Obavijesti

Show

Komentari 0

Pet vrhunskih jazz koncerata od četvrtka u Tvornici kulture

Pet vrhunskih jazz koncerata od četvrtka u Tvornici kulture
6

Glazbeni spektakl trajat će tri dana, a osim vrhunskih izvođača, solista i orkestara, u Malom Pogonu će biti postavljena izložba 'Svi tonovi jazza' hrvatske umjetnice Neve Baričić

VIDEO

Umjetnička ravnateljica Lana Janjanin, koja je preuzela vodstvo najprepoznatljivijeg jazz festivala u Hrvatskoj, zajedno s organizacijskim timom obavlja posljednje pripreme za početak jesenskog izdanja Jazz.hr festivala. Festival kreće u četvrtak, 30. rujna i traje do subote, 2. listopada.

- Ovogodišnje 31. izdanje festivala fokus će imati na hrvatskom jazz skladateljstvu, proširit ćemo i žanrovsku lepezu izvođača, a pronašli smo i novi dom za festival. Tvornica Kulture domaćin je sva tri dana festivala, pripreme su manje više pri kraju i jedva čekamo prvi koncert u nizu - rekla nam je Lana Janjanin.

A prvi koncert koji otvara ovogodišnji Jazz.hr rezerviran je za jedini profesionalni jazz orkestar u Hrvatskoj - Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Uz orkestar će 30. rujna s početkom u 19:30 nastupiti i njihovi dosadašnji suradnici/skladatelji, solisti različitog žanrovskog izričaja, bogatih autorskih i diskografskih biografija: Joe Kaplowitz (Hammond orgulje), Lela Kaplowitz (vokal), Chui (Toni Starešinić – klavijature), Zoran Majstorović (oud), Bruna Matić (bubnjevi), Valerija Nikolovska (vokal) & Viktor Lipić (klavijature), Mario Bočić (saksofon) & Luka Žužić (trombon), Filip Novosel (tambura), Zvjezdan Ružić (klavir i melotron) i FiloSofía (Sofija Široka – vokal, Darko Sedak-Benčić – truba, Lazaro A. Hierrzuelo – perkusije). Tvornica kulture bit će 30. rujna mjesto za čuti vrhunski orkestar i vrhunske soliste kako šetaju od elektronskog jazza pa sve do salse, pod ravnanjem Mirona Hausera.

Drugi dan festivala očekuju nas Zvonimir Šestak Groove Assembly i gosti – Hrvoje Rupčić (konge & perkusije) i Borko Rupena (pandeiro & perkusije). Jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih basista – Zvonimir Šestak s pozicije sidemana prelazi na mjesto bandleadera, predstavljajući svoj skladateljski prvijenac – album 'In the pocket' čija nas promocija očekuje u petak u 19:30.

Isti dan u 20:30 očekuje nas Danijel Čačija, izvrsni vokalist hrvatskog podrijetla s internacionalnom adresom, koji je još kao vokalni solist u prestižnom američkom časopisu DownBeat proglašen najboljim mladim pjevačem u 2013.godini. Nakon što je osvojio Porin u kategoriji Jazz album godine za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima snimljen s HGM Jazz Orkestrom 2014. godine, izdaje svoj debitantski solo album "Lifeline", a 2016. godine osvaja i nominaciju prestižne njemačke glazbene nagrade "Echo Jazz" kao pjevač godine. Na Jazz.hr-u će 01. listopada izvesti repertoar upravo s Porinom nagrađenog albuma kao i još neke jazz skladbe u svojim aranžmanima.

U petak, 02. listopada u 19:30 startamo s dvojcem freekind. kojeg su pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarka Nina Korošak-Serčič (Slovenija) oformile nakon upoznavanja na jazz akademiji u Grazu gdje su i bazirane. Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, nadopunjene R&B i jazz groove-om. Svoj prvi samostalno-producirani EP not good enough izdale su digitalno u lipnju 2021. godine.

Ogroman uspjeh! Amerikanka hrvatskih korijena proglašena je nadolazećom jazz zvijezdom
Ogroman uspjeh! Amerikanka hrvatskih korijena proglašena je nadolazećom jazz zvijezdom

U 20:30 očekuje nas avangardni konceptualni world-jazz ansambl formiran 2010. godine u Londonu, a trenutno baziran u Zagrebu – Mimika Orchestra. Osnovao ga je hrvatski multi-instrumentalist i kompozitor Mak Murtić, čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom. Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma "Božanstva Zemlje i Vode", Mimika trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma “Altur Mur”, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Mimika Orchestra čini čak 16 članova, čiji ćemo lik i djelo ugledati i poslušati na zadnji dan Jazz.hr-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.