Obavijesti

Show

Komentari 85

Odlazak legenda: Ove zvijezde su nas napustile u 2019. godini

Odlazak legenda: Ove zvijezde su nas napustile u 2019. godini
20

Godinu na izmaku najviše je obilježio odlazak legendarnog hrvatskog glumca Ive Gregurevića koji je preminuo drugog dana 2019. u 67. godini. Vijest o smrti legendarnog glumca potresla je čitavu Hrvatsku, ali i regiju

VIDEO

Ova godina mnogo je toga dala, ali jednako tako i oduzela. Između ostaloga, naša regija ostala je bez velikih ljudi, umjetnika, glumaca i legendi koje će živjeti vječno. 

Ivo Gregurević

Drugog dana 2019. u 67. godini preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević. Nakon pet dana bio je emotivni ispraćaj za glumca na zagrebačkom groblju Mirogoju, tamburaši su zapjevali njegovu omiljenu pjesmu 'Milov'o sam garave i plave' Zvonka Bogdana

Vijest o smrti legendarnog glumca potresla je čitavu Hrvatsku, ali i regiju. Dan kasnije lijes glumca prenesen je u rodnu Donju Mahalu gdje se tisuće ljudi došlo pokloniti kod njegova odra na mjesnom groblju Karaula.

Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. ('Ne naginji se van', B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igra lik Ivana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:05

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji 'Duga mračna noć'. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Mani Gotovac

Proslavljena kritičarka, spisateljica i kazalištarka Mani Gotovac preminula je u 12. studenog u 81. godini života. U bolnici ju je u dan ranije posjetio književni kritičar Velimir Visković (68), a prije smrti je Mani bila nepokretna i spojena na infuziju. 

Komemorativni skup za Mani Gotovac bio je dva dana nakon u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Komemoraciju je vodio književnik Velimir Visković. Gotovac je bila i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a u listopadu je objavila svoj posljednji roman 'Rastanci'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

Mani Gotovac rodila se u Splitu 1939. godine. U rodnom gradu završila je Klasičnu gimnaziju. Kao studentica piše kazališne kritike te se zapošljava kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda.

Branko Lustig

Filmski producent Branko Lustig preminuo je 13. studenog navečer u 88. godini u Zagrebu. Čuveni hrvatski filmaš, koji je radio na brojnim domaćim i holivudskim filmovima, osvojio je dva Oscara - za 'Schindlerovu listu' Stevena Spielberga i 'Gladijatora' Ridleya Scotta... Kao dijete preživio je strahote koncentracijskog logora Auschwitz.

Posljednji opraštaj od filmskog producenta bio je na Mirogoju, a započeo je pjesmom 'Ave Marija'. Supruga Mirjana Lustig, neutješno je plakala. Dan kasnije bliski prijatelji, kolege, članovi obitelji, ali i brojni političari okupili su se u zagrebačkom HNK-u na svečanoj komemoraciji.

Na komemoraciji su govorili premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a počast su filmašu došli odati i Željko Reiner, Drago Prgomet, Ljerka Mintas-Hodak, Pavle Kalinić, glumice Anja Šovagović i Zrinka Cvitešić, Dragan Despot i mnogi drugi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja, primjerice 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

Martin Sagner

Martin Sagner, legendarni Dudek, preminuo je 12. studenog u 88. godini.

- Preminuo je doma nakon što je tri do četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni - rekla nam je tada njegova uplakana supruga Zorica Bajgot-Sagner. Rođeni Novigradec hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina diljem Podravine, najviše u Sigecu. 

Pogreb je bio 16. studenog na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj, a idući dan je bio komemorativni skup u dvorani Tribine Grada Zagreba na Kaptolu, okupilo se tridesetak bliskih prijatelja i članova obitelji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Suze nije mogla suspregnuti ni glumica Smiljka Bencet-Jagarić (85), poznatija kao Regica, koja je sa Sagnerom glumila u kultnim TV serijama 'Gruntovčani' i 'Mejaši'. 

Šaban Šaulić

Popularni pjevač narodne glazbe Šaban Šaulić poginuo je u 68. godini u prometnoj nesreći, koja se dogodila 17. veljače u ranim jutarnjim satima u Njemačkoj.

Šaulić je zadobio teške tjelesne ozljede, nakon čega su ga prebacili u bolnicu, gdje je preminuo. Pet dana nakon u Skupštini grada Beograda bila je komemoracija pokojnom Šauliću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Pjevač je sahranjen uz pjesmu 'Ne plači dušo' koju je posvetio supruzi davne 1984. Počiva pored srpskog glumca Nebojše Glogovca koji je preminuo u veljači 2018. godine. Šabanu je obitelj u lijes stavila omiljenu kapu bez koje nije mogao ni dan, nešto novaca i štap za pecanje.

Đelo Jusić

Dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić preminuo je 31. svibnja u 81. godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu. Tužnu vijest potvrdila nam je tada njegova snaha, pjevačica Paula Jusić (52). Komemoracija je bila u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a pogreb na krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.

Đelin brat Ibrica Jusić (74) stajao je uz lijes s obitelji. Sprovod je započeo Đelinom pjesmom 'Lula starog kapetana'.

POGLEDATE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

Skladati je počeo u ranim 60-ima prošlog stoljeća. Svirao je gitaru i radio kao aranžer, a dirigirati je učio od slavnog Lovre pl. Matačića.

Godine 1961. osnovao je Dubrovačke trubadure koji su do danas ostali najpoznatiji dubrovački sastav. Talijanske kancone i engleske kompozicije maestro Đelo je vješto prevodio na naš jezik, a u glazbi se osjećao zvuk dubrovačkog podneblja. 

Robert Budak

Zagrebački glumac Robert Budak preminuo je u 27. siječnja u 27. godini. Pogreb je  bio na zagrebačkom groblju Miroševac. Kolona ožalošćenih zajedno sa zborom pjevala je 'Ave Maria'. Prijatelji su održali počasni govor za Roberta, a zatim su svi otpjevali pjesmu Olivera Dragojevića 'Moj lipi anđele'a Drago Ćošić u naručju je držao Robertovu fotografiju, a uz njega je stajao Adnan Prohić. 

Nastupao je u predstavama 'Sherlock Holmes', 'Alisa u zemlji čudesa', 'Romeo i Giulietta', 'Tit Andronik' i 'Zdrav i čisti dom' u ZKM-u. Dobio je i nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za ulogu u predstavi 'Taksimetar' Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Glumio u filmovima 'Zagreb Cappuccino', 'Mala kavana' i 'S one strane' te serijama 'Stipe u gostima' i 'Horvatovi'. U subotu navečer igrao je u predstavi Rene Medvešeka 'Huddersfield' u ZKM-u, dok je nedjeljna izvedba otkazana. Glumci iz ansambla Žar ptice mjesec dana nakon odlaska glumca njemu u čast odigrali su predstavu 'Tonček i Točkica'.

Andrej Barbieri

Nakon dugogodišnje borbe s bolešću jedan od najvećih chefova Andrej Barbieri preminuo je 9. ožujka u 50. godini. Andreja je publika upoznala u popularnom kulinarskom showu 'MasterChef'. Posljednji ispraćaj slavnog chefa bio je u dvorani krematorija na zagrebačkom Mirogoju.

MasterChef

Na samom početku ispraćaja, u dvorani se iz zvučnika čula skladba iz filma 'Gospođica Julie' u izvedbi violiniste Arvea Tellefsena i pijaniste Havarda Gimsea.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Andrej je počeo je kuhati već sa sedam godina, a u njegovoj se obitelji uvijek dobro kuhalo. Prvo jelo koje mu je spremila 17 godina mlađa Jelena Šironja, s kojom je do prije nekoliko godina bio u vezi, bilo je vegetarijansko i jako mu se svidjelo, piše Story

Aleksandar Bogdanović

Na glumca osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Aleksandar Bogdanović (45)  21. prosinca naletio je automobil dok je prelazio zebru u Ulici Kneza Trpimira. Tri dana nalazio se u osječkoj bolnici gdje je vodio veliku bitku za život. 

Zbog iznimno teške ozlijede glave i višestrukih prijeloma po tijelu koje je zadobio, liječnici su ga operirali te uveli u induciranu komu u kojoj je bio do božićnog podneva. Sve molitve i nade njegove obitelji, prijatelja i kolega da će se Aco snagom svoje volje i tijela izboriti za život ostale su neuslišane viješću da se, nakon dan i pol borbe, Bogdanovićev mozak ipak nije mogao oporaviti od teške traume. Iako je snažno tijelo još bilo izdržljivo, mozak je doživio svoju smrt i to je službeno zabilježeno u 14.30.sati.

No, na sam dan Božića supruga Sena Krupić, morala se od njega oprostiti, ona i njihov maleni trogodišnji sin Ian Lav te Una i Mia, Aleksandrove kćerke iz prošlog braka. Unatoč obavljenoj operaciji na glavi, odmah nakon nesreće, mozak je prestao raditi i obitelj je pozvana u bolnicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Donijeli su tešku, ali humanu odluku. Odlučili su donirati glumčeve organe i tako spasiti nečije tuđe živote. Upravo to bi, uvjereni su, i on sam odlučio, da je mogao, jer Bogdanović je bio dobri duh osječkog kazališta, čovjek velike duše, ogromnog talenta i još veće volje za život.

Matija Vukšić

Nakon teške bolesti u 38. godini početkom studenog preminuo je novinar, scenarist i redatelj Matija Vukšić, javio je HRT. Rođen je u Čakovcu, a bio je jedan od najistaknutijih redatelja hrvatske mlađe generacije. Za 24sata tužnu vijesti potvrdio je tada Matijin krsni kum Zrinko Tutić (64).

- Shrvani smo, obitelj je neutješna - kratko je izjavio Zrinko.

Matija je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a kasnije je diplomirao i dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. 

Radio je na HRT-u u redakciji Informativnog programa, a zapaženi su i njegovi dokumentarni filmovi 'Benjamin', 'Djeca tranzicije', 'Irokez' te kratki igrani film 'Čistačica'. Ovaj istaknuti redatelj dobio je i brojne domaće i međunarodne nagrade za svoja redateljska ostvarenja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Njegov prvi film 'Benjamin', priča o mladom Romu u potrazi za identitetom višestruko je nagrađivan, kao i 'Irokez', priča o legendarnom hrvatskom boksaču Željku Mavroviću.

Nada Kobali

Poznata zagrebačka dizajnerica šešira i klobučarka preminula je u 25. kolovoza, a iza sebe ostavila salon šešira 'Kobali' koji je vodila još od 1974. godine. Smrt Nade Kobali posebno je pogodila i dizajnericu Matiju Vuicu (61) koja je bila bliska s umjetnicom. 

- Užasno me pogodila vijest da je preminula naša draga Nada Kobali, tim vise što smo se ne tako davno ugodno družile. Ovaj šeširić samo je jedan u nizu čiji sam ponosni vlasnik već dugo godina, i svake godine jednako je nov, moderan. Priča o vrhunskoj izradi naše briljantne modistice, klobučarke..umjetnice..uistinu veliki i teško nadoknadiv gubitak. Iskreno saučešće obitelji i bliskim prijateljima - napisala je tada Vuica na društvenim mrežama. 

Od samih početaka pa sve do danas, kroz salon Kobali prošle su brojne poznate osobe. Prisjetimo se turske glumice Bergüzar Korel (36), poznate po ulozi Šeherezade u seriji 'Tisuću i jedna noć', koja je hodajući Zagrebom 2010. godine primijetila salon Kobali i kupila čak dva šešira. 

Predrag Peđa Petrović 

Glumac Predrag Peđa Petrović preminuo je nakon duge i teške bolesti 22. ožujka, u 64. godini. Rodio se u Osijeku, 7. rujna 1955. godine, a oduvijek ga je zanimala gluma koju je na kraju i diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi profesora Izeta Hajdarhodžića i Rade Šerbedžije.

Važnije uloge imao je u predstavama kazališta Teatar &TD, DK Gavella, 'AKTER', HNK Split, HNK Varaždin, INK Pula, NP Subotica - KPGT. Producirao je off projekte na Dubrovačkim ljetnim igrama, a glumio u filmovima i TV serijama hrvatske i strane koprodukcije ('Gosti iz galaksije', Prag; 'Dva zarobljenika', 'Rim; 'Nepoznati projekt', 'Fatal Sky', LA), u serijama 'Dossier' te 'Balkan Inc'.

Duže vrijeme radio je kao organizator produkcije HRT-a, asistent produkcije, direktor te asistent režije filmova u Innsbrucku i Madridu. Od 1987. godine bio je aktivni član Zagrebačkog kazališta lutaka.

Srđana Ivanišević

Sestra legendarnog sportaša Gorana Ivaniševića (48), Srđana preminula je početkom listopadu u 53. godini nakon borbe s teškom bolesti.

- Bila je puno bolesna u životu, ali uvijek je bila društvena, bila je superinteligentna, snažna i pozitivna. Njezino srce ovoga puta nije izdržalo - rekao nam je tada Srđan Ivanišević. Pogreb je bio 9. listopada kad su se najbliži članovi obitelji i prijatelji okupili u poslijepodnevnim satima na splitskom gradskom groblju Lovrinac.

Obred u kapelici započeo je stihovima pjesme Olivera Dragojevića 'Moj lipi anđele' koju su pjevali članovi klape Contra. Tenisača je u teškim trenutcima tješila supruga, voditeljica Nives (37) koju je cijelo vrijeme držao za ruku. Na pogreb je došla i Goranova bivša supruga, Tatjana Dragović (41). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao