su pokrali krade remen novom i tako unedogled. Netko tko će se jednom ozbiljno upustiti u razmjere pljačke mog djela i sve to objavi i dokumentira, zaslužuje Pulitzerovu nagradu - zaključio je Štulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu