Obavijesti

Show

Komentari 14

Novi 'prvi': Tko će sve 'razbiti' stare rekorde i postaviti nove?

Novi 'prvi': Tko će sve 'razbiti' stare rekorde i postaviti nove?
8

Jubilarna 90. dodjela mogla bi proći u znaku prekretnica. Oscar za najboljeg redatelja mogao bi otići u ruke prvom Afroamerikancu, a žena bi prvi put mogla osvojiti zlatnu statuu za najbolju filmsku fotografiju

VIDEO

Iako je dodjela Oscara najglamuroznija holivudska večer, često zna biti i predvidljiva. Filmovi za kojima se diglo najviše prašine vjerojatno će osvojiti zlatne kipiće u svim važnim kategorijama, najbolji redatelj bit će bijeli muškarac, a većina pobjednika će zahvaliti svojim roditeljima, partnerima i Bogu. 

Najuzbudljiviji trenutak prošlogodišnje dodjele bio je ujedno i najneugodniji. Kada su Faye Dunaway (77) i Warren Beatty (80) trebali pročitati dobitnika Oscara u najvažnijoj kategoriji večeri, onoj za najbolji film, u njihovim je rukama završila omotnica s imenom dobitnice u kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu. Reakcija zvjezdane publike bila je neprocjenjiva, a o gafu se pričalo danima. 

Jubilarna 90. dodjela koja će se održati u noći s nedjelje 4. ožujka na ponedjeljak, mogla bi proći u znaku prekretnica. Ove godine, Oscar za najboljeg redatelja mogao bi otići u ruke prvom Afroamerikancu, a žena bi prvi put mogla osvojiti zlatnu statuu za najbolju filmsku fotografiju. 

Najstariji dobitnici

Christopher Plummer (88) mogao bi postati najstariji dobitnik Oscara u kategoriji za najboljeg sporednog glumca. Prijašnji rekord drži upravo on. Plummer je 2012. nagrađen za ulogu u filmu 'Početnici'. Sada je u 'utrci' zahvaljujući ulozi u filmu 'All The Money in The World' u kojem je u zadnji tren zamijenio Kevina Spaceyja (58). Redatelj Ridley Scott je Spaceyja, nakon brojnih optužbi za seksualno zlostavljanje s kojima se suočio, odlučio obrisati. Sve njegove scene nanovo je snimio Plummer, koji umjesto Kevina glumi naftnog tajkuna Johna Paula Gettyja. 

Redateljica Agnes Varda (89) mogla bi postati najstarija dobitnica Oscara u kategoriji 'Najbolji dokumentarni film', ako njen film 'Faces Places' trijumfira. Agnes je, za sada, najstarija redateljica nominirana za Oscara. Jednako godina ima i James Ivory, scenarist filma 'Call Me by Your Name', koji bi, isto tako, mogao postati najstariji vlasnik zlatnog kipića. 

Najmlađi dobitnici

Do sada, najmlađi glumac koji je osvojio Oscara je Adrien Brody (44) koji je sa 29 osvojio prestižnu nagradu zahvaljujući ulozi u 'Pijanistu' Romana Polanskog. Timothée Chalamet (22), zvijezda filma 'Call Me by Your Name', ove je godine nominiran za najboljeg glavnog glumca te bi mogao postati najmlađi dobitnik Oscara u toj kategoriji. 

screenshoot

Presedani u kategorijama

Rachel Morrison (39) je prva žena u povijesti Oscara nominirana u kategoriji 'Najbolja filmska fotografija'. Morrison je u utrci za Oscara zahvaljujući svom radu na filmu 'Mudbound' o rasnim tenzijama među farmerskim obiteljima u Mississippiju. Film je nominiran i za najbolji adaptirani scenarij.

Pjevačica Mary J. Blige (47) također bi mogla biti junakinja presedana na ovogodišnjoj dodjeli. Ona je zaradila nominaciju za najbolju sporednu glumicu, također u filmu 'Mudbound', a njena pjesma također je u utrci za Oscara.To bi bio prvi put u povijest da ista osoba osvoji zlatnu statuu u te dvije kategorije u istoj večeri. 

Redateljica i scenaristica filma 'Lady Bird', Greta Gerwig (34), mogla bi postati prva žena koja će osvojiti Oscara za svoj prvijenac. Ona je tek peta žena u povijesti nagrade Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti koja je nominirana za najbolju režiju. Samo je Kathryn Bigelow (66) 2010. uspjela osvojiti Oscara. 

Yance Ford prvi je transseksualni muškarac koji je nominiran za Oscara, i to za dokumentarac 'Strong Island' o ubojstvu njezina brata. 

Jordan Peele (39), redatelj horora 'Get Out' mogao bi postati prvi Afroamerikanac koji je osvojio zlatni kipić za najbolju režiju. 

Film 'Logan', treći i posljednji u sagi o Wolverineu, mogao bi postati prvi film o superjunaku koji je osvojio Oscara za adaptirani scenarij. U toj se kategoriji natječe s favoritima poput 'Call Me By Your Name' i 'Mudbound'. U istoj kategoriji nominirani su i 'Disaster Artist' i 'Molly's Game'. 

Film Guillerma del Tora 'Shape of Water' ima 13 nominacija, samo jednu manje od rekordera 'La La Land', 'Titanic' i 'All About Eve' s 14 nominacija. Filmski kritičari predviđaju da će film briljirati u četiri kategorije. Romansa između gluhonijeme djevojke i vodenog čudovišta mogao bi postati prvi znanstveno-fantastični film koji je osvojio Oscara za film godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'