Obavijesti

Show

Komentari 0

Osječki HNK najavio premijeru predstave Trenk iliti divji baron

Osječki HNK najavio premijeru predstave Trenk iliti divji baron
4

Ravnateljica Drame osječkog HNK Petra Bernarda Blašković naglasila je kako članovi dramskog i baletnog ansambla premijeru čekaju od ožujka i žive za trenutak kada će svoj entuzijazam podijeliti sa publikom

VIDEO

Prva premijera osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta u 114. sezoni, pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem 'Trenk iliti divji baron', bit će izvedena u petak 25. rujna, najavila je u srijedu u Osijeku na konferenciji za novinare intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja.

Predstava je nastala po tekstu trojca Borisa Senkera, Tahira Mujičića i Nine Škrabe, a redatelj predstave je Mario Kovač. Po Vrseljinim riječima, zbog pandemije korona virusa, prema naputcima županijskog Stožera Civilne zaštite napravljen je poseban raspored sjedenja u gledalištu, pa je zbog nužnog održavanja distance broj mjesta sa punog kapaciteta od 413 smanjen na 165.

Ravnateljica Drame osječkog HNK Petra Bernarda Blašković naglasila je kako članovi dramskog i baletnog ansambla premijeru čekaju od ožujka i žive za trenutak kada će svoj entuzijazam podijeliti sa publikom.

- Tekst za predstavu koji je nastao 1984. godine upravo za ovaj teatar iz pera trojca Senker-Mujičić-Škrabe, vraća se u novom ruhu i osebujnoj interpretaciji na scenu naše kazališne kuće. Vjerujem da će gledatelji uživati u predstavi - dodala je Blašković.

Redatelj Mario Kovač rekao je kako je to barun Trenk kakvog bi on više volio vidjeti u filmovima i na kazališnim daskama.

- Mi kao narod znamo biti jako opterećeni svojom poviješću. Osobno više volim serije tipa 'Crna Guja' ili ''Alo, 'alo', dakle jedan opušteniji i zdraviji pristup povijesti koji katarzično oslobađa čovjeka. Ovo je bila jedna od najneobičnijih kazališnih odiseja u mom životu jer smo počeli s velikom tragedijom – smrću velikog glumca Aleksandra Bogdanovića, ali smo nekako smogli snage i zahvaljujući upornosti završili predstavu. Dogodila se i pandemija, ali kazalište je našlo potrebnu energiju i pozitivne priče počele su nadjačavati tamne oblake. Ulazimo s velikim entuzijazmom, ne samo u ovu premijeru, nego u cijelu kazališnu sezonu i nestrpljivo očekujemo da dođu oni najvažniji zbog kojih to i radimo, a to je publika - rekao je Kovač.

Dramaturginja predstave je Ana Prolić, scenograf Davor Prah, kostimografkinja Nikolina Miletić, koreograf Branko Banković, a autor glazbe je Tomislav Babić. U predstavi glume Vladimir Tintor (baron Trenk), Ljubiša Milišić (pandur Pavao), Anita Schmidt (carica Marija Terezija), Miroslav Čabraja (kancelar Lujo), Sandra Lončarić/Zdenka Šustić (guščarica Marica), Antonija Pintarić (mlinarica Kata), i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Švicarska pobjednik Eurosonga: Baby Lasagna drugi, a Nemo razbili statuu nakon nastupa
KRAJ NATJECANJA

Švicarska pobjednik Eurosonga: Baby Lasagna drugi, a Nemo razbili statuu nakon nastupa

Nemo i pjesma 'The Code' osvojili su najviše bodova žirija, a nakon glasova publike su odnijeli pobjedu

Razbila se u sitne komadiće: Nemo su oštetili osvojen trofej nakon pobjede na Eurosongu...
ŠVICARSKI PREDSTAVNICI

Razbila se u sitne komadiće: Nemo su oštetili osvojen trofej nakon pobjede na Eurosongu...

Tijekom izvođenja pobjedničke pjesme došlo je do nezgode i Nemo su razbili osvojenu statuu
Pročitali glasove žirija: Ove države nam nisu dale ni boda
BABY LASAGNA IH NIJE ODUŠEVIO

Pročitali glasove žirija: Ove države nam nisu dale ni boda

Nakon što su pročitali sve glasove žirija, Baby Lasagna je završio na 3. mjestu. Naravno, tim bodovima su potom pribrojali i glasove publike te je na kraju završio na 2. mjestu