Obavijesti

Show

Komentari 52

Povratak Dore? Skladatelji žele u izbor opet uključiti javnost

Povratak Dore? Skladatelji žele u izbor opet uključiti javnost
6

ŽELE PROMJENE Fanovi navijaju da u Portugal pošaljemo novopečenu Hrvaticu Lorde, a glazbenici se ljute što nemaju priliku konkurirati za nastup na Eurosongu

VIDEO


Hrvatsko društvo skladatelja je proteklih godina predlagalo vodstvu državne televizije da u proces izbora za hrvatskog predstavnika na Eurosongu dodatno uključi javnost te domaće skladatelje i autore, rekli su nam u stručnoj Službi zaštite autorskih muzičkih prava.
Budući da je nakon ukidanja Dore izbor predstavnika za Euroviziju postao nedostupan javnosti, pitali smo Hrvatsku radioteleviziju na koji način bira predstavnike.

- HRT kao organizator natjecanja za izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije svake godine definira način odabira hrvatske pjesme za to glazbeno natjecanje. Hrvatska radiotelevizija pristupila je izravnom odabiru autora i pjesama za natjecanje za pjesmu Eurovizije nakon što više od deset godina zaredom izbor u okviru glazbenoga projekta Dora nije donio željene rezultate - odgovorili su s Prisavlja.

Finale of the 62nd Eurovision Song Contest

Pojasnili su kako izravan odabir autora i pjesme primjenjuju brojne članice Europske radiodifuzijske unije, a temelji se na prijedlozima koje predlaže programsko vodstvo javnih medijskih servisa. Budući da je nedavno postala hrvatska državljanka, možda ove godine izaberu i popularnu pjevačicu Lorde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Publiku i ostale glazbenike ionako će obavijestiti tek nakon svoje odluke.

- Prošlogodišnji izbor prošao je vrlo nezapaženo i smatram da je bolje organizirati nešto što će odgovarati publici koja voli popularnu i zabavnu glazbu - rekao nam je Siniša Škarica, dugogodišnji glazbeni urednik i producent Croatia Recordsa.

MTV Video Music Awards Arrivals - LA

- Možda nije loša ni varijanta kakvu su godinama imali Englezi, da se izabere izvođač pa se kasnije raspiše poziv autorima da dostave pjesme koje su napisali za pojedinog autora - objašnjava Škarica. Tvrdi kako je na Dori publika mogla čuti nove glasovi te vidjeti veći raspon izvođača i ponude skladbi.

- Novim načinom izbora stvorio se dojam da se do izbora pjesme i kandidata došlo tajnim kanalom - zaključio je.

Publici i glazbenicima vodstvo HRT-a krije način izbora pjesme? 

Smatra li da je Doru potrebno vratiti u program državne televizije, pitali smo i nekadašnju glavnu urednicu Zabavnog programa HTV-a Kseniju Urličić.

- Odgovor je vrlo jasan i vidljiv je iz rezultata koje smo imali nakon Dore i onih koje imamo sad kad biramo na drugi način - poručila je Urličić. Umirovljena urednica smatra kako smo nekad birali bolje predstavnike za Eurosongovu pozornicu iako ju je prošlogodišnji nastup Jacquesa Houdeka u Ukrajini oduševio duetnim nastupom.

- Dora je postala naš autentični proizvod. Publika je bila uključena i navijala za svoje muzičke idole, a davali smo mogućnost i mladim autorima da se iskažu - objašnjava Urličić te poručuje kako nikad ne bi pristala sama donositi odluku tko će nas predstavljati na Eurosongu.

- Bila je velika hrabrost, naravno, u negativnom smislu, staviti svoj potpis na pjesmu koja će nas predstavljati. Nikad ne bih preuzela tu odgovornost - poručila je umirovljena urednica i dodala kako vodstvo državne televizije nije našlo ni opravdanje ni zamjenu za ono što je Dora pružala.

- Ljudi još pamte Doru iako je već godinama nema. Po tom natjecanju veliki dio djevojčica je i dobio ime Dora - objašnjava Urličić te dodaje da će se zalagati za povratak tog natjecanja.

- Priča se o tome da se vrati Dora. Postoje te tendencije - otkrila nam je “Čelična Lady” HTV-a.

Iz ZAMP-a su nam objasnili kako će Hrvatsko društvo skladatelja sigurno pozdraviti svaku izmjenu koja će demokratizirati način izbora pjesme, što podrazumijeva otvaranje neke vrste natječaja, veći broj prijava, glasanje žirija ili publike. Kojom će se procedurom birati predstavnici za nastup u Portugalu državna televizija još taji.

- Mjerodavni bi uskoro trebali odlučiti na koji će način biti ove godine odabrani autor i pjesma za eurovizijsko natjecanje - rekli su na Prisavlju. Da su izabrali Jacquesa, prošle smo godine saznali iz Facebook statusa Siniše Kovačića, tadašnjeg v.d. ravnatelja javne televizije.

- Došao je Žak sa svojim managerom. Donijeli su CD player, pustili pjesmu i... Nastao je muk. Svi smo bili oduševljeni - opisao je tad Kovačić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje