Show

Komentari 95

Nik Titanik: 'Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura'

Nik Titanik: 'Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura'

Izložba u muzeju Mimara od utorka moći će se vidjeti 300 radova karikaturista Nikole Plečka

Više od 11.000 objavljenih karikatura, mnogo štovatelja i onih povrijeđenih i uvrijeđenih, pritužbe i pokoja prijetnja... Sve je to rezultat zadnjih 25 godina rada karikaturista Nikole Plečka (45), poznatijeg kao Nik Titanik.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Karikaturist, vjerojatno jedini na svijetu koji objavljuje dvije karikature dnevno, u 24sata, u utorak će u zagrebačkom Muzeju Mimara otvoriti izložbu “Kronika hrvatske gluposti”.

- To je način na koji se volim izražavati. Već s tri godine imao sam prve crteže, a sa šest sam napravio strip od 50 stranica. Odrastao sam na Alanu Fordu i tako je sve počelo - rekao nam je Plečko.

Ovih dana vrijeme provodi u Mimari. Nije mu lako izabrati 300 radova koliko će biti izloženo od oko 11.000 koliko ih je do sada objavio. Prva objavljena bila mu je 1994. godine u studentskom listu Puls. Davor Gobac (55) imao je čast biti narisan...

- Ma to je tek zagrijavanje, to je samo prvih 25 godina - najavljuje Nik Titanik.

Oštro i pronicljivo svakodnevno karikaturama komentira društvene događaje, bilo da su sportski, dnevno politički, estradni... U svojim je radovima promovirao i dvoje svojih likova, Šteficu Jambriščak i Miju Sadomazođubrilović. Inspiracija mu, kaže, nije problem.

- Muza mi je Stipe Mesić sa svojim forama i biserima. Jako dobro se drži i Kolinda Grabar Kitarović sa svojim biserima, njima baš dobro ide. U sportu mi je to Zdravko Mamić. A i Neven Ciganović zna iz mene izvući ono najbolje - dodao je Plečko.

Kroz karikaturu komentira muško-ženske odnose, seks, posao, obiteljske odnose... Naravno, tu su i političke teme. Zbog toga drži da mu je, što se karikature tiče, idealno u ovoj zemlji. Kako kaže, u Skandinaviji, primjerice, malo bi teže imao takvu inspiraciju. No, time ponekad stvara i 'neprijatelje'.

- Uvrede i prijetnje na društvenim mrežama više ni ne računam. Bušili su mi i gume na automobilu već dva puta. Inače nisam nikad imao prevelikih problema. Bilo je nekih pritisaka od bivših premijera i predsjednice, ali ništa strašno - rekao je Nik Titanik. Smatra da karikaturisti kod nas dobivaju premalo prilika.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- I zbog toga izumiremo. Sve nas je manje, a mladi nisu motivirani - dodao je Nikola.

 

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Najčitaniji članci