Show

Komentari 3

Počeo je Motovun film festival: Prvi dan obilježili su tartufi, a publiku je zabavljao Petreković

Počeo je Motovun film festival: Prvi dan obilježili su tartufi, a publiku je zabavljao Petreković

Publiku je tijekom prvog festivalskog dana smiješnim skečevima na temu turizma zabavljao Mario Petreković, a večer su glazbenim koncertom zatvorili Alejuandra Buendije i Sinovi

Na Trgu Andree Antica u prekrasnom Motovunu otvoren je još jedan Motovun Film Festival koji će od 27. srpnja do 31. srpnja sudionicima predstaviti program pun filmova, glazbe, zabave i ostalih zbivanja. Kako pandemija korona virusa ne posustaje, ovaj festival bit će upriličen uz poštivanje svih mjera opreza. 

Na svečanom otvorenju u utorak navečer festivalski Press klub predstavio je novu generaciju istarskih eno-gastro kreativaca. Tema prvog dana bio je istarski tartuf koji se u Istri organizirano vadi od još davne 1929. godine. Uz to predstavljena je i crna kupaža merlota,  cabernet sauvignona i borgonje vinarije Cossetto na čijoj je etiketi ovjekovječen Mozaik poznatog hrvatskog umjetnika Ede Murića

S obzirom na to da se krenulo s temom tartufa, prvi na filmskom platnu bio je proslavljeni talijanski dokumentarac 'Lovci na tartufe' u kojem se prikazuje skupina iskusnih tragača za rijetkim i vrlo traženim bijelim tartufima Alba. Tartufari iz talijanskog Pijemonta u filmu su prikazani kao skromni osobenjaci koji su zaljubljeni u svoje pse tragače i koji lukavo i šutljivo štite svoj svijet od pohlepe. 

Kako se festival održava upravo u Motovunu, istarskom središtu tartufa, organizatori su ovoj deliciji posvetili cijeli dan programa.

Publiku je tijekom prvog festivalskog dana smiješnim skečevima na temu turizma zabavljao Mario Petreković, a večer su glazbenim koncertom zatvorili Alejuandra Buendije i Sinovi.

Naime, na Film festivalu u pet dana bit će prikazano više od stotinu filmova. Motovunsko brdo zbog toga će posjetiti i brojni filmski autori. Ninja Thyberg iz Švedske, redateljica 'Užitka', nizozemski redatelj Kaweh Modiri, autor trilera 'Mitra' i Piotr Domalevski iz Poljske koji će predstaviti film 'Što dalje odavde'. 

Uz to, na festivalu će zasvirati i jedni od najzanimljivijih imena domaće glazbene scene  Je Veux, Pocket Palma i Porto Morto, a svoj će originalan show inspiriran turističkim feštama imati i DJ Mario Kovač.

Posjetitelji koji žele prisustvovati koncertu i dnevnim projekcijama morat će predočiti COVID potvrdu no, ona neće biti potrebna za večernje projekcije i događanja na otvorenom.