Obavijesti

Show

Komentari 0

Neobjavljene snimke Leta 2 prvi put na službenom izdanju

Neobjavljene snimke Leta 2 prvi put na službenom izdanju
1

Svojevrsni konceptualni moment bend je ostvario uvrštavanjem novog singla ''Punjeta'', sa dijelom teksta iz opusa Leta 2 odnosno pjesme ''Gomile umiru glasno'

VIDEO

Nakon kompilacijskog vinila ''Kurcem do vjere/Thank You Lord'', svojevrsnog službenog zapisa dosadašnjeg kazališnog i koncertnog djelovanja, Let 3 je od zaborava spasio svoju i preteču – Let 2.

Dosada neobjavljene raritetne snimke s početka 80-tih, kada je Let 2 proizašao iz multimedijalnog projekta Strukturne ptice, uz minimalne zahvate, objavljene su ovih dana na albumu ''Punjeta'', prvom službenom izdanju ove kultne riječke formacije, preteče Leta 3. Tadašnju postavu benda činili su Damir Martinović Mrle koji je prije toga djelovao u projektu Struktrune ptice te bendu Termiti, Zoran Prodanović Prlja koji je prva scenska iskustva skupljao u Umjetnicima ulice, bubnjar Berislav Dumenčić Kiko iz Termita, te gitarist Mladen Vičić Ritchie koji je svirao u Parafima.

Svojevrsni konceptualni moment bend je ostvario uvrštavanjem novog singla ''Punjeta'', sa dijelom teksta iz opusa Leta 2 odnosno pjesme ''Gomile umiru glasno'', te refrenom i aranžmanom iz aktualne 2013., danas, trideset godina kasnije, funkcionira na isti način – kao himna i mantra radničke klase. Dokaz je to, bend smatra, da smo tu gdje jesmo i ne pomičemo se s jedne točke. Punkerska reakcija na stanje s početka 80-tih, isti je glas koji artikulira i današnje, nepromijenjeno stanje. ''Punjeta'' je upravo iz razloga zaokruživanja cijelog procesa izbjegla uvrštavanje na nedavno objavljeni vinil ''Kurcem do vjere /Thank You Lord'', te je svoje mjesto smisleno našla na upravo objavljenom, istoimenom albumu Leta 2.

Da se radi o iznimnom materijalu, ključnom i za nadolazeću karijeru, koji je vrijedilo priprediti za širu javnost, dokazuje i činjenica da su neke od pjesama iz razdoblja Leta 2 nastavile svoj aktivan život kroz Let 3, poput ''Sam u Vodi'' i ''Ne trebam te''.

Ovo iznimno izdanje prilika je da se prisjetimo početka jedne velike priče, koja u svom izvornom obliku neće imati nastavak, ali je svojim kratkim artističkim djelovanjem i uzbudljivom glazbom označila početak nečeg većeg, hrabrijeg i beskompromisnog. Poseban kuriozitet je fotografija na naslovnici albuma na kojoj se nalazi Bing, legenda riječke scene koji je prije više od dva desetljeća krasio naslovnicu kultnog albuma Leta 3 – ''Two Dogs Fuckin' ''.

Široki spektar glazbenih polja oko kojih se Let 3 kreće, od samih početaka do nedavno objavljenog vinila sa kazališnim glazbenim komadima, početkom listopada oplodit će i objava soundtracka filma ''Kauboji'' za koji je Mrle zajedno sa svojom životnom suputnicom Ivankom Mazurkijević, nakon filma ''Sonja i bik'' koji je osvojio Zlatnu arenu ove godine u Puli, radio glazbu.

Bogato kazališno djelovanje popunjavalo je vrijeme između objava službenih albuma Leta 3. Tako je Zoran Prodanović Prlja sudjelovao u predstavama ''Pilad'', ''Jazz'', ''Marš'', ''Pijani proces'', ''Baba Yaga je snijela jaje'', sve u režiji Ivice Buljana. Zajedno s Damirom Martinovićem Mrletom sudjelovao je u predstavama ''Fedra'' i ''Kiklop''.

Mrle je trenutno angažiran u predstavi ''Rekvijem za organe'' u režiji Senke Bulić, priprema ''Knjigu o džungli'' u Banjoj Luci, a iza sebe ima brojne angažmane u predstavama ''Ježeva kućica'', ''Pozdrav Europi; Radio Kundera'', te sudjelovanje u predstavljanju Hrvatske na Venecijanskom bijenalu skladavši glazbu za projekt ''Između sustava/In between''.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine