Show

Komentari 19

Od takvog hita do propasti: Peti nastavak bio je posljednji čavao u lijes božićne filmske franšize

Od takvog hita do propasti: Peti nastavak bio je posljednji čavao u lijes božićne filmske franšize

Filmska franšiza na krilima Macaulaya Culkina i živopisnih negativaca prva dva nastavka sage dovela je do statusa božićnih klasika, a zatim je sve nezaustavljivo krenulo nizbrdo

Macaulay Culkin (40) proslavio se u prva dva nastavka hit-franšize 'Sam u kući', koji su i ovog prosinca neizbježni na raznim TV kanalima, no saga je završila tek nakon pet filmova. Već 'Sam u kući 3' kritika je potpuno otpisala, a ni publici nije sjeo, pa su četvrti i peti dio franšize bili kudikamo manje ambiciozni projekti.

Filmovi nisu išli u kinodistribuciju, nego su ih snimali za TV, a fanovi najčešće ne priznaju nastavke nego samo prva dva filma. Sve je krenulo prije točno 30 godina kad se pojavio prvi film, koji će s vremenom postati pravi božićni klasik.

Mnogobrojna obitelj dječaka Kevina sprema se užurbano na božićno putovanje u toplije krajeve, a prilikom ranojutarnje stresne situacije u kući greškom ostavljaju osmogodišnjeg dječaka. On je jedva dočekao imati malo mira, no uskoro shvaća da sve skupa i nije toliko zabavno.

Za njega, ali za gledatelje počinje čim se pojave pljačkaši Harry (Joe Pesci) i Marv (Daniel Stern), čija je specijalnost pretresanje kuća bogataša za vrijeme praznika. Kad dječak shvati da je i njegova kuća meta, on priprema improviziranu obranu doma prepunu komičnih zamki za neželjene goste.

U drugom, također vrlo uspješnom, nastavku Kevin će se izgubiti u New Yorku, da bi u trećem filmu Macaulaya Culkina zamijenio Alexander David Linz. Promijenila se cijela glumačka postava, likovi te premisa filma. Novi dječak u trećem nastavku slučajno se domogao mikročipa, koji je bio skriven u automobilu igrački, a za kojim tragaju opasni zločinci te on zbog svega toga postaje njihova meta.

Nije Kevinov nasljednik igrajući Alexa ostvario ni približno veliku popularnost, no javnost i industriju ipak je iznenadila činjenica kako je od glume potpuno odustao. Film 'Sam u kući 3' tada 8-godišnji Linz snimio je 1997. godine.

U četvrtom filmu, koji je potpuno podbacio kao TV projekt, vraćamo se likovima iz prva dva, uspješnija nastavka, no igraju ih drugi glumci. Kevina glumi Mike Weinberg.

Peti film emitiran je deset godina kasnije i bio je posljednji čavao u lijes ove božićne filmske franšize, koja se putem prilično pogubila i propala. Christian Martyn glumio je dječaka Finna u poražavajućem kraju sage.

Najčitaniji članci