Obavijesti

Show

Komentari 18

Otišla je holivudska legenda: Umro Harry Dean Stanton (91)

Otišla je holivudska legenda: Umro Harry Dean Stanton (91)
3

Jedan od najcjenjenijih karakternih glumaca Hollywooda preminuo je u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu. Proslavio se kultnim filmom 'Paris, Texas' i klasicima Peckinpaha, Coppole, Lyncha...

VIDEO

Film u kojem se u sporednoj ulozi pojavljuje Harry Dean Stanton ne može biti loš film, zaključio je davno ugledni filmski kritičar Roger Ebert. U karijeri dugoj više od 60 godina, Stanton je postao prepoznatljivo lice koje se pojavilo u više od 200 filmova i televizijskih serija. Osim glumom, intenzivno se bavio glazbom, kao gitarist i pjevač.

26th Annual William S. Paley Television Festival - "Big Love"

Vojni veteran iz bitke za Okinawu filmsku je karijeru počeo sredinom pedesetih u televizijskim vesternima, u društvu brojnih drugih budućih zvijezda poput Charlesa Bronsona i Clinta Eastwooda. Proboj na veliki ekran ostvario je 1967. sporednom ulogom u sjajnoj zatvorskoj drami 'Hladnoruki kažnjenik' (Cool hand Luke) uz nezaboravnog Paula Newmana. Stantonovo lice bilo je nezaobilazno u klasicima sedamdesetih, bilo da je riječ o vesternima ('Pat Garret i Billy the Kid' Sama Peckinpaha), gangsterskim filmovima ('Dillinger' Johna Milliusa i 'Kum 2' F. F. Coppolle) ili remek-djelima znanstvene fantastike ('Alien' Ridleyja Scotta i 'Bijeg iz New Yorka' Johna Carpentera). 

Stanton u 'Alienu'

Pravu slavu stekao je 1984. glavnim ulogama u dva kultna remek-djela, 'Repo man' Alexa Coxa i 'Paris, Texas' Wima Wendersa. Krajem osamdesetih započinje stalnu suradnju s Davidom Lynchem - glumio je u 'Divljima u srcu', 'Pravoj priči', 'Inland empireu' te filmu 'Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom'. Stario je dostojanstveno i radno jer je unatoč poznim godinama glumio praktički do smrti ne birajući formate: U visokobudžetnim blockbusterima ('Avengers'), TV filmovima, crtićima, kratkim filmovima, video-igrama... Samo u 2017. pojavio se u trećoj sezoni 'Twin Peaksa' i filmovima 'Frank i Ava' te gotovo autobiografskom filmu 'Lucky' (opet uz Davida Lyncha).

Uloga koja ga je proslavila - 'Paris, Texas' Wima Wendersa

O Stantonu je 2012. snimljen fascinantan dokumentarac 'Harry Dean Stanton: Partly fiction' u kojem je pokazao svoje glazbeno umijeće.

Stanton je snimao i u Hrvatskoj. Zajedno s Clintom Eastwoodom, Donaldom Sutherlandom i Tellyjem Savalasom bio je dio čuvene ratne komedije 'Zlato za odvažne' koja se 1970. snimala u istarskoj Vižinadi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Jelusić kao član hrvatskog žirija: 'Tko god ima malo klikera u glavi, vidi što se dogodilo...'
'SRCE MI JE PUNO'

Jelusić kao član hrvatskog žirija: 'Tko god ima malo klikera u glavi, vidi što se dogodilo...'

Baby Lasagna ipak nije uspio doći do pobjede na Eurosongu. Iako je po televotingu bio najbolji, trofej na kraju putuje u Švicarsku, čiji je predstavnik dominirao u ocjenama žirija...

Slučajnost ili? Na društvenim mrežama širi se fotka, a brojni tvrde kako se pobjednik znao...
POBIJEDILI SU NEMO

Slučajnost ili? Na društvenim mrežama širi se fotka, a brojni tvrde kako se pobjednik znao...

Brojni korisnici društvene mreže X usporedili su švicarsku zastavu i pozornicu, a oboje je u obliku križa
Vanna kao član hrvatskog žirija: 'Glasali smo po svojoj savjesti, uopće nije fer što me osuđujete'
EUROSONG 2024.

Vanna kao član hrvatskog žirija: 'Glasali smo po svojoj savjesti, uopće nije fer što me osuđujete'

Osim Vanne, u stručnom žiriju za Eurosong bili su: Srđan Sekulović Skansi, Dino Jelusić, Mihovil Šoštarić Lockroom, Gina Victoria Damjanović