Obavijesti

Show

Komentari 11

Njegova djela izvodio i Oliver, a maestro Đelo dobio i svoju ulicu

Njegova djela izvodio i Oliver, a maestro Đelo dobio i svoju ulicu
4

Mnogi njegovi prijatelji, kolege i suradnici su se odazvali kako bi mu još jednom odali počast pa su zajedno zapjevalia Đelovu antologijsku pjesmu 'La musica di notte'

VIDEO

Prije točno godinu dana napustio nas je dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić. Preminuo je u 81. godini u Zagrebu, a njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza KesovijaOliver DragojevićIbrica JusićFrano LasićIvo PattieraMilo Hrnić...

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama 'Dalmatinski lero', 'Zapjevajmo prijatelji', 'Mladosti, moja lijepa radosti', 'Volim te budalo mala', 'Zagrljeni', 'La musica di notte', 'Stare ljubavi', 'Sinoć sam htjela' i druge.

Mnogi njegovi prijatelji, kolege i suradnici su se odazvali kako bi mu još jednom odali počast pa su zajedno zapjevali Đelovu antologijsku pjesmu 'La musica di notte'. 

Pogledajte njihovu izvedbu:

Njegov grad zahvalan mu je na velikom opusu koji je ostavio iza sebe. A prošle je godine zbog toga hrvatska ulica na Pločama dobila naziv po njemu i nosi ime Ulica maestra Đela Jusića.

- Moj otac bio bi nevjerojatno ponosan, a pogotovo jer je odabrana ulica koja grli Revelin i Grad. Ponos je proći ovim gradom i sjetiti ga se, odrastao sam uz njegove melodije, u koji god kantun Grada zađem, čujem neku njegovu melodiju - rekao je prošle godine njegov sin, Đelo Jusić Jr za  Dubrovački vijesnik.

U Dubrovniku otkrivena ploča s nazivom ulice maestra Đela Jusića

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Počeo je skladati 60-ih godina, kad je utemeljio ansambl Dubrovački trubaduri s prijateljima vršnjacima, glazbenicima, koji su vrlo brzo stekli poštovanje i popularnost, i s kojim je nastupajući obišao zemlju i svijet. Vesele, mediteranske melodije iznenadile su tadašnji glazbeni svijet. Trubaduri su već 1967. pobijedili na Splitskom festivalu s Đelovom pjesmom 'Ulicama moga grada', a 1968. nastupali su na Euroviziji u Londonu s pjesmom 'Jedan dan', gdje su osvojili sedmo mjesto. 

Od 1975. Jusić je bio predsjednik Udruženja mužičkih radnika Hrvatske Croatia Concert, četiri je godine bio selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te umjetnički direktor mediteranske glazbe u Budvi. Kao dirigent nastupao je na mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu, vodeći velike revijske i simfonijske orkestre po gradovima Berlinu, Dresdenu, Lenjingradu, Moskvi, Varni, Vatikanu, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dirigiranje je izučio kod maestra Lovra von Matačića. Osim toga, Đelo je osnovao i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik u kojemu su pjevale brojne generacije Dubrovčana. 

Od 1975. do 1990. živio je i radio u Zagrebu, a potom se vratio u rodni grad, gdje djeluje kao dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Autor je više od tisuću skladbi i dobitnik brojnih glazbenih i diskografskih nagrada i priznanja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...