Obavijesti

Show

Komentari 23

Povijest bolesti kralja Charlesa: Više puta pao s konja, ima čak i poseban stil hodanja zbog toga

Povijest bolesti kralja Charlesa: Više puta pao s konja, ima čak i poseban stil hodanja zbog toga
7

Kralj se tijekom života borio s bolovima u vratu, slomljenim kostima, a išao je i na nekoliko operacija. Sada mu je dijagnosticiran rak

VIDEO

Kralju Charlesu (75) dijagnosticiran je oblik raka nakon što je išao na liječenje povećane prostate. Iz Buckinghamske palače su rekli da je kralj krenuo s redovitim tretmanima te da su mu doktori preporučili da otkaže svoje javne angažmane.

Kralj Charles (75) ima rak
Kralj Charles (75) ima rak

Charles se tijekom godina suočio s brojnim zdravstvenim problemima, a nekoliko se puta našalio na račun svog sve slabijeg fizičkog zdravlja otkad je postao stariji. U Brisbaneu 2018. godine je rekao publici: 'Ne znam za vas, ali dijelovi mene otpadaju u regularnim intervalima'.

Kralj se tijekom života borio s bolovima u vratu, slomljenim kostima, a išao je i na nekoliko operacija.

Britain's King Charles and Queen Camilla visit Kenya

Imao je problema s vratom i leđima

Kralj je godinama imao bolove u predjelu vrata i leđa, o kojima je princ Harry pričao u svojim memoarima 'Spare'. Princ smatra da su se problemi pojavili zbog brojnih ozljeda koje je zadobio tijekom igranja pola.

Charles je ranih 90-ih pao na leđa u disku, zbog čega je 1991. godine propustio Royal Ascot - konjske utrke. Dvije godine kasnije je pao s konja.

King Charles Creates Eco-Friendly Topiary Garden At Sandringham, Norfolk

Upravo zbog tih bolova, kralj ima specifičan stil hodanja. Najčešće ga možemo vidjeti s rukama iza leđa, za što brojni smatraju da je trik koji mu pomaže ublažiti bolove koje osjeća. Također, Charles nikad ne putuje bez svog specijalnog jastuka koji mu također ublažava bolove. Sličan jastuk koristi i tijekom banketa u Buckinghamskoj palači.

Jednom prilikom je kralj posjetio hram Sikha gdje je morao sjediti na tvrdom podu. Tada se našalio da će mu trebati pomoć eksperta kako bi uopće sjeo.

- Mislim da nikad nisam trebao osteopata toliko koliko ga danas trebam. Moja leđa nisu opremljena za sjedenje na podu pa će mi možda trebati pomoć da se ustanem - rekao je tada.

Kralj se bori i s natečenim prstima

Charles ima problema i s natečenim prstima ili kako ih on kroz šalu zove, 'prsti kobasice'. Ranije su stručnjaci pričali o njegovim natečenim prstima te otkrili što bi mogao biti uzrok tome.

Zbog kraljeve dijagnoze: Princ Harry stiže u Veliku Britaniju
Zbog kraljeve dijagnoze: Princ Harry stiže u Veliku Britaniju

- Postoje brojni razlozi zašto bi osoba mogla imati 'kobasica' prste. Najčešće su natečeni prsti simptom zadržavanja vode koje može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim stanjima. Ovo stanje nastaje zbog upale i može biti rezultat artritisa, brojnih bakterijskih infekcija ili čak tuberkuloze. Druge mogućnosti uključuju velike razine soli, alergijske reakcije, medicinske nuspojave, ozljede i autoimune bolesti. Liječenje ovog stanja može biti određeno tek kad se identificira uzrok - rekli su.

Kralj nikada nije otkrio koji je uzrok.

Kralj  Charles III. nakon krunidbe odlazi u pala?u

Prebolio je i korona virus

U ožujku 2020. godine je obolio od Covida-19, prije nego što su bile dostupna cjepiva. Međutim, simptomi su bili blagi. Tada je kralj bio u izolaciji u Birkhallu, udaljen od svoje supruge Camille koja je bila negativna na korona virus.

Charles je izgubio okus i miris u to vrijeme, a kasnije je otkrio da se osjećao 'neobično, isfrustrirano i često uznemireno' jer je bio bez prijatelja i obitelji tijekom izolacije. Drugi put je od korona virusa obolio u veljači 2022. godine, ali se do tada već tri puta cijepio.

Išao na zahvat skidanja nekancerogene izrasline

Kralj se 2008. godine podvrgnuo manjem zahvatu uklanjanja nekancerogene izrasline na licu. Nakon zahvata je viđen s flasterom na desnoj strani nosa. Kraljevska obitelj nije otkrila previše detalja o zahvatu osim toga da je bila riječ o 'manjem kirurškom zahvatu' te rutinskom zahvatu.

Istom su se zahvatu podvrgnuli i Charlesovi roditelji princ Philip i kraljica Elizabeta II.

Britain's King Charles and Queen Camilla attend the Royal British Legion Festival of Remembrance, in London

Slomio je ruku

Kralj Charles je tijekom polo meča 1990. godine slomio desnu ruku, nakon što je pao s konja. Htio je prestići protivnika, a njegov konj se zanio prema desnoj strani. Kralj je izgubio ravnotežu i pao između dva konja, a jedan ga je udario u ruku. Charles je nakon nezgode proveo tri noći u bolnici.

Ozljeda pak nije zarasla kako je trebala te je trpio jake bolove. Tada su ga doktori upozorili da mora ići na operaciju. Tijekom operacije su mu uzeli kost s kuka i stavili ju na mjesto prijeloma te dodali metalnu šipku. Pustili su ga iz bolnice tjedan dana kasnije, a unutar godinu dana se vratio omiljenom sportu - polu.

Ovo nije bio jedini put kada je kralj nešto slomio. U siječnju 2001. godine je išao u lov, a konj na kojem je jahao je neočekivano skočio. Kralj je pao na pod, a u tom trenutku su smatrali da je samo iščašio rame. Odveli su ga u bolnicu gdje je na rendgenu otkriveno da je slomio malu kost na rubu lopatice.

Kralj Charles III. u ljetnoj rezidenciji Balmoral

Išao je i na operaciju koljena

Kralj je 1998. godine išao na lasersku operaciju kako bi popravio oštećenu hrskavicu u desnom koljenu. Operirao je i lijevo koljeno prije toga, što je najvjerojatnije bio rezultat godina skijanja, pola i planinarenja.

Charles je morao hodati uz pomoć štapa, na prijedlog doktora. Međutim, samo dva dana nakon je hodao bez njega i cijeli dan obavljao kraljevske dužnosti.

Donald Trump se oglasio: 'Kralj Charles je predivan čovjek...'
Donald Trump se oglasio: 'Kralj Charles je predivan čovjek...'

Zbog piljevine je imao problema s vidom

Kralj je u studenom 2001. godine imao problema s vidom. Rezao je granu s drveta na njegovom imanju Highgrove te mu je u oko ušla piljevina. Ista mu je oštetila rožnicu.

Lokalni doktor mu je pomogao te su ga premjestili kog specijalista. Morao se odmarati samo jedan dan, a na sastanke je nosio povez preko oka.

Onesvijestio se nakon pada s konja

Kralj je više puta u životu pao s konja. Tijekom jednog polo meča 1980. godine je pao s konja i završio na šivanju obraza.U siječnju 1998. godine je nakon pada slomio rebro, ali se brzo oporavio. Samo nekoliko tjedana nakon pada je išao na planinarenje na Himalaje.

Britain's King Charles leaves the London Clinic in London

U kolovozu 2001. godine, tijekom polo meča, je također pao s konja. Tada se onesvijestio i bio je u opasnosti sve dok medicinsko osoblje nije stiglo. Međutim, iako je pad izgledao dosta ozbiljno, kralj je imao samo nekoliko modrica. 

Osim što je tijekom igranja pola nekoliko puta pao s konja, zadobio je i ozljedu grkljana. Lopta ga je jednom prilikom pogodila u grlo, a kralj je izgubio glas na 10 dana.

Zbog operacije kile otkazao skijanje

U ožujku 2003. godine je Charles imao operaciju kile u privatnoj bolnici King Edward VII u Londonu. Uzrok kile ili bruha bila je ozljeda koju je zadobio tijekom rada na vrtu. 

U bolnici je bio samo jedan dan, ali je trpio jake bolove zbog operacije. Zato je morao otkazati odlazak na skijanje u Švicarsku.

Okrunjen je kralj Charles III

Kao dijete je operirao slijepo crijevo

Charlesa su sa 13 godina hitno morali odvesti u bolnicu kako bi operirao slijepo crijevo. 

- Došao sam točno na vrijeme prije nego što je ta stvar eksplodirala i bio sam sretno operiran i medicinske sestre su pazile na mene - rekao je tada.

Operaciju je imao u veljači 1962. godine tijekom školovanja u školi Cheam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?
NAKON POLUFINALA - ŠOK!

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?

'Što to znači? Trebamo li se bojati da ćete oštetiti najveće favorite?', 'Bojim se da to nije dobra stvar, bolje bi bilo da je random odabir', komentari su na društvenim mrežama

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'
Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'
NEVJEROJATNA SNIMKA

Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'

Baby Lasagna je oduševio publiku i gledatelje u polufinalu Eurosonga