Obavijesti

Show

Komentari 0

Opera se vratila na Vis: ’Ovo je povijesni događaj na otoku...’

Opera se vratila na Vis: ’Ovo je povijesni događaj na otoku...’
1

Na otok su, nakon više od stoljeća izostanka opere, mlade nade splitske i zagrebačke glazbene akademije na "daske koje život znače" od subote navečer donijeli prvu operu G. Rossinija, "La cambiale di matrimonio"

VIDEO

Govore da su kultura i jezik glavne stvari za opstojnost jednog naroda. Ja mislim da smo mi na ovom kamenu nasred Jadrana kroz ova burna stoljeća opstali iz tog razloga, rekao je Ivo Radica, gradonačelnik Visa, prije početka opere, koja se nakon više od stoljeća vratila na Vis.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

Na otok su, nakon više od stoljeća izostanka opere, mlade nade splitske i zagrebačke glazbene akademije na "daske koje život znače" od subote navečer donijeli prvu operu G. Rossinija, "La cambiale di matrimonio - Bračna mjenica". Pravi spektakl pod zvijezdama odvijao se u magičnom okruženju tvrđave Batarija, koja ima velik povijesni značaj za Vis, a sagrađena je 1841. u vrijeme austrijske uprave. Danas je utvrda kulturno središte otoka u kojemu se održavaju izložbe, kazališne predstave, pjesničke večeri. Studenti su pod dirigentskom palicom Matea Narančića i u režiji Kristine Grubiše oduševili Višane.

- Osim dirigiranja, našao sam se u poziciji producenta projekta. Sve skupa mi je novo iskustvo, koje se uspjelo realizirati zahvaljujući zajedničkom trudu svih uključenih - rekao je Mateo, student pete godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Cjelovita operna izvedba izuzetno je kompleksna te zahtijeva režiju, glazbeno ravnanje, soliste, orkestar, scenografiju, kostimografiju, prijevod libreta, majstora rasvjete, inspicijenta te veliku tehničku i organizacijsku podršku. Studenti su se dva tjedna marljivo pripremali.

storyeditor/2022-09-05/20220903_215715.jpg

- Opera koju je Mateo odabrao za rad, 'Bračna mjenica', odličan je izbor za mlade pjevače: razigrana i zabavna, pa pjevačima omogućava pokazivanje vokalnih i scenskih vještina - istaknula je mlada režiserka Kristina.

Povratak opere na Vis predstavlja veliku kulturnu prekretnicu građana, a to što se opere nisu izvodile na otoku, velikim je dijelom bilo uvjetovano i udaljenim geografskim položajem, što je ometao gostovanja već po sebi zahtjevnih predstava. No mladenački trud i entuzijazam ovaj su put to nadvladali, a u publici je bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Visa, Ivo Radica, i gradonačelnica Komiže, Tonka Ivčević.

U HNK će biti i opera za bebe
U HNK će biti i opera za bebe

- Mi smo s velikim uzbuđenjem potegnuli iz Zagreba da bismo svjedočili jednom povijesnom događaju na ovom predivnom otoku. Ovakvim događanjem i projektom pokazujemo i svjedočimo koliko nam je kultura i umjetnost važna - rekla je ministrica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'
LASAGNA-MANIJA

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'

Društvene mreže 'eksplodirale' su kad je naš predstavnik izašao na pozornicu, većina korisnika hvali njegov nastup, njegovu energiju, kostim...
VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne

Naš Baby Lasagna izašao je na pozornicu i zapjevao 'Rim Tim Tagi Dim'. Trenutačno mu se predviđa najviše šanse za pobjedu, čak 37%! Od početka pjesme su svi iz publike pjevali uz njega