Show

Komentari 1

Placida Dominga proglasili su počasnim veleposlanikom, i to nakon optužbi za zlostavljanje

Placida Dominga proglasili su počasnim veleposlanikom, i to nakon optužbi za zlostavljanje

Njegov povratak u Madrid na dobrotvorni koncert privukao je veliku gužvu. Ministrica ravnopravnosti Irene Montero, vodeća figura feminističkog pokreta u Španjolskoj, kritizirala je one koji su mu pljeskali

Svjetski poznat španjolski operni pjevač Placido Domingo proglašen je u četvrtak počasnim veleposlanikom za svjetsku baštinu u Španjolskoj, dan nakon što je doživio ovacije za svoj prvi nastup u svojoj zemlji otkako je prozvan da je rutinski maltretirao žene i suradnike.

Španjolska je prošle godine otkazala planirane nastupe Dominga u javno financiranim kazalištima, dok se pjevač povukao iz emisija nakon što je istraga Američkog ceha glazbenih umjetnika zaključila da se neprimjereno ponašao prema ženskim izvođačima.

Više od trideset pjevača, plesača, glazbenika, učitelja glasova i osoblja iza pozornice izjavilo je da su bili svjedoci ili su doživjeli neprimjereno ponašanje od strane pjevača tijekom posljednja tri desetljeća. Američke institucije, uključujući Metropolitansku operu u New Yorku i San Francisku, otkazale su također planirane odnose s Domingom, koji je dao i ostavku na mjesto generalnog direktora opere u Los Angelesu.

Domingo se ispričao kolegama što su se osjećali nelagodno, ali poriče da se ponašao agresivno ili da je opstruirao karijeru bilo kojeg kolege izvođača. Predstavnik Dominga rekao je da pjevača "nikada nije istraživao niti sudio bilo koji sud ili neko drugo institucionalno istražno tijelo pod bilo kojom optužbom".

Njegov povratak u Madrid u srijedu na dobrotvorni koncert za pomoć Crvenom križu privukao je veliku gužvu.

"Osjećam velike emocije, to je moj grad, sjajni grad Madrid. Nakon sinoćnjeg pjevanja bila je to tako posebna noć, osjećam da imam svu snagu", kazao je na svečanosti u Madridu u četvrtak navečer Domingo nakon što je dobio titulu počasnog veleposlanika.

Ministrica ravnopravnosti Irene Montero, vodeća figura feminističkog pokreta u Španjolskoj, kritizirala je pak one koji su pljeskali pjevaču, objavivši tweet da bi voljela da se "zapitaju koju poruku šalju tim ženama i onima koji su seksualno zlostavljani svaki dan u našoj zemlji".

Crveni križ i Udruga za širenje i promicanje španjolske svjetske baštine, koja je organizirala svečanost, nisu davali komentare.

Najčitaniji članci