Show

Komentari 59

Ostaju za vječnost: U 2021. su nas napustili Mira, Balašević, Potočnjak, Boycie, Belmondo...

Ostaju za vječnost: U 2021. su nas napustili Mira, Balašević, Potočnjak, Boycie, Belmondo...

'Svi smo mi od zvijezda', odjednom sam se sjetila Delennine rečenice iz Joeova scenarija. Nije loše. Ne bojim se. U međuvremenu, dopustite mi da sklopim oči i osjetim ljepotu oko mene, napisala je Mira Furlan

Gledam u zvijezde. Noć je vedra i Mliječna staza čini se tako blizu. Tamo ću uskoro poći, samo je dio riječi Mire Furlan koje stoje uz objavu o njezinoj smrti na njezinu profilu na Twitteru. I ove godine napustili su nas umjetnici, muzičari, velikani koji su nas zadužili. Velika glumica preminula je u siječnju u 66. godini, nakon što je dulje bolovala od virusa zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac.

- 'Svi smo mi od zvijezda', odjednom sam se sjetila Delennine rečenice iz Joeova scenarija. Nije loše. Ne bojim se. U međuvremenu, dopustite mi da sklopim oči i osjetim ljepotu oko mene. I duboko udahnem ispod tamnog neba punog zvijezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve - dodala je u posljednjoj objavi Mira Furlan.

Bila je isprva istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. Jedno od omiljenih lica na malim ekranima i velikim platnima onoga vremena posebno se istaknula ulogama u filmovima "Kiklop", "U raljama života" i "Za sreću je potrebno troje".

storyeditor/2021-10-21/PXL_181017_18412113.jpg

U listopadu je otišao još jedan domaći glumački velikan, Žarko Potočnjak nakon duge i teške bolesti preminuo je u 76. godini. Snimio je čak 25 igranih filmova, a u 10 je imao glavnu ulogu. Glumio je u oko 30 TV serija, među kojima su "Duga mračna noć", "Glembajevi", "Vukovar se vraća kući", "Trešeta", "Počivali u miru", "Zauvijek susjedi"... U serijama je počeo glumiti od 1981. godine, a prvi angažman bio mu je u seriji "Nepokoreni grad"...

Iz svijeta glume još jedna potresna vijest stigla je u svibnju. U 53. godini preminuo je glumac i redatelj Saša Anočić. Krenuo je iz Splita, gdje je radio na predstavi "Iz života kukaca", koju su preimenovali u “Kukci... zaustavljena priča”, prema domu u Zagrebu, kad mu je pozlilo. Kao redatelj je na scenu postavio brojne uspješne naslove, poput "Komšiluk naglavačke", "Kiklop", "Kauboji"... Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini, a bilo je to u veljači. Desetak dana liječio se kod kuće sa simptomima upale pluća. Stanje mu se pogoršalo pa je preventivno primljen u beogradsku Infektivnu kliniku. Stanje mu se ubrzo pogoršalo, a imao je simptome nalik onima koje izaziva korona virus.

Joško Juvančić - veliki "Jupa", kazališni redatelj i pedagog te dugogodišnji ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, preminuo je u ožujku u 85. godini. Kao profesor glume od 1960. Juvančić je presudno utjecao na umjetnički razvoj mnogih danas poznatih i cijenjenih hrvatskih glumaca.

U prvim danima prosinca stigla je i vijest kako je preminula Davorka Ručević, poznatija kao Kasandra. Imala je samo 54 godine.

U travnju je odjeknulo s kraljevskog dvora i smrti princa Philipa, koji je umro u 100. godini.

Coronavirus - Wed Jul 1, 2020

Hrvatski dramaturg i scenarist Ivo Štivičić napustio nas je u 86. godini nakon duge i teške bolesti, a bilo je to u listopadu.

ivo stivicic

Autor je prve hrvatske dramske serije, kultnog uratka "Kuda idu divlje svinje" iz 1971. godine, a njegovu je karijeru uvelike obilježila i serija "Putovanje u Vučjak". John Challis, legendarni Boycie iz "Mućki", preminuo je u rujnu. Posljednji veliki intervju dao je za 24sata, rekao je kako se veseli dolasku u Hrvatsku.

U istome mjesecu napustio nas je francuski glumački velikan Jean Paul Belmondo, u veljači je umro Christopher Plummer...

POGLEDAJTE NOVOGODIŠNJI KONCERT LIDIJE BAČIĆ:

Najčitaniji članci