Obavijesti

Show

Komentari 28

Okupili smo Smogovce i otkrili su nam najveće tajne sa seta

Okupili smo Smogovce i otkrili su nam najveće tajne sa seta
13

PROŠLO JE 35 GODINA Mazalu vozači autobusa nikad nisu naplatili vož nju, a Cobru su dečki iz razreda htjeli tući jer su sve cure bile zaljubljene u njega...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Gradilišta, nove zgrade..., potpuno novo lice Naselka, romantičnog zagrebačkog kvarta u kojem su se snimali “Smogovci”. Naselkom su zbog ekskluzivne reportaže 24sata opet prošetali braća Vragec: Dragec (Tomislav Štriga), Pero (Ivica Zadro), Mazalo (Damir Šaban), Cobra (Mario Mirković) i Buco (Edin Osmić). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:20


Vragece, obitelj o kojoj je riječ u jednoj od najboljih hrvatskih serija, okupili smo na Peščenici 35 godina nakon početka snimanja serije koja ima 38 epizoda. Nažalost, nedostajao je tragično preminuli Željko Bilen, koji je glumio Štefeka Vrageca. Generacije su odrastale uz kultnu seriju, koju HRT upravo reprizira, a njezinu važnost najbolje je opisao Damir Šaban (59), koji je igrao Mazala.

- Bio sam u Splitu i ‘lovio’ autobus. Kad sam želio kupiti kartu, vozač mi je rekao: ‘Smogovci kod nas ne plaćaju’ - prisjetio se Šaban.

Likovi kultne serije i dalje su popularni. U Naselku smo jedva pronašli uličicu koju još nisu taknuli bageri, a radnici okolnih gradilišta s početka priče oduševljeno su gledali i fotografirali glumce.

Autoru serije Hrvoju Hitrecu navirale su uspomene dok je u kafiću Crni Jack ispijao kavu i nostalgično pogledavao na igralište u Kušlanovoj ulici, na Naselak koji ga je proslavio, iako to više nije “onaj njegov”.

24
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

- Nekad su ovdje bile kućice s pumpom za vodu u dvorištu. Išao sam tu u školu i mi učenici smo tad gradili ovo igralište. Po kojem danas Bandić trči - sa sjetom je pričao Hitrec i nastavio:

- Bilo je to neko ‘pomaknuto’ djetinjstvo. Bio je tad samo neboder, kao i danas, ali je onda bio simbol imućnijih ljudi. Siromasi su bili u kućicama.

Hitrec je na ideju o scenariju došao slučajno.

- Prkatički, da. Sa sinom Nevenom hodao sam Zvonimirovom, a kako nije bilo semafora, nikako prijeći cestu. Tad je nastala mala zabilješka iz koje su se potom rodili ‘Smogovci’ - rekao je Hitrec.

Iako nešto stariji, neki malo deblji, malo prosijedi, i dalje su u kontaktu i redovito se druže. Anegdote sa snimanja nemoguće je izbjeći, iako nije sve uvijek bilo bajno.

- Bebu u ‘Smogovcima’ od Dunje i Mazala glumilo je moje dijete koje je tad imalo šest mjeseci. Snimali smo scenu pucnjave, pitala sam hoće li biti glasno, a ekipa viče: ‘Neće, zvuk ćemo dodati poslije’. Srećom po njih, moje dijete i mene je da sam bebi rukom prekrila uši. Zvuk eksplozije bio je tako glasan da sam na sekundu i ja oglušila. Jako sam vikala na sve njih - objasnila je Višnja Babić (56) neugodnu scenu, no ipak je bilo puno više zabavnih.

- Kad smo snimali vjenčanje, na Gornjem gradu sam bila u vjenčanici i čekala. Snimanje nikako da počne pa sam u vjenčanici otišla u dućan po klopu. Ljudi su me čudno gledali jer nisu znali da se snima. Jedan čovjek me je upitao: ‘Gdje ti je mladoženja’, a ja sam odgovorila: ‘Otišao je nazvati ženu’. Poslije sam mu ipak rekla da snimamo ‘Smogovce’.

Barbara Rocco (47) u Smogovce je došla u trećoj sezoni, no postoji valjani razlog.

- Mario Mirković i ja smo išli u istu školu. U seriji glumim njegovu curu, ali prve sezone sam propustila jer se čekalo da Mario naraste da uopće može imati curu. Priključila sam im se u trećoj sezoni - rekla je Barbara, koju više zovu Vlasta.

- Kad su se ‘Smogovci’ proslavili, nitko me više nije oslovljavao s Barbara nego s Vlasta. I danas mi se dogodi da me zazovu Vlasta. Dok sam predavala na Akademiji u Osijeku, sa studentima sam otišla na kavu. Golemi dečki igrali su bilijar i krenuli prema nama. Ja mislim: ‘frka, možda su se ovi moji zakačili’, a jedan od tih velikih pita: ‘Jesi ti Vlasta iz ‘Smogovaca’? Gledao sam te dok sam bio mali’. Ja si mislim: ‘Kad si ti bio mali, pa imaš tri metra?!. Mislila sam da će nas tući.

U seriji su najbolje prolazili mlađi glumci, tad klinci.

- Sve nam je bilo kao igra, ni dizanja ujutro nisu mi bila teška. Bilo nam je super jer nismo trebali u školu radi snimanja. U početku nisam bio neka faca u razredu, ali u petom su me dečki obvezno gađali s gumicama jer su sve cure bile zaljubljene u mene. S djevojkama nisam nikad imao problema - rekao je Mario Mirković, koji u seriji glumi Cobru Vrageca.

Omer Alin igrao je Dadu, no ne cijelu seriju jer se s obitelji preselio u Australiju. “Batine” sa snimanja još nije zaboravio.

- Sjećam se snimanja scene kad je Marina predložila da se igramo mame i tate. Odvalila mi je šamar i taj kadar ponavljali smo 3-4 puta jer nisam dovoljno brzo složio grimasu. Milivoj Puhlovski je šapnuo Marini da mi odvali šamar da dobije i pravu reakciju. Odvalila mi je tako da mi se obraz zacrvenio pa je ispao jedan od najboljih kadrova.

Ivica Zadro kaže da godinama nije gledao repriziranje serija. Sad je ipak počeo.

- Bili smo mladi i lijepi. Odrastali smo uz tu seriju, debljali se, oćelavili, a nažalost i umirali. Druga vremena su bila, sjećam se da smo tad imali filmske trake pa mi stariji glumci nismo smjeli puno ponavljati scene da se ne potroši traka. Ponavljali su samo djeca i kadrovi sa životinjama - prisjetio se Zadro.

Božidar Košćak glumio je Kumpića.

- U kazalištu sam odigrao 6000 predstava i to nitko ne zna. Ali za Kumpića i danas svi znaju. U seriji sve govorim na ‘u’, iz komiteta su pozvali Paju Kanižaja, koji je bio urednik programa, i pitali: ‘Zakaj Kumpić sve govori na ‘u’?’. Rekao je da imam ‘šprahfeler’. Nažalost, jedini sam ostao od svojeg društva iz ‘Smogovaca’. Slavko Brankov Cigo i ja smo bili prijatelji, a Emil Glad veliki glumac. Cigo i ja nikad nismo više od tri puta ponavljali scenu jer smo rekli redatelju da smo već u četvrtom ponavljanju umorni - izjavio je Božidar Košćak.

Bio sam u vrtiću, a ekipa je došla tražiti punašnog dečkića. Pozvali su me na audiciju u Radnički dom. Dobio sam sendvič i sok i to mi je bilo najvažnije, prisjetio se Edin Osmić, popularni Buco u seriji.

Osim sretnih dogodovštiva, Buco pamti i jednu za njega pomalo traumatičnu koju mu je priuštio kolega sa snimanja.

- Rasplakao sam se kad mi je Ivica Zadro rekao da će me nataknuti na ražanj i staviti mi jabuku u usta. On se šalio, a ja uplašio i rekao da ću zvati tatu. Ali nisam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'