Obavijesti

Show

Komentari 0

Ogroman uspjeh! Amerikanka hrvatskih korijena proglašena je nadolazećom jazz zvijezdom

Ogroman uspjeh! Amerikanka hrvatskih korijena proglašena je nadolazećom jazz zvijezdom
3

Nakon osnovne škole se s obitelji preselila u Hrvatsku gdje je nastavila školovanje (pjevanje u zagrebačkoj Rock Akademiji). Istovremeno se sprijateljila s Boškom Petrovićem te je pohađala jazz radionice

Thana Alexa je rođena i danas živi u New Yorku, ali kao što i sama ističe, pola djetinjstva je sa svojim roditeljima i bratom provela u Hrvatskoj, zemlji svojih predaka. Jučer je na svom FB profilu objavila vijest koju je upravo saznala, da su je kritičari najuglednijeg svjetskog jazz magazina „Downbeat“ proglasili za nadolazeću zvijezdu (Rising Star) 2021 godine.

POGLEDAJTE VIDEO 

To je neusporedivo najveći uspjeh neke hrvatske jazz glazbenice. Time su njezin talent i karijera dobili još jednu kvalificiranu potvrdu. Vrijedno je za napomenut, kako je njezin posljednji samostalni album „ONA“ ove godine osvojio Grammy nominaciju za jazz vokalni album (nagradu je dobio Kurt Elling), a violinistica Regina Carter je bila nominirana za najbolji instrumentalni solo na snimci s istog izdanja.

Kao što je Thana Alexa u kratkom promotivnom filmu za album „ONA“ istaknula, imenujući naslovnu skladbu, kao i cijelo izdanje hrvatskom riječju, željela je poruku svoga albuma posvećenom ženskim pitanjima učiniti globalnim i univerzalnim. Album započinje naslovnom, istoimenom skladbom gdje je noseći, višeglasni element kompletno otpjevan na hrvatskom jeziku snažno se oslanjajući na tradicionalne višeglasne hrvatske napjeve.

Hrvatica konkurira za Grammy: U Americi mi fale domaći mlinci
Hrvatica konkurira za Grammy: U Americi mi fale domaći mlinci

Thana Alexa je rođena 1987 godine u New Yorku i zarana je pokazala svoj interes za glazbom. Uskoro je odabrala violinu kao svoj glavni instrument ali se, istovremeno trudila savladati i vokalne vještine. Nakon osnovne škole se s obitelji preselila u Hrvatsku gdje je nastavila školovanje (pjevanje u zagrebačkoj Rock Akademiji). Istovremeno se sprijateljila s Boškom Petrovićem te je pohađala specijalizirane jazz radionice i počela nastupati na raznim jazz festivalima.

Vrativši se na studij u Sjedinjene Američki Države, usporedo je završila psihologiju ali i jazz glazbu pod mentorstvom bubnjara Berniea Purdiea. Odlučila se za građenje samostalne karijere jazz pjevačice inzistirajući na konstantnom istraživanju i pronalaženju svoga izričaja kao skladateljica i pjevačica. Udana je za jednog od najboljih bubnjara današnjice, Anthonia Sancheza (člana grupe Pata Methenya te čak četverostrukog dobitnika Grammya). Njih dvoje si međusobno pružaju nenadoknadivu potporu u glazbenim istraživanjima, putovanjima i usavršavanju glazbenih izričaja.

Hrvatica Thana Alexa Pavelić (33) nominirana za Grammyja
Hrvatica Thana Alexa Pavelić (33) nominirana za Grammyja

Objavila je dva samostalna albuma, sudjelovala na brojnim tuđim projektima, kako svoga supruga, tako i npr. Gene Ess ali je gostovala i na albumu Matije Dedića „Friends“ iz 2010. godine.

Ovim priznanjem kritičara najuglednijeg jazz magazina „Downbeat“, Thana Alexa je dobila samo još jednu potvrdu o ispravnosti i kvaliteti svog samostalnog usmjerenja u kojemu želi izgraditi jedinstven glazbeni identitet često naglašavajući svoje hrvatsko porijeklo.