Obavijesti

Show

Komentari 4

'Oliver i Jakša sada nam na nebu pjevaju najljepše stihove'

'Oliver i Jakša sada nam na nebu pjevaju najljepše stihove'
8

VELIKAN U 73. godini u Splitu je preminuo Jakša Fiamengo, autor nekih od najpopularnijih pjesama, poput ‘Nadaline’, ‘Infiša san u te’ i mnoge druge

VIDEO

Tužna godina. Prvo Oliver, sad Jakša. Otišla su dva bisera koja ću zauvijek pamtiti i koja će mi jako nedostajati, tužnim nam je glasom rekla Radojka Šverko (70). 

A tužna vijest je došla jučer ujutro iz Splita, u kojemu je nakon duge bolesti u 73. godini preminuo veliki Jakša Fiamengo. Pjesnik, akademik i velikan pisane riječi autor je mnogih pjesama bez kojih bi hrvatska zabavna glazba bila neusporedivo siromašnija, pogotovo one koje je pjevao Oliver Dragojević. “Nadalina”, “Infiša san u te”, “U prolazu”, “Karoca gre”, ”Volim te do bola”, “A vitar puše”, “Nocturno”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Luce mala”...

- On je akademik, dobio je Porin za životno djelo, ali to nedovoljno za opus kakav je Jakša ostavio. Bojim se da se dugo neće pojaviti osoba koja bi mu mogla konkurirati. Jako puno nam je dao, još je mogao dati, ali bolest je, nažalost, pobijedila - kaže.

Fiamengo je tražio da mu baš Radojka uruči Porin za životno djelo. U zadnje su se vrijeme gotovo svakodnevno čuli.

Jaksa Fjamengo

- Jako smo si puno telefonirali. Valjda je u meni vidio osobu koja ga neizmjerno cijeni. Ponekad bi bio u nekom društvu i nazvao bi me samo kako bi mi ispričao vic. Jakša je neponovljiv. Volio se šaliti, iće i piće, priuštio si je život kroz druženje s prijateljima - kaže Šverko.

Godinama je imao problema s visokim šećerom. Najteže mu je palo što je morao otići iz svoje kuće.

BIO JE TUŽAN KAD JE MORAO IĆI U DOM

 - Tamo je imao sretne trenutke kojih se rado sjećao i nije mu bilo lako, pogotovo kad je bio na relaciji bolnica - dom. No zbog bolesti se nije mogao brinuti sam za sebe. Pokušala sam ga tješiti kako je dobro što je u domu, ali on je do kraja ostao svoj, bio je malo svojstven - rekla je Šverko i dodala:

- Premalo brinemo o kvalitetnim ljudima za života, postanu veliki tek kad odu na drugi svijet. Kad ih nema krenu izjave u superlativima, a za života su neki siromašni, bolesni i tužni zato što nitko o njima ne brine.

Fiamengo je za Šverko napisao “Ljubim te do bola”, te “Ništa nova, ništa nova”, koju je pjevao i Oliver.

- Ja sam je izvela na festivalu, ali kako sam tad rodila, prepustili su je Oliveru što mi je jako drago - dodala je pjevačica. Oko četrdeset godina trajalo je prijateljstvo Fiamenga i Tedija Spalata (64).  Napisao mu je pjesmu “Njeno lice ka u Gospe”, a do druge je Spalato došao sam.

JAKO VEZAN ZA HAJDUK

- Trčao sam Marjanom, kad sam vidio sonetu o Marjanu. I vidio sam da su to riječi Jakše Fiamenga. Zamolio sam ga da ih uglazbim i dopustio mi je. Prekrasni su to stihovi o Marjanu koji je iznad grada pa djeluje kao zaštitnik Splita - prisjetio se Tedi Spalato.

Fiamengo je rođen 1946. godine u Komiži, a potom se doselio u Split, u koji se potpuno involvirao, iako nikad nije zaboravio svoje viške korijene.

Josko Banov 35 godina rada

- Bio je jako društven i lako se prilagođavao, pa je tako bilo sa Splitom i tim mentalitetom, karakterističnim humorom i svemu što ide uz to. Došao je kao dijete pa je bio jako vezan i za Hajduk - kaže Spalato. Splitski pjevač otkrio je i kako je Fiamengo imao poseban stil pisanja tekstova, da ga je upravo to izdvajalo od ostalih i pukog prosjeka.

- Jako je osjećao glazbu, dobro pjevao, imao odličan sluh, ali najvažnije je što je on te svoje stihove vizualizirao. Zbog toga su oni toliko dobri i značajni za hrvatsku zabavnu glazbu. Osim toga, nije se bojao pokušavati nešto novo. Bio je veliki znalac i učenjak, pravi erudit. Osim toga, bio je akademik i pisao sjajne knjige - rekao nam je Spalato.

Bio je uvijek spreman na šalu, a imao je specifičan smisao za humor, za mnoge koji su bili u društvu neshvatljiv.

- Volio je pričati u metaforama, ponekad i trosmisleno, pa ga je nekima bilo teško pratiti. Bilo je situacija kad bi i s nama koji smo ga dobro poznavali počeo pričati komiškim dijalektom. On je zaista specifičan i ne razumiju ga ni svi na Visu, a kamoli ovdje. Onda bi Jakša pričao na komiškom, a mi bismo ga gledali i ništa nismo razumjeli - rekao je Spalato.

Bio je, kaže Tedi, odličan pjevač.

- Da se posvetio pjevanju, umjesto pisanju knjiga, bio bi odličan kantautor. Bilo je sjajno kad bismo se družili, pa bi jednu kiticu otpjevao Jakša, a drugu Oliver. Obojica su bili sjajni pjevači - rekao je Spalato i opisao način na koji je Fiamengo najčešće djelovao.

NIKAD NIJE TRAŽIO POMOĆ

- Bio je prisutan na zemlji, ali je s druge strane na neki način uvijek bio u oblacima, u nekom drugom svijetu.
Fiamengo je u travnju ove godine pao s kreveta i završio u domu na Zenti. Nije se tad žalio niti tražio pomoć, iako je pokrenuta akcija.

- Meni je drago da su ljudi shvatili da treba pomoći nekome tko se nađe u sličnim prilikama. Ja pomoć nikad nisam tražio, pa ni za svoje knjige. Sve što sam stekao, dobio sam zbog toga jer sam to zaslužio - rekao je tad ponosni tekstopisac. Jako mu je teško palo kad je ovo ljeto preminuo Oliver.

- Ode ti, Olivere, ali nisi otišao. I dalje si s nama, u našim srcima. Bio je jako duhovit, a mislim da nikad nikoga nije uvrijedio, baš onako ozbiljno uvrijedio. Bio je čovjek, a to nije lako - oprostio se od prijatelja Fiamengo.

VIDI OVO! Krše li Meghan i Harry kraljevski protokol: Gdje se smiju ljubiti, a gdje ne?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'
LASAGNA-MANIJA

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'

Društvene mreže 'eksplodirale' su kad je naš predstavnik izašao na pozornicu, većina korisnika hvali njegov nastup, njegovu energiju, kostim...
VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne

Naš Baby Lasagna izašao je na pozornicu i zapjevao 'Rim Tim Tagi Dim'. Trenutačno mu se predviđa najviše šanse za pobjedu, čak 37%! Od početka pjesme su svi iz publike pjevali uz njega